Kainuun rönttönen
Hozzávalók:
250 g víz
1 csipet só
150 g búzaliszt
400 g rozsliszt
25 g repceolaj
Némi élesztő
Töltelék:
1 kg krumpli
150 g rozsliszt
200 g tört vörös áfonya
50 g cukor
1 csipet só
Édes finn krumplipite
Készítsd elő a tölteléket: Hámozd meg a krumplit és főzd puhára. Szűrd le, majd törd össze. Hagyd lehűlni, add hozzá a rozslisztet és keverd össze. Hagyd a keveréket 2-3 órát, néha kevergesd meg. Miután megvolt, keverd bele az áfonyát és a sót.
A tésztához a következőt tedd: Keverd el a sót a hideg vízben, fokozatosan keverd bele a rozslisztet, majd a búzalisztet és egy kevés élesztőt. Gyúrd össze, majd keverd hozzá a repceolajat.
Nyújtsd a tésztát egészen vékonyra, 2-3 miliméterre. Vágj köröket a tésztából, majd a körökre tegyél a töltelékből.
Hajtsd fel a tészta szélét és csippents bele fodrokat. Tedd egy sütőpapírral borított tepsire, majd 250 fokon süsd 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta.