Gribocski - Orosz gombasüti

Kép és eredeti recept: http://www.melangery.com

Hozzávalók:

Tészta:

Máz:

Melegítsd elő sütőt 180 fokra, két nagy tepsit pedig fedj be sütőpapírral. Szitáld össze egy tálban a lisztet, sütőport, kukoricakeményítőt és a sót és tedd félre. 

Egy nagyobb tálban közepes fokozaton keverd a vajat és a cukrot, míg krémes nem lesz. Add hozzá a vaníliát, tojást és tejfölt, folytasd, míg teljesen össze nem dolgozod. 1-2 perc múlva add hozzá a liszt keveréket és keverd őket össze. Lisztes kézzel a fele tésztát válaszd le, majd készíts 24 gombakalapot. 

Formázz golyókat, majd tedd a sütőpapírral fedett tepsikre, sütés közben magától áll a gombakalap formájára. A másik tepsire formázd meg a gombaszárakat. Készíts 24 hengert, majd kicsit nyomd össze a tetején, ahol a kalaphoz csatlakozik majd. Fektesd le a második tepsire. Mind a kalapok, mind a szárak legyenek 2-3 centire egymástól. Süsd meg őket egyszerre, ha tudod.

A sütési idő felénél érdemes megcserélni őket. 10-12 perc után, vagy míg éppen csak barnulni kezdenek, vedd ki és hagyd kihűlni. Ha több tepsire fért csak ki, ugyanígy járj el. 

Egy hőálló edényt tegyél egy vízzel félig megtöltött fazékra (ne érjen a víz az edényhez), majd közepes láng felett melegítsd fel a vizet, a hőálló edényben pedig olvaszd fel a csokoládét. Vedd le a tűzről. Míg a sütik még melegek, szúrj kis lyukat a gombakalap aljába, majd kenj rá csokoládét. 

Mártsd bele a gombaszár tetejét a csokoládéba és nyomd hozzá a lyukhoz. A csokoládé majd összetartja a kettőt. A mázhoz egy kis tálban keverd össze a levet és a porcukrot, míg sima nem lesz. Egy pár csepp ételfestéket adj hozzá, hogy elérd a kívánt színt. 

Kend a gombakalapra a mázat és hagyd megszáradni. Hintsd meg egy kis porcukorral a gombák tetejét és kész is.