Tökleves
Kép: BBC Food
Hozzávalók:
1 kb. 4 kg-os tök
125 g vaj
2 közepes hagyma, kockára aprítva
1 fahéj
Szerecsendió
Bors
1,7 liter húsleves vagy zöldségleves alap
Opcionális: 3 ek sherry
Vágd le a tök tetejét, majd azt tedd félre. Kanalazd ki a magokat és a rostokat a közepéről. Ezt ki is dobhatod.
Éles késsel és kanállal óvatosan vájd ki a tök húsát, de ne sértsd fel a külső réteget. Hagyj meg egy nagyjából 2 centis darabot. Aprítsd fel a kivágott tököt.
Olvaszd fel a vajat egy nagyobb fazékban, alacsony hőfokon, majd add hozzá a hagymát. 10-15 percig süsd, vagy míg puhák és aranybarnák. Add hozzá a tököt, a fahéjat és a szerecsendiót, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal. Emeld a hőmérsékletet közepesre, majd az egészet főzd 40-45 percig, vagy ameddig meg nem puhul, néha megkeverve, hogy ne égjen oda.
Add hozzá a levesalapot és forrald fel. Ezután vedd le a tűzről és hagy lassan kihűlni. Botmixerrel apránként simítsd el. Tedd vissza a fazékba a levest és lassan forrald félórán keresztül. 45 perccel mielőtt tálalnád, melegítsd elő a sütőt 170 fokra (3-as fokozat).
Öntsd a levest az üres tökbe, add hozzá a sherryt és keverd össze. A tököt tedd egy nagyobb tepsire és a tetejét visszarakva, 45 percig süsd még.
Óvatosan vedd ki a sütőből és már tálalhatod is.