Karjalanpiirakka

Recept:http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/19676/Karjalanpiirakka/http://reseptivihko.net/Karjalanpiirakkahttp://www.valio.fi/reseptit/karjalanpiirakat-1/http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:KarjalanpiirakatKép: https://en.wikipedia.org/wiki/Karelian_pasty

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2 dl hideg víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 350g rozsliszt
  • 150g finomliszt
  • Némi olvasztott vaj, a tészták megkenéséhez.

Töltelék:

a, Krumplis:

  • 10-15 krumpli (nagyságtól függ)
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 2-3dkg vaj
  • 1 tojás

b, Rizses:

  • 3 dl rizs
  • 2 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 1 teáskanál só

Ez az étel igen elterjedt Karéliában, s hagyományos ételnek számít. Eredetileg árpával és egyfajta talkkunával (vagy kama: pörkölt árpa, rozs, zab és borsó lisztkeverék). Később a krumpli és a rizstöltelékek terjedtek el.

Tetejére a tölteléken kívül tesznek összevágott vagy összetört főtt tojást, amit vajjal kevernek össze. Érdemes kipróbálni vele.

Keverd össze a liszteket és a sót, majd add hozzá a vizet. Nyújtsd hengerformára, majd kb. 20 részre oszd fel. A felvágott darabokat formázd kis gombócokká, majd hagyd pihenni 15-20 percet.

A krumplis verziónál a megfőtt krumplit áttöröd, hozzáadod a tejet, a vajat és a tojást, majd a sót. A rizses töltelékhez felforralod a vizet, majd hozzáadod a rizst és a vajat. 8-10 perc után add hozzá a tejet. Vedd le lassú tűzre, s fedő alatt párold 25-30 percen keresztül, majd a sót is hozzákeverjük.

A tésztát nyújtsd ki kerek, lapos formákra, s ovális alakban a közepére tesszük a tölteléket. Ráhajtjuk a szélét, s csippentve benyomkodjuk a szélét. 7-8-as fokozaton (200-220 fok), körülbelül 10-15 percig sütjük, vagy amíg szép barna nem lesz. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, illetve a fent említett sós tojásos-vajas keveréket rátesszük.

Ha nem elég érthető, hogy hogyan is formázod (természetesen nem kell érteni a beszédet):