Kainuun rönttönen

Hozzávalók:

  • 250 g víz
  • 1 csipet só
  • 150 g búzaliszt
  • 400 g rozsliszt
  • 25 g repceolaj
  • Némi élesztő

Töltelék:

  • 1 kg krumpli
  • 150 g rozsliszt
  • 200 g tört vörös áfonya
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só

Édes finn krumplipite

Készítsd elő a tölteléket: Hámozd meg a krumplit és főzd puhára. Szűrd le, majd törd össze. Hagyd lehűlni, add hozzá a rozslisztet és keverd össze. Hagyd a keveréket 2-3 órát, néha kevergesd meg. Miután megvolt, keverd bele az áfonyát és a sót.

A tésztához a következőt tedd: Keverd el a sót a hideg vízben, fokozatosan keverd bele a rozslisztet, majd a búzalisztet és egy kevés élesztőt. Gyúrd össze, majd keverd hozzá a repceolajat.

Nyújtsd a tésztát egészen vékonyra, 2-3 miliméterre. Vágj köröket a tésztából, majd a körökre tegyél a töltelékből.

Hajtsd fel a tészta szélét és csippents bele fodrokat. Tedd egy sütőpapírral borított tepsire, majd 250 fokon süsd 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta.