Tippaleipä - Finn édesség

Kép és recept: http://www.valio.fi/reseptit/tippaleipa/

Hozzávalók:

Talán nehéz is lenne az édesség kategóriába sorolni, de nem is egészen sütemény. Étel, maradjunk ennyiben. Neve körülbelül a csepegtetett kenyér jelentést hordozza. Nagyon sokféle recept van, egyesek meleg tejjel, mások hideg tejjel írják. Megint mások élesztővel, de van, aki sütőporral. Lisztek is változnak, de megpróbáltam azt a variációt leírni, melyet a legtöbben ajánlanak. 

A Tippaleipä (ejtsd: Tippaleipe, az első hosszú p-t ne felejtsd, s e és i külön mondandó, tehát nem „ej”) hagyományos Vappu, május elsejei étel. Azaz Beltane alkalmából igenis itt az idő megsütni. 

Sütéshez elegendő olaj, nagyjából mintha fánkot sütnél, de ebben az esetben egy fokkal több. Sok legyen és mély. Kb. 4-7 dl. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Az olajat melegítsük elő egy serpenyőben, vagy egy vastagabb falú fazékban. 

Az olajat melegítsd fel, de ne hevítsd túl. Egy próba cseppel ellenőrizheted mennyire forró. Ha már jól serceg, akkor elég meleg. 

A tésztát tedd egy zacskóba, s annak vágd ki a sarkát. Ha nem akarsz nagy piszkot, egy üres ketchupös vagy mustáros flakon is megteszi. Nyomd ki a tésztát cikkcakkosan az olajba, de nagyjából egy kisebb körön belül mozogva, ahogy a képen látod. Egyes helyeken nagy fém formákon belül sütik, de ez eléggé felmelegszik az olajban, így inkább óvatosan. Ha aranybarna mindkét oldala (forgasd), kiveheted papírtörlőre vagy szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Kevés porcukorral megszórhatod és már kész is.

Idővel ki lehet tapasztalni az arányokat, mert a minőség az alapanyagoknál változó. Ha nem elég híg, akkor adj hozzá több tejet, de ne legyen túl híg se. Ha jól kilehet nyomni a zacskóból/flakonból, s össze is áll, akkor megfelelő.

Hagyományosan Simaval tálalják, ami egyfajta citromos sörszerű ital. A receptjét az oldalon megtalálod.