Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Sima - Finn ital

Hozzávalók:

2-3 citrom
5 dl cukor
30 dkg cukor
30 dkg barna cukor
8 liter víz
5 gramm friss élesztő vagy egy teáskanál szárított élesztő
Némi mazsola
A sima szintén egy elengedhetetlen ital a finn majálison, a vappun. Sok recept létezik (ahogy nálunk is megtalálsz ezeregy receptet a gulyásra), egyesek tesznek hozzá mazsolát, mások nem. Mások komlót is, míg megint mások több citromot használnak.

A finn boltokban kapható olcsóbb „sima” egy almabor, szőlőlé és ízzel kevert szénsavas víz. Noha ez közelébe se ér az otthonihoz.

Elkészítése 5-8 napig tart.

Alaposan mosd meg a citromokat, s szabadítsd meg őket héjuktól. A fehér részét mindenképpen szedd le, mert keserűvé teszi az italt.

Tedd külön a héját. A citromok levét nyomd ki, majd a maradékot vágd fel kis darabokra.

Egy nagy fazékban a vizet a cukrokkal és citromlével együtt forrald fel. Vedd le a tűzről és dobd bele a citromokat és pár héjat. Majd hagyd állni, míg langyos lesz.

Ha langyos, tedd bele az élesztőt. Kicsit keverd el, s tedd egy nem-fém tálba pihenni éjszakára. Ha kész, a széleken buborékok tűnnek fel.

Fogj nagy vizes palackokat (már kaphatóak 5 literes ásványvizek is), s leszűrve (citromhéjmentesen) öntsd a folyadékot a palackba.

Minden palackba tegyél pár teáskanál plusz cukrot és 4-5 mazsolát is. Zárd le erősen a palackot, s addig hagyd állni, míg a mazsolák a tetejére nem úsznak. Ez több napig is eltarthat.

Nagyon alacsony, szinte semmi (gyakran tényleg semmi) alkoholtartalommal bír. Finnországban gyerekeknek is szívesen adják.

Hűtőben tárold, hidegen a legjobb fogyasztva.
Kép: https://en.wikipedia.org/wiki/Sima_(mead)