Árvácska teasütemény
Eredeti recept és kép: http://www.stonegableblog.com
Hozzávalók:
160 g liszt
50 g cukor
113 g vaj (szobahőmérséklet)
1/4 teáskanál (vagy ízlés szerint több) vanília
1 tojásfehérje
Rovarölő és egyéb mérgektől mentes árvácskák vagy ibolyák
Melegítsd elő a sütőt 325 fokra vagy 7-8-as fokozatra. Mosd le óvatosan a virágokat, majd tedd egy papírtörlőre száradni. Tedd a lisztet és a cukrot egy nagy tálba, keverd össze. Kis adagokban add hozzá a vajat, majd a vaníliát. Addig keverd, míg kisebb darabokban össze nem áll. Fogj egy süteményvágót, kerek vagy cakkos, amilyet szeretnél, s a kinyújtott tésztát (kb. 0,5-1 cm magas), vágd fel. A darabokat pedig kivajazott vagy sütőpapíros tepsire tedd át.
Süsd nagyjából harminc percig, vagy addig, míg az oldalai és az alja halványbarna nem lesz.
Ne zárd el még el a sütőt. Vedd ki a süteményt. Majd kenj fel egy kis tojásfehérjét az egyik süteményre, majd tedd rá az árvácskát vagy az ibolyát.
Nyomd le az ujjaddal a közepén és simítsd ki a szirmokat a szélén, így erősen ráfognak ragadni. Tegyél egy kis réteg fehérjét a tetejére is az ecsettel, hogy lesimítsd.
Szórd meg kis cukorral. Tedd vissza a süteményeket a sütőlapra.
Süsd tovább 5 percig a süteményt, majd vedd ki. Az ujjaddal simítsd el a szirmokat, amik felváltak. Tedd ki hűlni.