Hagyományos ír szódakenyér

Kép és recept: Gemma's Bigger Bolder Baking

Hozzávalók:

Az alábbi recept egyik nagy kedvencem az ír gasztronómia területéről. Lehet egészében is teljes kiőrlésű lisztből is készíteni, de így könnyedebb lesz. Melegítsd elő a sütőt 215 fokra. Keverd össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát egy nagy tálban. Add hozzá a vajat és keverd tovább. 

Egy külön tálban verd fel a tojást az íróval (a receptet lásd alul). Egy kis öblöt készíts a lisztben, majd öntsd bele a tojáskeveréket. Nyitott kézzel keverd, míg egy laza tésztává nem keveredik. A tésztának puhának, és nem túl ragacsosnak kell lennie. Egy lisztezett felületen gyengéden formázd kerekre a tésztát, majd tedd egy sütőpapírral fedett tepsire. Ez a kenyér nem igényel túl sok gyúrást. Lapogasd kicsit le a kerek formád, hogy nagyjából 4 centiméter vastag legyen. 

Egy késsel vágj egy egyenlő szárú keresztet a tetejére (ne vágd át teljesen, de azért nem kell félni sem), majd szúrj lyukat a negyedekre (a hagyomány szerint, hogy kiengedd a tündéreket, akik elrontanák a szép kenyered).

Fényesítsd a kenyered a maradék íróval és szórd meg a tetejét némi zabbal.

Süsd 15 percig, majd vedd le a sütőt 200 fokra és süsd további 30 percig. Ne nyisd ki a sütőt, míg sül! Ha kész, alulról megkocogtatva a kenyér némileg üresnek hallatszik. Vedd le a tepsiről és hagyd kihűlni.

Író készítése: 240 ml íróhoz: 240 ml tej 2 ek citromlével vagy fehérecettel. Keverd össze és hagyd min. 30 percig állni mielőtt használod.