Laufabrauð

Hozzávalók:

Laufabrauð egy hagyományos izlandi étel, neve jelentése levélkenyér vagy tészta. Nevét a vékonysága, s díszítése miatt kapta, ám emiatt még hópehelykenyérnek is nevezik. Főleg karácsony idején kerül elő, s több emberes munka. A tésztába finom díszítéseket vágnak, ehhez általában egy egyszerű kést, vagy manapság a laufabraudsjárn-nak nevezett az erre használt késféle, de egészen elhanyagolható. Szokás az évszakot megjeleníteni, vagy karácsonyi történetre utaló mintát vágni, de általában a saját nevük kezdőbetűje kerül a tésztára. Itthon, ha nincs hozzá elég finom és precíz késed, egy jól letisztított tapétavágó vagy egy kisebb bicska is megteszi a dolgát Füstölt húsokkal, főleg sonkával vagy birkahússal tálalják, mellé különböző feltéteteket. Keverd össze a száraz hozzávalókat. Forrald fel a tejet, majd tedd bele a vajat. Hagyd hűlni, de még melegen öntsd a száraz összetevőkhöz, s keverd jól össze. Gyúrd sűrű tésztává. Gyúrd hengerré, s hagyd pihenni egy kicsit nyirkos ruha alatt. 30-60 percet. Pihentetés után vágd kis darabokra, s formáld gombócokká, majd a gombócokat nyújtsd ki.

A tésztának nagyon vékonynak kell lennie, általában azt mondják, hogy még a szöveget is elolvashatod az újságon, ha ráteszed a tésztát, annyira átlátni rajta.

Sütés előtt érdemes sütőpapírral elválasztani, ha egymásra pakolod, hogy ne ragadjanak össze. Díszítsd ahogy szeretnéd, az izlandi formák általában kis ékalakzatok. Hevítsd fel az olajat, akár egy fánknál vagy sült krumpli előtt tennéd. Majd ha elég forró, óvatosan engedd bele az előtte kicsit megszurkált tésztát (hogy ne hólyagosodjon). Viszonylag sok olaj kell, akár egy fánk esetében.A tészta lesüllyed, majd mikor kész felemelkedik, ekkor vedd ki őket. Akkor van kész mikor kicsit aranybarna árnyalatot kapott, de az egész sütés nem tart pár másodpercnél. Minden darabot tegyél külön szalvétára vagy törlőkendőre, hogy a maradék olaj felszívódjon. Recept: http://jol.ismennt.is/english/laufabraud-joe.htm