Hagyományos ír szódakenyér
Kép és recept: Gemma's Bigger Bolder Baking
Hozzávalók:
265 g teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet finom vagy durván őrölt is)
265 g finomliszt
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
30 g vaj (hideg)
1 tojás
400 ml író (készítése alább)
1 ek zab
Az alábbi recept egyik nagy kedvencem az ír gasztronómia területéről. Lehet egészében is teljes kiőrlésű lisztből is készíteni, de így könnyedebb lesz. Melegítsd elő a sütőt 215 fokra. Keverd össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát egy nagy tálban. Add hozzá a vajat és keverd tovább.
Egy külön tálban verd fel a tojást az íróval (a receptet lásd alul). Egy kis öblöt készíts a lisztben, majd öntsd bele a tojáskeveréket. Nyitott kézzel keverd, míg egy laza tésztává nem keveredik. A tésztának puhának, és nem túl ragacsosnak kell lennie. Egy lisztezett felületen gyengéden formázd kerekre a tésztát, majd tedd egy sütőpapírral fedett tepsire. Ez a kenyér nem igényel túl sok gyúrást. Lapogasd kicsit le a kerek formád, hogy nagyjából 4 centiméter vastag legyen.
Egy késsel vágj egy egyenlő szárú keresztet a tetejére (ne vágd át teljesen, de azért nem kell félni sem), majd szúrj lyukat a negyedekre (a hagyomány szerint, hogy kiengedd a tündéreket, akik elrontanák a szép kenyered).
Fényesítsd a kenyered a maradék íróval és szórd meg a tetejét némi zabbal.
Süsd 15 percig, majd vedd le a sütőt 200 fokra és süsd további 30 percig. Ne nyisd ki a sütőt, míg sül! Ha kész, alulról megkocogtatva a kenyér némileg üresnek hallatszik. Vedd le a tepsiről és hagyd kihűlni.
Író készítése: 240 ml íróhoz: 240 ml tej 2 ek citromlével vagy fehérecettel. Keverd össze és hagyd min. 30 percig állni mielőtt használod.