Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Erdei Imbolc leves

Kép és eredeti recept: bbcgoodfood.com

Hozzávalók:

25g vargánya
50g vaj
1 hagyma, apróra vágva
1 fokhagyma gerezd, apróra vágva
Kakukkfű ágak
400g erdei gomba keverék
850ml zöldségleves
200 ml tejszín
4 szelet kenyér, kockára vágva
Metélőhagyma és szarvasgomba olaj (opcionális)
Imbolc idején még nem bővelkedünk a gyümölcsökben és zöldségekben. Ám az erdő így is szolgáltat begyűjteni valót. Íme hát egy könnyed erdei leves.

Tegyél fel némi vizet főni, s mikor eléri a forráspontot, vedd le és öntsd rá a szárított vargányára. Éppen csak lepje el.

Egy serpenyőben olvaszd fel a vaj felét és gyengéden süsd át a hagymát, fokhagymát és kakukkfüvet 5 percig, vagy míg fel nem puhul.

Szűrd le a vargányát, de tedd félre a vizet róla. A vargányát add a hagymához és öntsd hozzá a gombakeveréket. Főzd együtt 5 percig, vagy míg a gomba el nem ernyed. Öntsd rá a zöldséglevest és a félretett vizet, forrald fel, majd lassú tűzön főzd 20 percig.

Öntsd bele a tejszínt és főzd tovább még pár percig. A levest majd öntsd bele egy robotgépbe, hogy krémes legyen, majd szűrd át egy finom szűrőn.

A maradék vajat olvaszd fel egy serpenyőn és süsd a kenyérkockákat, míg barnák nem lesznek. Tedd egy papírtörlőre, hogy a felesleges vajat felszívja.

Melegítsd fel a levest és akár kicsit fel is habosíthatod mielőtt tálalod. A szarvasgomba olaját finoman hintsd a kenyérkockákra, majd szórj kis metélőhagymát a levesre.