Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Zsemle tök

Kép forrása: http://www.thistlewoodfarms.com

Hozzávalók:

500 g liszt
1 tk só
2 tk szárított élesztő
30 g vaj
75 ml langyos tej
225 ml langyos víz
Pár szem dió
Keverd össze a lisztet, sót és a szárított élesztőt egy tálban, majd a puha vajat dolgozd össze vele.

A langyos tejet keverd össze a vízzel, majd öntsd bele a lisztes tálba. Gyúrd, míg jól formálható tésztává nem válik. 20-25 percig gyúrd lisztes kézzel, míg rugalmas és sima nem lesz. Ha túl kemény, adj hozzá még meleg vizet.

Tedd vissza a tésztát a tálba és takard le egy nedves törlőkendővel. 1-1,5 órán keresztül pihentesd, míg meg nem dagad.

Válaszd 8 felé és gyúrj zsemléket belőle. A széleit vágd be (ahogyan a képen látod), majd a közepén készíts egy lyukat. Ebbe tegyél egy-egy szem diót.

Hagyd pihenni megint egy órán keresztül.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (7-es fokozat).

Süsd 8-10 percig vagy míg aranybarna nem lesz.