Bannock - Kenyér Imbolcra

Bannock

Forrás: allrecipes.com

Hozzávalók:

  • 260 g liszt (árpa vagy zabliszt hagyományosan, de akár a búzaliszt is megteszi)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál vaj
  • 230 ml tejszín
  • 1/2 csésze mazsola

A bannock számos recept szerint készülhet. Gyakran zab-, vagy árpa lisztből. Ám a búzaliszt is megtalálható manapság az összetevők között. Alább egy ír változatot közlök. Keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót, később a vajat egy tálban, majd lassan adagold hozzá tejszínt, míg a tészta lágy nem lesz. Vedd ki a tálból, kilisztezett felületre, gyúrd körülbelül öt percig, vagy amíg sima nem lesz. Formázd kerek formára, majd helyezd egy kilisztezett, zsírozott vagy sütőpapírral fedett tepsire.

Vágj a tetejére egy keresztet (fél centi mély elég lesz), hogy sütésközben szépen felnyíljon.

Süsd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül 40 percig, vagy amíg kész nem lesz (tűvel ellenőrizheted).