Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Kereszt zsemle

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 evőkanál só
1 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál Cayenne bors
1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál koriander
45 g margarin
85 g cukor
1 citrom héja
1,5 evőkanál szárított élesztő
275 ml langyos tej
1 nagyobb tojás
125 g aszalt gyümölcs (ízlésednek megfelelő, de kevert is lehet)
1 evőkanál liszt a tetejére
Némi víz
A bucinak is nevezett hagyományos zsömlét akár egy tepsiben is sütheted egymás mellé rakva szorosan, majd a sütés után szétvágva/törve is lehet enni, ám külön-külön tényleges gömb formában jobban mutat.

Keverd össze a lisztet, sót, a fűszereket egy nagy tálban, majd morzsold szét a vajat benne. Add hozzá a cukrot és a citromhéjat. A tejet melegítsd fel langyosra (még véletlenül se legyen forró), tedd bele 5-10 percre az élesztőt, vagy ameddig fel nem habosodik. Ha kész, akkor öntsd a már kész keverékhez.

Verd fel a tojást, majd add a keverékhez. Gyúrd addig, míg minden hozzávaló el nem keveredik, s a tészta puha és sima lesz.

A tésztát tedd egy belisztezett deszkára vagy felületre. Óvatosan dolgozd össze a szárított gyümölcsökkel. Gyúrd még öt percig, míg el nem keveredik teljesen.

Tedd egy nagyobb tálba, meleg helyre és takard le. Hagyd kelni egy órán keresztül.

Ha megkelt, tedd megint a belisztezett deszkára és gyúrd megint a tésztát, majd tedd vissza újabb 30 percre.

Ha teljesen megkelt, vedd ki megint, majd vágd kisebb zsemleadagokra. Gyúrd őket labdává, majd kicsit lapítsd szét. Ha megvannak, takard le a zsemléket, hagyd pihenni 5-10 percre.

Vajazd/zsírozd ki a tepsit, vagy használj sütőpapírt. Tedd át a zsemléket a tepsire. Melegítsd elő a sütődet 240 fokra vagy tekerd 7-8-as fokozatra. A zsemléket eközben hagyd megint pihenni.

Fogd az egy evőkanál lisztedet és keverd össze vízzel, hogy kicsit krémesebb állagot kapjon. Tedd egy zacskóba a lisztes krémet, s vágd ki az egyik sarkát, majd rajzolj keresztet a zsemlék tetejére.

Nagyjából 8-15 percig kell sütni. Ha fényesebbre szeretnéd, akkor a liszt előtt kend meg tojásfehérjével a tetejüket.