Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Mézes-napraforgós kenyér

Hozzávalók:

2 veknihez:

475 ml víz (a zabfőzéshez)
85 g zab
170 g méz
1 evőkanál vaj
2 kiskanál só
85 g pirított napraforgómag
1 kis csomag szárított élesztő
120 ml meleg víz (vagy tej az élesztőhöz)
1 csipet cukor (az élesztőhöz)
580 g liszt
Tedd fel a vizet forrni, s öntsd bele a zabot. Tedd félre 1 órára.

Fogj két püspökkenyérformát (a hosszúkás téglalap tepsi), s fedd le sütőpapírral vagy olajozd/vajazd ki.

Egy tálban keverd össze a mézet, vajat, sót, napraforgómagot, s a zabkeveréket. Keverd össze alaposan.

Öntsd a szárított élesztőt a langyos vízbe (vagy langyos tejbe), s hagyd állni 5 percre (egy csipet cukor nem árt bele). Keverd össze az élesztőt az első keverékkel. Öntsd bele a lisztet is, s addig kavard, gyúrd míg el nem válik a táltól.

Formázd labdává, majd hagyd a tálban, meleg helyen letakarva 1 órát. Ha felemelkedett eléggé, vedd ki és gyúrd, majd válaszd két egyenlő részre. Hagyd megint letakarva a két labdát, míg nagyjából duplájára nő.

Melegítsd elő a sütőt 350° vagy 7-8 fokozatra. Süsd míg aranybarna nem lesz, körülbelül 45-50 percig. Ha a kérge túl hamar barnul, akkor fedd le az utolsó 10-15 percre alufóliával.