Lembas
– Az is – hagyták rá a tündék. – Csak mi lembasnak, vagyis útikenyérnek hívjuk, és ez több erőt ád, mint bármi ember készítette étel, és ami azt illeti, jobb is, mint a cram.
- Az biztos – mondta Gimli. – Ez még a beorningok mézeskalácsánál is jobb, pedig ez nagy szó, mert a beorningok a legjobb pékek, akiket valaha ismertem; de manapság már nemigen kínálják mézeskaláccsal az utazókat. Nem úgy, mint ti, vendégszerető házigazdák.
J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura
Hozzávalók:
- 470 g liszt
- 1 ek sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 120 g vaj
- 70 g cukor (barna, de jó bármelyik)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál méz
- 140 ml tej (vagy tejszín)
- 1/2 teáskanál vanília
Sajnos nem tudjuk az eredeti hozzávalókat beszerezni Tolkien világából, mégis Yule idején kiváló étel a Lembas. Még ha nem is készülünk Mordorba. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (7-8-as fokozat). Keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban.
Add hozzá a szobahőmérsékleten tartott vajat, majd keverd, míg finom morzsák nem lesznek. Add hozzá a cukrot és a fahéjat.
Utolsónak pedig add hozzá a tejet (vagy tejszínt), mézet, vaníliát és lassan keverd össze.
A tésztát nagyjából 1-2 centi vastagra nyújtsd ki. Vágj belőle kockákat (6x6cm) és tedd át sütőpapírral borított tepsire.
A kockákra késsel rajzolj egy-egy ikszet saroktól sarokig. Óvatosan, hogy ne vágd át a tésztát.
Körülbelül 12-15 percig süsd, a tészta vastagságától függően, vagy amíg világosbarna nem lesz.
Hagyd kihűlni a tésztát, jobb íze van akkor.