Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Törött üveg muffin

Kép: marthastewart.com
Muffin recept: nigella.com

Hozzávalók:

(Vörös bársony) Muffin:
250 g finomliszt
2 ek kakaópor
2 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
100 g sütőmargarin
200 g cukor
1 ek piros ételfesték
2 ek vanília aroma
2 nagy tojás
175 ml tejszín
1 tk almaecet

Máz:
500 g porcukor
125 g krémsajt
125 g vaj vagy margarin
1 tk citromlé

Üveg:
150 g (por)cukor
88 ml víz
½ tk borkő (opcionális)

Vér:
Méz (vagy juharszirup)
Piros, kék, sárga ételszínezék
Muffin:

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (3-as fokozat). Készítsd elő a muffin formád, tedd bele a sütőpapírt vagy vajazd ki.

Keverd össze a lisztet, kakaót, sütőport és a szódabikarbónát egy tálban. Egy másik tálban keverd össze a vajat, a cukrot, majd add hozzá a piros ételfestéket és a vaníliát.

Ehhez a tálhoz majd add az előzőleg összekevert száraz alapanyagok harmadát, majd 1 tojást, megint egy harmad száraz alapanyagot, megint 1 tojást és az utolsó harmadot.

Majd keverd bele a tejszínt és az ecetet. Porciózd ki a muffinsütődbe a tésztát. Süsd körülbelül 20 percig, majd hagyd kihűlni.

Máz:


Tedd a cukrot egy tálba, add hozzá a sajtot és a vajat, majd keverd össze. Öntsd bele a citromlevet, s keverd simára.

Üveg:

Nagyon lassan olvaszd fel a cukrot a vízben, alacsony tűz felett, folyamatosan keverve. Ha tiszta üveget szeretnél, adj hozzá egy fél teáskanálnyi borkőt. Főzd addig, amíg a szélén halvány aranyszínű nem lesz, majd azonnal vedd le a tűzről és egy sütőpapírral kibélelt tepsin oszlasd el a szirupot. Hagyd megkeményedni.

Ha több üveget szeretnél, akkor a mennyiségnél csak az a fontos, hogy körülbelül mindig dupla annyi cukrot használj, mint vizet.

Ha megkeményedett, pár óvatos ütéssel törd szét a tepsin.

Gyakorold az üveg készítését mielőtt a muffint elkészítenéd. Gyakran nehezebben szilárdul meg és több cukor kell.

Vér:


Tőled függ, mennyi vért szeretnél készíteni, így használj annyi mézet, amennyi neked megfelelő. Vedd figyelembe, ha folyékony ételfestéket használsz, az felhígítja a mézedet. A kékből mindig nagyon keveset adj hozzá, 1-2 cseppet, míg sárgából igény szerint, hogy a piros minél vérszerűbb legyen és kevésbé rózsaszín.