Lembas

– Az is – hagyták rá a tündék. – Csak mi lembasnak, vagyis útikenyérnek hívjuk, és ez több erőt ád, mint bármi ember készítette étel, és ami azt illeti, jobb is, mint a cram.

- Az biztos – mondta Gimli. – Ez még a beorningok mézeskalácsánál is jobb, pedig ez nagy szó, mert a beorningok a legjobb pékek, akiket valaha ismertem; de manapság már nemigen kínálják mézeskaláccsal az utazókat. Nem úgy, mint ti, vendégszerető házigazdák.

J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura

Hozzávalók:

  • 470 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 120 g vaj
  • 70 g cukor (barna, de jó bármelyik)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál méz
  • 140 ml tej (vagy tejszín)
  • 1/2 teáskanál vanília

Sajnos nem tudjuk az eredeti hozzávalókat beszerezni Tolkien világából, mégis Yule idején kiváló étel a Lembas. Még ha nem is készülünk Mordorba. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (7-8-as fokozat). Keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban.

Add hozzá a szobahőmérsékleten tartott vajat, majd keverd, míg finom morzsák nem lesznek. Add hozzá a cukrot és a fahéjat.

Utolsónak pedig add hozzá a tejet (vagy tejszínt), mézet, vaníliát és lassan keverd össze.

A tésztát nagyjából 1-2 centi vastagra nyújtsd ki. Vágj belőle kockákat (6x6cm) és tedd át sütőpapírral borított tepsire.

A kockákra késsel rajzolj egy-egy ikszet saroktól sarokig. Óvatosan, hogy ne vágd át a tésztát.

Körülbelül 12-15 percig süsd, a tészta vastagságától függően, vagy amíg világosbarna nem lesz.

Hagyd kihűlni a tésztát, jobb íze van akkor.