Fekete kenyér

Eredeti recept és kép: http://www.dovesfarm.co.uk

Hozzávalók:

Nehéz találni igazán megfelelő Samhain receptet. Ezt az ötletet egy könyv(trilógia)adta, a Witches of East End. Bár maga a mű felejthető (a sorozat szerencsére eltér a könyvtől), azért mégis akadt benne jó dolog is. 

A fekete szín, a halál, a túlvilág, s minden ami Samhain összekapcsolható a kenyérrel. Bár tulajdonképpen a kenyér leginkább sötét esetleg mélybarna, mégis nagyszerűen kapcsolható az ünneppel. Ez egy rozskenyérféle, e típus mélybarna színét elsődlegesen a melasz, s a csokoládé (vagy kakaópor) adja.

Lassú tűzön olvaszd fel a csokoládét, s keverd el a melasz és tej keverékében, majd vedd le a tűzről. Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, finomlisztet, sót, élesztőt és cukrot. Keverd hozzá a vizet és a lehűlt tejet. 

Gyúrd addig, míg sima nem lesz. Takard le egy tálban vagy gyúródeszkán a tésztát és hagyd pihenni 1 órán át, vagy míg a kétszeresére nem nő.

Lisztezett felületen gyúrd tovább a tésztát pár percig. Formáld egy nagyobb labdává, majd forgasd meg a köménymagban.Egy olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin hagyd pihenni 30 percre. 

Előmelegített sütőben (220°C / kb. 7-es fokozat) süsd 35-40 percig.