Kereszt zsemle

Hozzávalók:

A bucinak is nevezett hagyományos zsömlét akár egy tepsiben is sütheted egymás mellé rakva szorosan, majd a sütés után szétvágva/törve is lehet enni, ám külön-külön tényleges gömb formában jobban mutat. Keverd össze a lisztet, sót, a fűszereket egy nagy tálban, majd morzsold szét a vajat benne. Add hozzá a cukrot és a citromhéjat. A tejet melegítsd fel langyosra (még véletlenül se legyen forró), tedd bele 5-10 percre az élesztőt, vagy ameddig fel nem habosodik. 

Ha kész, akkor öntsd a már kész keverékhez. Verd fel a tojást, majd add a keverékhez. Gyúrd addig, míg minden hozzávaló el nem keveredik, s a tészta puha és sima lesz. A tésztát tedd egy belisztezett deszkára vagy felületre. 

Óvatosan dolgozd össze a szárított gyümölcsökkel. Gyúrd még öt percig, míg el nem keveredik teljesen. Tedd egy nagyobb tálba, meleg helyre és takard le. Hagyd kelni egy órán keresztül. Ha megkelt, tedd megint a belisztezett deszkára és gyúrd megint a tésztát, majd tedd vissza újabb 30 percre. 

Ha teljesen megkelt, vedd ki megint, majd vágd kisebb zsemleadagokra. Gyúrd őket labdává, majd kicsit lapítsd szét. Ha megvannak, takard le a zsemléket, hagyd pihenni 5-10 percre. Vajazd/zsírozd ki a tepsit, vagy használj sütőpapírt. Tedd át a zsemléket a tepsire. Melegítsd elő a sütődet 240 fokra vagy tekerd 7-8-as fokozatra. A zsemléket eközben hagyd megint pihenni.

Fogd az egy evőkanál lisztedet és keverd össze vízzel, hogy kicsit krémesebb állagot kapjon. Tedd egy zacskóba a lisztes krémet, s vágd ki az egyik sarkát, majd rajzolj keresztet a zsemlék tetejére.

Nagyjából 8-15 percig kell sütni. Ha fényesebbre szeretnéd, akkor a liszt előtt kend meg tojásfehérjével a tetejüket.