Törött üveg muffin

Muffin recept: nigella.com

Hozzávalók:

(Vörös bársony) Muffin:

  • 250 g finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 100 g sütőmargarin
  • 200 g cukor
  • 1 ek piros ételfesték
  • 2 ek vanília aroma
  • 2 nagy tojás
  • 175 ml tejszín
  • 1 tk almaecet

Máz:

  • 500 g porcukor
  • 125 g krémsajt
  • 125 g vaj vagy margarin
  • 1 tk citromlé

Üveg:

  • 150 g (por)cukor
  • 88 ml víz
  • ½ tk borkő (opcionális)

Vér:

  • Méz (vagy juharszirup)
  • Piros, kék, sárga ételszínezék

Muffin: Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (3-as fokozat). Készítsd elő a muffin formád, tedd bele a sütőpapírt vagy vajazd ki. Keverd össze a lisztet, kakaót, sütőport és a szódabikarbónát egy tálban. Egy másik tálban keverd össze a vajat, a cukrot, majd add hozzá a piros ételfestéket és a vaníliát. Ehhez a tálhoz majd add az előzőleg összekevert száraz alapanyagok harmadát, majd 1 tojást, megint egy harmad száraz alapanyagot, megint 1 tojást és az utolsó harmadot. Majd keverd bele a tejszínt és az ecetet. Porciózd ki a muffinsütődbe a tésztát. Süsd körülbelül 20 percig, majd hagyd kihűlni. Máz: Tedd a cukrot egy tálba, add hozzá a sajtot és a vajat, majd keverd össze. Öntsd bele a citromlevet, s keverd simára. Üveg: Nagyon lassan olvaszd fel a cukrot a vízben, alacsony tűz felett, folyamatosan keverve. Ha tiszta üveget szeretnél, adj hozzá egy fél teáskanálnyi borkőt. Főzd addig, amíg a szélén halvány aranyszínű nem lesz, majd azonnal vedd le a tűzről és egy sütőpapírral kibélelt tepsin oszlasd el a szirupot. Hagyd megkeményedni. Ha több üveget szeretnél, akkor a mennyiségnél csak az a fontos, hogy körülbelül mindig dupla annyi cukrot használj, mint vizet. Ha megkeményedett, pár óvatos ütéssel törd szét a tepsin.

Gyakorold az üveg készítését mielőtt a muffint elkészítenéd. Gyakran nehezebben szilárdul meg és több cukor kell.

Vér:

Tőled függ, mennyi vért szeretnél készíteni, így használj annyi mézet, amennyi neked megfelelő. Vedd figyelembe, ha folyékony ételfestéket használsz, az felhígítja a mézedet. A kékből mindig nagyon keveset adj hozzá, 1-2 cseppet, míg sárgából igény szerint, hogy a piros minél vérszerűbb legyen és kevésbé rózsaszín.