Bannock - Kenyér Imbolcra
Forrás: allrecipes.com
Hozzávalók:
260 g liszt (árpa vagy zabliszt hagyományosan, de akár a búzaliszt is megteszi)
2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2 evőkanál vaj
230 ml tejszín
1/2 csésze mazsola
A bannock számos recept szerint készülhet. Gyakran zab-, vagy árpa lisztből. Ám a búzaliszt is megtalálható manapság az összetevők között. Alább egy ír változatot közlök. Keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót, később a vajat egy tálban, majd lassan adagold hozzá tejszínt, míg a tészta lágy nem lesz. Vedd ki a tálból, kilisztezett felületre, gyúrd körülbelül öt percig, vagy amíg sima nem lesz. Formázd kerek formára, majd helyezd egy kilisztezett, zsírozott vagy sütőpapírral fedett tepsire.
Vágj a tetejére egy keresztet (fél centi mély elég lesz), hogy sütésközben szépen felnyíljon.
Süsd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül 40 percig, vagy amíg kész nem lesz (tűvel ellenőrizheted).