Almárium‎ > ‎Ételek és italok‎ > ‎

Fekete kenyér


Eredeti recept és kép: http://www.dovesfarm.co.uk

Hozzávalók:

50g fekete melasz
50g csokoládé
150ml tej
200g rozsliszt
300g finomliszt
1/2 ek só
1 tk szárított élesztő
1 tk cukor
150 ml víz
1 tk köménymag
Nehéz találni igazán megfelelő Samhain receptet. Ezt az ötletet egy könyv(trilógia)adta, a Witches of East End. Bár maga a mű felejthető (a sorozat szerencsére eltér a könyvtől), azért mégis akadt benne jó dolog is.

A fekete szín, a halál, a túlvilág, s minden ami Samhain összekapcsolható a kenyérrel. Bár tulajdonképpen a kenyér leginkább sötét esetleg mélybarna, mégis nagyszerűen kapcsolható az ünneppel. Tulajdonképpen egy rozskenyérféle, e típus mélybarna színét elsődlegesen a melasz, s a csokoládé (vagy kakaópor) adja.

Lassú tűzön olvaszd fel a csokoládét, s keverd el a melasz és tej keverékében, majd vedd le a tűzről.

Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, finomlisztet, sót, élesztőt és cukrot.

Keverd hozzá a vizet és a lehűlt tejet.

Gyúrd addig, míg sima nem lesz.

Takard le egy tálban vagy gyúródeszkán a tésztát és hagyd pihenni 1 órán át, vagy míg a kétszeresére nem nő.

Lisztezett felületen gyúrd tovább a tésztát pár percig. Formáld egy nagyobb labdává, majd forgasd meg a köménymagban.

Egy olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin hagyd pihenni 30 percre.

Elő melegített sütőben (220°C / kb. 7-es fokozat) süsd 35-40 percig.