Mézes-napraforgós kenyér

Hozzávalók:

2 veknihez:

  • 475 ml víz (a zabfőzéshez)
  • 85 g zab
  • 170 g méz
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 kiskanál só
  • 85 g pirított napraforgómag
  • 1 kis csomag szárított élesztő
  • 120 ml meleg víz (vagy tej az élesztőhöz)
  • 1 csipet cukor (az élesztőhöz)
  • 580 g liszt

Tedd fel a vizet forrni, s öntsd bele a zabot. Tedd félre 1 órára.

Fogj két püspökkenyérformát (a hosszúkás téglalap tepsi), s fedd le sütőpapírral vagy olajozd/vajazd ki.

Egy tálban keverd össze a mézet, vajat, sót, napraforgómagot, s a zabkeveréket. Keverd össze alaposan.

Öntsd a szárított élesztőt a langyos vízbe (vagy langyos tejbe), s hagyd állni 5 percre (egy csipet cukor nem árt bele).

Keverd össze az élesztőt az első keverékkel. Öntsd bele a lisztet is, s addig kavard, gyúrd míg el nem válik a táltól.

Formázd labdává, majd hagyd a tálban, meleg helyen letakarva 1 órát. Ha felemelkedett eléggé, vedd ki és gyúrd, majd válaszd két egyenlő részre. Hagyd megint letakarva a két labdát, míg nagyjából duplájára nő.

Melegítsd elő a sütőt 350° vagy 7-8 fokozatra. Süsd míg aranybarna nem lesz, körülbelül 45-50 percig. Ha a kérge túl hamar barnul, akkor fedd le az utolsó 10-15 percre alufóliával.