Skagen saláta

Forrás: http://www.seriouseats.com

Hozzávalók:

  • 50 dkg rák (vagy ízlés szerint kicsit több)
  • 1 felnegyedelt citrom
  • 80 g majonéz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1,5 teáskanál citromlé
  • 25 g apróra vágott kapor
  • 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
  • Só és bors
  • 4 saláta levél
  • 4 szelet (fekete) zabkenyér

A következő ételt a svédek nagy kedvence. Litha, avagy Nyárközép idején legtöbbször megtalálható az asztalon.

Tegyél fel kb. 1 liter vizet főni. Mikor már lobog, add hozzá a rákot és a citrom negyedeket. Addig főzd, míg nagyjából át nem főtt, körülbelül 3 percig. Szűrd le, majd hagyd kihűlni. Pucold meg a rákot, majd vágd fel 2-3 centis darabokra.

Egy nagyobb tálban keverd össze a majonézt, mustárt és a citromlevet. Keverd bele a metélőhagymát és kaprot.

Add hozzá a rákot, lassan keverd össze, ne törjön.

Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint.

Legjobb zabkenyérrel egy levél salátán, akár szendvicsként enni.