Lélek sütemény

Recept: Barbara Hargreaves - Country Dishes

Hozzávalók:

A lélek sütemény kifejezetten Samhain/Halloween idejére sütött teasüteményhez hasonló étel. Gyakorta csak lélekként emlegették, s azoknak osztogatták, akik az ünnep idején házhoz jöttek, pl. énekelni (gyermekek, szegények). 

Úgy tartják minden megevett sütemény után felszabadul egy lélek a Purgatóriumból. Pogány hagyományokban is meg lehet sütni, s elfogyasztani egyet-egyet a családdal, barátokkal, esetleg kirakni az elveszett lelkeknek a gyertya és a tej mellé, amit Samhain idején szoktunk.

Melegítsd elő a sütőt 200°C fokra és tegyél sütőpapírt két tepsire. A vajat előzőleg tedd ki, hogy ne legyen nagyon kemény mikor beleteszed a süteménybe.A száraz összetevőket keverd össze egy tálban, lisztet, fűszereket és a cukrot. A vajat lassan adagold hozzá, s jól gyúrd el. 

Add hozzá a felvert tojást és a fehér ecetet, majd gyúrd tovább míg készen nem lesz.Takard le és tedd be a hűtőbe 20 percre.

A gyúródeszkát lisztezd be, majd nyújtsd ki rajta a tésztát kb. 7 mm vastagra. Fogj egy poharat (vagy egy nagyobb , s vágj köröket a tésztába, majd a kész köröket tedd a sütőpapíros tepsire. Vágj a tetejére egyenlő szárú keresztet.

Süsd a sütőben 15-20 percig, míg világos barna nem lesz. Melegen és hidegen is nagyon finom.