Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl hideg víz
1,5 teáskanál só
350g rozsliszt
150g finomliszt
Némi olvasztott vaj, a tészták megkenéséhez.
Töltelék:
a, Krumplis:
10-15 krumpli (nagyságtól függ)
3 dl tej
1 teáskanál só
2-3dkg vaj
1 tojás
b, Rizses:
3 dl rizs
2 dkg vaj
6 dl tej
1 teáskanál só
Ez az étel igen elterjedt Karéliában, s hagyományos ételnek számít. Eredetileg árpával és egyfajta talkkunával (vagy kama: pörkölt árpa, rozs, zab és borsó lisztkeverék). Később a krumpli és a rizstöltelékek terjedtek el.
Tetejére a tölteléken kívül tesznek összevágott vagy összetört főtt tojást, amit vajjal kevernek össze. Érdemes kipróbálni vele.
Keverd össze a liszteket és a sót, majd add hozzá a vizet. Nyújtsd hengerformára, majd kb. 20 részre oszd fel. A felvágott darabokat formázd kis gombócokká, majd hagyd pihenni 15-20 percet.
A krumplis verziónál a megfőtt krumplit áttöröd, hozzáadod a tejet, a vajat és a tojást, majd a sót. A rizses töltelékhez felforralod a vizet, majd hozzáadod a rizst és a vajat. 8-10 perc után add hozzá a tejet. Vedd le lassú tűzre, s fedő alatt párold 25-30 percen keresztül, majd a sót is hozzákeverjük.
A tésztát nyújtsd ki kerek, lapos formákra, s ovális alakban a közepére tesszük a tölteléket. Ráhajtjuk a szélét, s csippentve benyomkodjuk a szélét. 7-8-as fokozaton (200-220 fok), körülbelül 10-15 percig sütjük, vagy amíg szép barna nem lesz. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, illetve a fent említett sós tojásos-vajas keveréket rátesszük.
Ha nem elég érthető, hogy hogyan is formázod (természetesen nem kell érteni a beszédet):