Kelta istennők, istenek, hősök

A legfőbb tulajdonságokat és ismertebb legendáikból találsz részletet. Lehetetlen lenne mindent kimerítően írni róluk, de történetüket akár megismerheted a Germán, kelta regék és mondák, vagy Arthur Cotterell: Képes Mitológiai Enciklopédia c. kiváló könyvekből. 

A kelták nagyon vallásosak voltak és hittek a reinkarnációban, a lélekvándorlásban. Nem hittek a halál utáni büntetésben. A kelta panteon elsődleges fontosságú női istenségeket is számba vett, a háború istennőitől az anyaisteneken át az uralkodó istennőkig. Az Isten/nő három aspektusában is hittek, egy isten három arcában. A druidák tanításai nagyon egyszerűen összegezhetőek: kövesd az isteneket, légy erős, bátor és ne tégy rosszat. Az emberáldozatok késsel, égetéssel vagy vízbefullasztással elfogadottak voltak. Úgy hitték életet életért cserébe. Általában, akiket megöltek hadifoglyok vagy bűnözők voltak. Ezt a gyakorlatot sokan űzték Írországban és Britanniában. A nők egyenlők voltak a férfiakkal és épp oly erőt birtokoltak. A papnőket meglehetősen tisztelték. A papnők álomba ringatták a haldoklókat, foglalkoztak varázslattal és bűbájokkal, próféciákkal, gyógyítással, stb. Ismerték a szavak, kövek és növények erejét. A ligetük központi helyén egy üst, tál vagy tó helyezkedett el. Az átkok a nőkkel való rossz bánásmód miatt történtek. A vörös hajú nők szentek voltak a háború istennőinek, mert a hajuk olyan színű volt, mint a vér. 

Az istenek és istennők 


Abarta 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha De Danann egyik istene. Az ír mitológiában gonosz, ártó isten. "Ünnepek előadója". 

Uralkodik: A féltékenység destruktív természetének megértése, csapatmunka. 


Accasbel 

Hely: Írország. 

Leírás: Ő hozta létre az első tavernát (kocsmaféle) Írországban. Leginkább egy korai istene a bornak vagy a mézsörnek. 

Uralkodik: Mabon idején érő szőlő begyűjtése, a mézsör Beltane áldása. 


Achtland 

Leírás: Istennő királynő, akit halandó férfi nem tudott szexuálisan kielégíteni, így egy óriást hozott el a Tündérbirodalomból társául. 

Uralkodik: Szexuális mágia. 


Addanc 

Más nevei: Affanc. 

Hely: Wales. 

Leírás: Elsődleges Óriás/Isten, aki meglovagolta az áradást az otthonához közel, a Hullámok tavánál. Régen istenként tisztelték a tó régióban, de mára tündérré vagy gonosz félistenné csökkent. A modern időkben az Addanc szó, egy gonosz friss vizű forrás tündért jelöl Walesben. 

Uralkodik: Kitörölni egy esetet/embert/stb. az elmédből, kitörölni a nem kívánt gondolatokat, hogy újult erővel indulj. 


Adsullata 

Hely: Britannia. 

Leírás: A meleg források istennője, aki Britanniából jött a kelta galloktól. Egy kisebb napistennő volt, mielőtt a kelták a Napot a férfi istenségekhez, a Holdat pedig a női istenségekhez kötötték volna. 

Uralkodik: Megtisztítás, szoláris mágia. 


Aerten 

Más nevei: Aerfen, Aeron. 

Hely: Wales, Cornwall. 

Leírás: A Sors istennője, aki a kelta klánok háborúinak kimenetelét felügyelte. Glyndyfrdwy-ben szentélye van a Dee folyó partján, ahol a legenda szerint három embert áldoztak minden harmadik évben, hogy az eljövendő csatákat siker kísérje. Szimbóluma a kétélű fejsze. 

Uralkodik: Béke, eljövendő ellenségek. 


Aesun 

Hely: Írország. 

Leírás: Korai ír isten, neve jelentése "lenni". Leginkább egy elveszett teremtő mítosz része. Aesun ismert még Perzsiában, Umbriában és Skandináviában. 


Aeval 

Más nevei: Aebhel. 

Hely: Írország. 

Leírás: Istennő, aki a népszerű legendákban egy tündér, aki minden éjjel őrködik, hogy a férfi vajon kielégítette a nő vágyait vagy sem. Irányítja a férfit, hogy hajoljon meg a nő szexuális kívánságai előtt. 

Uralkodik: Vágy, szexuális mágia, bölcsesség a döntéshozatalban. 


Agrona 

Hely: Wales. 

Leírás: Mészáros istennő, akit gyakran Morrigu-val tesznek egyenlővé. 

Uralkodik: Háború, mészárlás. 


Aibell 

Hely: Írország. 

Leírás: Munster istennője, aki a legendákban elveszett, míg nem tündérkirálynőre "fokozták le". Tulajdonában van egy mágikus hárfa, mely parancsára zenél, de emberi fül nem hallhatja meg, különben a hallgatózó meghal. Kapcsolatban áll a kövekkel és a levelekkel. 

Uralkodik: Védelem, zene, föld mágia, környezeti mágia. 


Aibheaog 

Hely: Írország. 

Leírás: Tűz istennő, aki mágikus forrással rendelkezik, mely gyógyító erővel bír, például fogfájás esetén a kérelmező egy kis fehér követ hagy a forrásnál, jelezve a beteg fogat. Kapcsolatban áll a forrásokkal és az ötös számmal. 

Uralkodik: Gyógyítás, Nyárközép idején a forrás rítusok. 


Aife 

Más nevei: Aoife, Aoifa. 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Istennő és az Árnyék sziget királynője. Harcosoknak tartott fenn iskolát, de kevésbé volt sikeres, mint nővére, Scathach iskolája. Aife nem volt sebezhető a mágia által. Bátor lovasnők légióját irányította. Ellopta a tudás ábécéjét az istenektől és az emberiségnek adta. Ezért a kihágásért az idősebb istenek daruvá változtatták. Állítólag, véletlenül megölte egy vadász, de úgy mondják még mindig kísért a vidéken daruformában. Összekapcsolják a hármas törvénnyel és a daruval. 

Uralkodik: Védelem, általános tudás, ösvények kijelölése, a hármas törvény leckéje, tanítás. 


Aimend 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Kisebb napistennő, aki Corco Loidhe királyának lánya. 


Knockaine-i Aine 

Hely: Írország. 

Leírás: Holdistennő, aki kapcsolatban áll a Nyári napfordulóval. 

Uralkodik: Termés és marha. 


Airmid 

Hely: Írország. 

Leírás: Gyógyszerek és minden gyógyító művészet istennője a Tuatha De Danann-ban. Nagy mágus és gyógynövénygyűjtő hírében állt. Kiváló kézműves volt a bátyjával együtt készítették Nuada ezüst karját. 

Uralkodik: Mágia, gyógyítás, tanulás, gyógynövények, megérteni a családi hűséget, inspiráció a kézműveseknek. 


Albion 

Leírás: Egy elfelejtett tengeristen fia, aki egy elveszett teremtőmítosz része. Úgy mondják, régen a kelta világot uralta. Neve Britannia költői neve lett. 


Alisanos 

Leírás: A kövek gall istene, ki elég kevéssé ismert. Talán egy istenség Britannia álló kövein. 

Uralkodik: Termékenység. 


Almha 

Hely: Írország. 

Leírás: Mára minden mítosza elveszett számunkra. Amit tudunk róla annyi, hogy Tuatha De Danann egyik istennője, és Írország egyik völgye róla lett elnevezve. 


Ambisagrus 

Más nevei: Bussumarus. 

Hely: Britannia. 

Leírás: A galloktól ered, ahol kelta identitása elveszet a római uralom alatt, felvette a római Jupiter isten jellegzetességeit. Időjárás isten, aki az eső, szél, jégeső és köd felett uralkodik. 

Uralkodik: Időjárás mágia, vezetés. 


Ancasta 

Leírás: Egy istennő, kinek mindössze a neve maradt meg egy kőfeliraton Hampshire-ben. Talán kapcsolható Andrastéhoz. 


Andraste 

Hely: Britannia. 

Leírás: Háború istennő, akit a csata előestéjén idéznek meg, hogy kegyeibe vegye őket. Valószínűleg rituális áldozatokat is szolgáltattak neki. Boadicea királynő Iceni-ből egy szent ligetben áldozott mielőtt a rómaiakkal harcolni kezdett. 

Uralkodik: Eljövendő ellenségek. 


Angus Mac Og 

Más nevei: Brugh-i Angus, Bruig-i Oengus, Angus Mac Oc, Aengus MacOg. 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha De Dannan egy tagja, aki aranyhárfáján hihetetlenül édes zenét játszott. Volt egy tündérpalotája a Boyne partján. Csókjai nyomán madarak születtek, amelyek szerelmi üzeneteket hoztak-vittek. 

Uralkodik: Fiatalság, szerelem, zenemágia, szerelmesek védelme, álommunka, kreativitás, szépség. 


Annwn 

Hely: Wales, Írország. 

Leírás: A túlvilág, a béke és a bőség idillikus földje, olyan tartomány, ahol ismeretlen a betegség és az öregség. Annwnban bűvös muzsika szólt és bugyogott egy édes bort adó forrás, de ott őrizték az újjászületés üstjét is, amely minden bizonnyal alapul szolgált a középkori Grál-mítoszhoz. Arthur király ennek az edénynek a keresése közben ide is lejutott. Annwn ura a talpig szürke Arawn volt. Arawnt kísérő kutyák a hagyomány szerint éjszakánként acsarkodva terelték az emberi lelkeket a túlvilágra. 


Anu 

Más nevei: Anann, Dana, Dana-Ana, Catana. 

Hely: Írország. 

Leírás: Földanya, Nagy Istennő, a legnagyobb minden istennő közül. Morrigu egyik aspektusa. A termékenység istennő, néha ő alkotja a hármasságot Badb és Macha segítségével. Papnői elfogadják és tanulják a halált. Nyárközép ünnepén neki gyújtanak tüzet. A gulya és az egészség védője. 

Uralkodik: Termékenység, jólét, komfort, egészség, csorda. 


Arawn 

Más nevei: Arawyn, Arrawn, Arawen. 

Hely: Wales. 

Leírás: A túlvilág királya, Annwn istene. A holtak túlvilági országán uralkodik. 

Uralkodik: Bosszú, terror, háború, szellemi kapcsolat, mágikus név felvétele, barátság megerősítése, reinkarnáció. 


Ard Greimme 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: A híres harcosnők, Aife és Scathach apja. Régen egy Napisten. 

Uralkodik: Tűzmágia. 


Ardwinna 

Más nevei: Dea Arduinna. 

Hely: Britannia. 

Leírás: Erdő és állatok istennője, aki Ardennek erdejeit kísérti egy vaddisznón lovagolva. 

Uralkodik: Állatok, familiárisok, erdők. 


Ariadné 

Leírás: Az egyetlen görög istennő, melyről tudni, hogy a kelta gallok követték. Neve az arachnid szóból származik. Ariadné fonta az univerzumot a sötétségből, ahogy a pók fonja a hálóját. Összekapcsolják a pókhálójával, kénnel, cérnával és a fonállal. 

Uralkodik: Védelem, mágia, megtestesülés, idő. 


Arianrhod 

Hely: Wales. 

Leírás: A forgó Csillagok Ezüst Kerekének őre, az idő és a karma szimbóluma. A Hármas Istennő anya aspektusa. Teliholdkor tisztelegnek előtte. Palotáját Caer Arianrhodnak nevezik (Északi fény). 

Uralkodik: Szépség, termékenység, reinkarnáció. 


Arnamentia 

Leírás: A források vizének istennője, régen kisebb szoláris istenség volt. 

Uralkodik: Gyógyítás és megtisztítás. 


Artaius 

Leírás: A bárányok és a juhászok kelta gall istene. Később a rómaiak Merkúrral azonosították. 

Uralkodik: Bárány, nyáj. 


Arthur király 

Hely: Wales, Cornwall. 

Leírás: Talán a hetedik századi Artorius királyon alapszik, aki elűzte a szászokat és később ő vált mára elfelejtett apa/áldozati istenné. Legendája erejének köszönhetően gyakran istennek tartják, apa figura, harcos, vezető, mártír király, védelmezője és oltalmazója az igazságnak és a kegyelemnek. Uther Pendragon és Igraine, Cornwall grófnőjének fia. Halálos sebet kapott fia, Modred (Morgan LeFay gyermeke) által. Arthur testét Avalonba vitték, hogy ott aludjon, míg szükség nem lesz rá. Áldozati isten/király a legtisztább értelemben. A legrégebbi legendák amik róla szólnak, megtalálhatóak a Caermarthen-i Fekete Könyvben (The Black Book of Caermarthen). 

Uralkodik: Majdnem mindenben segíteni tud. 


Artio 

Leírás: Medve Istennő, akinek az szenthelye, Bernben, Svájcban volt. Általában teli kosarak és állatok vették körül. A termékenység és a vadvilág istennője. Összekapcsolják a medvével, karmokkal és fogakkal, a geódákkal. 

Uralkodik: Termékenység, állatok, erő, bátorság. 


Badb 

Más nevei: Badhbh, Badb Catha, Bellona, Cauth Bodva. 

Hely: Írország. 

Leírás: Az örökké termékeny élet üstje. Háború istennő és a háló felesége. Anya aspektusa a hármas istennőnek. Összekapcsolják az üsttel, hollókkal, és a varjakkal. 

Uralkodik: Élet, bölcsesség, inspiráció, megvilágosodás. 


A mézédes beszéd Baile-je 

Hely: Írország. 

Leírás: Blarney istene, a beszéd értékes az ír kultúrában. 

Uralkodik: Gyors és tiszta gondolkodás, beszédek, ötletek, befolyásolni valakit, mentális tevékenységek, beszéd, szerelmi mágia, védelem a szerelmeseknek, áldásra használatos varázspálcák. 


Ban-Chuideachaidh Moire 

Hely: Írország. 

Leírás: Régi istennő, aki megjelenik a modern ír legendákban, mint bába aki segített a keresztény Szűz Máriánál, és leírják Szt. Bridget (határozottan a pogány Brigit istennő) legendáiban. Egy elfelejtett istennője a szülésnek. 

Uralkodik: Születés. 


Banba 

Hely: Írország. 

Leírás: Fotia és Eriu triádjának része. Mágiát használtak hogy elűzzék az ellenséget. 

Uralkodik: Ellenség visszaverése. 


Barinthus 

Hely: Wales. 

Leírás: Kocsihajtó a Másvilág lakosainál, aki régen valószínűleg tenger vagy napisten volt. 


Bechoil 

Hely: Írország. 

Leírás: Istennő, akinek a legendája elveszett. Talán Dana korábbi verziója. 


Becuma 

Hely: Írország. 

Leírás:Tuatha istennő, aki a mágikus hajókon uralkodik. Conn-nak, Írország legendás királyának felesége. Féltékeny volt Conn fiára, Art-ra, akit veszélyes utakra küldött. Népe elűzte természete miatt. Elűzték az emberi világból is Gaiar-ral való viszonya miatt. Most az Alvilágban él. 

Uralkodik: Eljövendő féltékenység. 


Bel 

Más nevei: Belenus, Belinos, Beli Mawr, Beli, Bile, Beltene. 

Hely: Írország. 

Leírás: Erősen kapcsolódika a druidákhoz. Nevét gyakran látjuk Beltane/Beltain fesztiváljain. Az állatokat gyakran vezetik át az örömtüzeken a megtisztítás és termékenységért. 

Uralkodik: Tudomány, gyógyítás, forró források, tűz, siker, jómód, megtisztítás, termékenység, nyáj. 


Belisama 

Leírás: Mersey folyó istennője. 


Berecyntia 

Leírás: Egy földistennő, talán gall verziója Bridnek.. 

Uralkodik: Elementális földmágia, termékenység. 


Bladud 

Hely: Wales. 

Leírás: Napisten akit a szent Aquae Sulis forrással kapcsolnak össze. Életerős férfiként írják le, kinek lángoló haja van. 

Uralkodik: Védelem, munkaerő, bármely dolog, amit a Nap ural. 


Blai 

Hely: Írország. 

Leírás: Brumberg-i tündérpalotájában élő Tündérkirálynő. 

Uralkodik: Kapcsolat a tündérekkel. Blathnat 

Hely: Írország. 

Leírás: Valószínűleg az ismertebb walesi istennő Blodeuwedd formája. Cu Roi munsteri király felesége. Beleszeretett Cuchulainn-ba, a híres ulsteri hősbe, Cu Roi barátból lett ellenségébe, akinek elárulta, hogyan tudna bejutni férje addig bevehetetlen várába. Véres küzdelemben megölte Cu Roit, majd nyergében Blathnattal elvágtatott. A szökevények magukkal vitték a király Fer Cherdne nevű híres bárdját, aki megtalálta az alkalmat, hogy megbosszulja volt gazdája halálát: amikor a csapat megállt egy sziklás hegytetőn, megragadta Blathnatot, és vele együtt a mélybe vetette magát. 

Uralkodik: Bőség, termékenység. 


Blodeuwedd 

Más nevei: Wlodwin, Blancheflor. 

Hely: Wales. 

Leírás: A kelta beavató ceremóniák liliom hajadona. Ismert mint a Paradicsom nyugati szigeteinek Kilencrétű istennője. Math és Gwydion varázsolta elő tölgyfavirágból, cirokból és gyöngyvesszőből. Őt szánták Lleu feleségéül, akinek az anyja, Arianrhod azt a tilalmat állította fel, hogy nem vehet feleségül földi nőt. Blodeuwedd később megismerte Goronwy-t, akivel kitervelték hogyan öljék meg Lleut. Az ifjú szerencséjére az utolsó pillanatban sassá változott és sebesülten elrepült. Math és Gwydion visszavarázsolták, de bosszút fogadtak. Megkeresték Blodeuweddet, és Gwydion bagollyá változtatta. 

Uralkodik: Virágok, bölcsesség, hold misztériumok, beavatások. 


Bo Dhu 


Hely: Írország. 

Leírás: Fekete tehén istennő, visszahozta a termékenységet Írországba. 

Uralkodik: Termékenység, jóllakottság, bőség. 


Bo Find 

Hely: Írország. 

Leírás: A fehér tehén. Aki testvéreivel visszahozták a termékenységet Írországba. A Nyugati-tengerről jöttek. A fekete ment délre, a vörös északra, a fehér középre. Taránál szült két gyermeket, majd nővéreivel visszatérte a tengerre. Mabon idején tisztelegnek előttük. 

Uralkodik: Termékenység, jóllakottság, bőség. 


Bo Ruadh 

Hely: Írország. 

Leírás: Vörös tehén istennő, visszahozta a termékenységet Írországba. 

Uralkodik Termékenység, jóllakottság, bőség. 


Boann 

Más nevei: Boannan, Boyne. 

Hely: Írország. 

Leírás: Boyne folyó istennője, Dagdával közös fia Angus MacOg. Volt egyszer egy kút, amely kilenc varázserejű mogyoróbokor árnyékában állt. Ezek a bokrok bíborszínű mogyorót termettek. Aki evett a mogyoróból a világ minden tudásának birtokába jutott. A kútban lakó isteni lazacok ettek a mogyoróból. Senkinek sem lehetett a kút közelébe merészkednie. Boann azonban áthágta. A kútból a betolakodó távol tartására kiáradó víz nem tért vissza medrébe, hanem ebből lett a Boyne folyó, s a lazacok is a folyó lakóivá lettek. 

Uralkodik: Gyógyítás, termékenység, vízmágia. 


Bodua 

Leírás: Háborúistennő, hasonló az ír Badb-hoz. 

Uralkodik: Háború. 


Bormanus 

Leírás: Valószínűleg a legkorábbi kelta istenek egyike. Nem sokat tudni róla manapság, talán úgy maradt meg, mint Borvo, a forró források breton istene. Neve megjelenik néhány régebbi feliraton és leíráson. 


Borvo 

Hely: Britannia. 

Leírás: Forró források istene, aki anyját, Sironát váltotta ebben a funkcióban, miután története patriarchalizálódott. A forrás, melyet ő ural kiváló gyógyító erővel bír. 

Uralkodik: Gyógyítás. 


Bran az áldott 

Más nevei: Benedigeidfran, Bran, Bran MacFebal. 

Hely: Wales. 

Leírás: Egy óriás, aki kapcsolatban áll a hollókkal. 

Uralkodik: Prófécia, a művészetek, vezetők, háború, a Nap, zene, írás. 


Branwen 

Más nevei: Branwyn. 

Hely: Man-sziget, Wales. 

Leírás: Az Északi-tenger Vénusza, Brittania matriarchátusának egyik tagja. A tó hölgye. 

Uralkodik: Szerelem, szépség. 


Breasal 

Hely: Wales, Cornwall. 

Leírás: Az egész világ királya, aki a Másvilágon lakik. Néhány elmélet szerint Breasal és mitikus nyugati szigetei nem más, mint a legendás kontinens, Atlantisz. Világa az emberek számár a csak hét évenként egy éjszakára látható. Mikor a portugál felfedezők megtalálták Dél-Amerikát, úgy hitték elérték Breasal világát és "Brasil" (Brazília) névre keresztelték. 

Uralkodik: Névszellemmel való kapcsolat, útmutatás és védelem az utazóknak és felfedezőknek. 


Bregon 

Hely: Írország. 

Leírás: Kisebb kelta figura, aki szerepet játszott mind Milesius fiainak egyikeként és isteni apjaként Bile és Ithnek. 


Brenos 

Leírás: Háborúisten. 


Briant 

Leírás: Folyóistennő. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Brigantia 

Más nevei: Britannia. 

Hely: Britannia. 

Leírás: A szuverenitás istennője. 

Uralkodik: Szuverenitás, önkontroll, vezetés, otthonod védelme, bőség. 


Brigit 

Más nevei: Brid, Brig, Brigid, Brighid, Brigindo. 

Hely: Írország, Wales, Spanyolország, Franciaország. 

Leírás: Imbolccal áll kapcsolatban. Kildare-ben különleges női papsága és örökké égő tüze van. 19 papnője van, jelképezve a 19 éves kelta kört, a Nagy Évet. 

Uralkodik: Tűz, termékenység, a családi otthon, minden női művészet és szakma, harcművészetek gyógyítás, gyógyítók, mezőgazdaság, inspiráció, tanulás, költészet, divináció, prófécia, kovácsmesterség, állatok, szerelem, boszorkányság, okkult tudás. 


Bronach 

Hely: Írország. 

Leírás: Banyaistennő, aki kapcsolatban áll az elfelejtett Samhain rítusokkal. Hozd vissza ezt a elfelejtett Samhain istennőt a saját szezonális rítusaidba. 


Caer Ibormeith 

Hely: Írország. 

Leírás: Általános gondolat, hogy az álmok és az alvás istennője, s kevésbé durva verziója Mare-nek. Úgy tartják minden Samhainkor, átváltozik hattyúvá, majd egy év múlva újra visszaváltozik emberré. Kapcsolódik a lovakhoz és a holdhoz. 

Uralkodik: Álmok, profetikus álmok, álmatlanság, zenemágia. 


Caillech 

Más nevei: Cailleach, Carlin, Mala Liath. 

Hely: Írország, Skócia, Man-sziget. 

Leírás: Pusztító istennő. 

Uralkodik: Betegség, járvány, átok, bölcsesség, szezonális rítusok, időjárásmágia. 


Caireen 

Hely: Írország. 

Leírás: Anyaistennő, aki megvédi gyermekeid. A magyallevelekkel hozzák kapcsolatba. 

Uralkodik: Gyerekek, védelem. 


Cally Berry 

Hely: Írország. 

Leírás: Gyakran egyenlővé teszik Caillech Bheur-ral Skóciából, noha az északi ír legendák úgy jelenítik meg őt, mint hajadon istennőt, aki jelképezi a tavaszt, a vadászatott és őre az állatoknak. Úgy gondolják Artemisz/Diána és a banya képek leszármazottja. Néha egy daru formáját veszi fel, hogy repülhessen és jövetele előrejelzi a vihart. Az ír hegyek teremtőjének írják le, hagyományosan a banya földi otthonának nézik. 

Uralkodik: Időjárás előrejelzés, állatmágia, környezeti mágia. 


Campestres 

Leírás: Campestres a római neve egy elveszett mező istennőnek, talán termékenység vagy aratás istennője volt a kelta galloknál. 

Uralkodik: Termékenység. 


Camulos 

Leírás: Háborúisten Colchester régiójában, melyet latinul Camulodunum-nak neveznek a tiszteletére. A mai Belgium területén élő kelta remi törzs istene volt. A rómaiak Camulost a maguk Mars istenével azonosították, és azt állították róla, hogy legyőzhetetlen kardja van. Nevének jelentése: "hatalmas". 

Uralkodik: Háború. 


Canola 

Hely: Írország. 

Leírás: Úgy hiszik, egy a legidősebb ír istenségek közül, Canola volt Írország régóta szeretett szimbólumának, a hárfának a feltalálója. A történet szerint álomba zuhant a szabadban, mikor egy gyönyörű zenét hallott. Majd mikor felébredt, rájött, hogy a szél játszotta egy kibelezett bálna inain. Ez inspirálta az istennőt, hogy készítsen egy hangszert, és újrateremtse ez a csodálatos hangot. 

Uralkodik: Zenemágia, álommunka, inspiráció. 


Caolainn 

Hely: Írország. 

Leírás: Istennő, aki egy mágikus kút őrzője/királynője volt Roscommon megyében Nyugat-Írországban. Segített a kívánságokban, általában úgy hogy a kívánók nem úgy akarták ahogy az teljesült. Mítosza, a kút eredete jól ismert kívánó kút, mely a nagy földanya szülőcsatornája, ahonnan minden létező ered. Összekapcsolják a kívánó kutakkal és a hullócsillagokkal. 

Uralkodik: Bölcsesség, gyógyítás, termékenység. 


Carman 

Hely: Írország. 

Leírás: Wexford megye istennője és forrás neve a Loch Garman nevű tónak, ahol Lughnasadh idején tisztelték. Az hiszik, gyökerei a görög istennő, Demetertől erednek. Modern legendája úgy festi le őt, mint a fekete mágia istennője, aki lerombol bármit a varázslat háromszori elismétlésével. Ez a módja annak is, ahogy Morrigu, néha Badb, rombolni képes. Ámbár, ez nem a gonosz belső megtestesülése, de egy világvége prófécia számos kultúrában. 

Uralkodik: Elűző mágia. 


Carne 

Hely: Britannia, Cornwall. 

Leírás: Valószínűleg Herne egyik változata. Lásd Cernunnos. 


Carravogue 

Más nevei: Garbhog, Gheareagain. 

Hely: Írország, Britannia. 

Leírás: Meath megye helyi banyaistennője, aki hatalmas kígyóvá változott, hogy a tiltott bogyókat egye. Valódi eredete alapvetően elveszett a modern időkben, mert történetét eltűntették a keresztény legendák, mely megkísérelte őt kelta Évának beállítani. Úgy gondolták, hogy Szt. Patrik legendáját befolyásolta a története, úgy mutatja, hogy Patrik szentelt vízzel ölte meg, de ő újra felkelt. Egy Szt. Patrik legenda szerint szűz tavasz istennő volt. Összekapcsolják a 9-es számmal. 

Uralkodik: Magabiztosság, reinkarnáció, földmágia. 


Cathubodia 

Leírás: Azt hiszik Breton verziója az ír Bandbha istennőnek, leginkább a galloktól ered. Elvileg háborúistennő, aki Badb energiájában osztozik. 

Uralkodik: Háború, földmágia. 


Cebhfhionn 

Hely: Írország. 

Leírás: Az inspiráció istennője, akit általában a legendás Tudás kútja mellett találunk, amit egy végtelen edénnyel töltöget. Ő őrzi a szent vizet az emberektől, érezve, hogy nem tudnák kezelni az erőt. Csupán megízlelve a vizet, jelenti az azonnali hatalmas tudást, bölcsességet és isteni inspirációt. Uralkodik: gyógyítás, mentális energiák, tudás. 


Cernunnos 

Más nevei: Cernowain, Cernenus, Herne A Vadász, Hu Gadarn, Belatucadros, Vitiris. 

Hely: Minden kelta területen ismert, esetlegesen más néven. . 

Leírás: A Szarvas Isten, A Természet Istene, Az Alvilág Istene. A druidák úgy ismerik őt, mint Hu Gadarn, a Termékenység Szarvas Istene. Általában lótusz pozícióban írják le, agancsokkal/szarvakkal a fején, egy szakáll, meztelen kivéve egy nyaklánc és néha egy pajzsot vagy lándzsát tart. Szimbóluma a szarvas, kos, bika és a szarvas kígyó. Írország korakeresztényei a sátánnal azonosították, végtelen az emberi butaság. 

Uralkodik: Életerő, termékenység, állatok, fizikai szerelem, Természet, erdők reinkarnáció, keresztutak, érintkezés, egészség, harcosok, vadászat, mágia, áldozat. 


Cerridwen 

Más nevei: Caridwen, Ceridwen. 

Hely: Wales, Skócia. 

Leírás: Holdistennő, gabonaistennő. A walesi bárdokat úgy emlegetik mint Cerddorion (Cerridwen fiai). A bárd, Taliesin, mestersége megalapítója, azt mondják az ő fia volt. Cerridwen üstje egy bájitalt tartalmazott, melynek neve greal (amiből a grál szó valószínűleg ered). A bájital hat növényből készült az ihletért és a tudásért. Szimbóluma a fehér disznó. Az üst története a következő: Cerridwen Afagddunak, a világ legrútabb emberének volt az anyja. Hogy fia küllemének hiányosságait ellensúlyozza és bölcs, nagy tiszteletnek örvendő embert faragjon belőle, Cerridwen egy évig és egy napig kevergette a tudás üstjét. Másik, Gwion Bach nevű fiat (más források szerint szolgáját) állította oda, hogy figyelje az üstöt. Amikor a főzet három megmaradt cseppje a fiú ujjára esett, az meggondolatlanul megnyalogatta megégett bőrét. Az anya őrjöngő dühében széttépte fiat, aki később Taliesin alakjában született újjá. Cerridwennek azonban volt még egy ugyancsak csúf fia, Morfan, a rettegett harcos, aki Arthur király oldalán vett részt a Camlan melletti csatában. Sir Mordred vitézei közül senki sem tudta őt legyőzni, mert csúfsága miatt azt hitték róla, hogy maga az ördög. 

Uralkodik: Halál, regeneráció, ihlet, mágia, asztrológia, gyógynövények, tudomány, költészet, varázslatok, bölcsesség, előző életek, divináció. 


Cessair 

Hely: Írország. 

Leírás: A Partholanok egyik tagja, akik először jöttek Írországba, ő volt az első uralkodónője Írországnak. Jól ismert mint prekelta anyaistennő figura, olyan mint Dana. Ő vezette a partholanok utazását a világ nyugati sarkába a vízözön előtti negyven nappal. A legendája mutatja, hogy a pogányok hogyan látják az anyaistennőt, mint a regeneráció és az élet megújulásának forrását. Cessair "én voltam itt először" képe annyira erős az ír pogányok között, hogy a keresztények nem tudták eltávolítani őt, így Noé unokájának állították be. Azért, mert az őslakos mítoszok szerint megmenekült a nagy vízözön dühétől, Cessair talán régen vízi istenség volt, akinek ereje volt megmenteni Írországot a vízözöntől. A róla szóló történetek bizonyítják, hogy az ír szerzetesek milyen rosszul takarták el az ősi pogány legendákat. Összekapcsolják a felkelő nappal és az üsttel. 

Uralkodik: Erő, kitartás, vezetés, előrelátás, vízmágia, új kezdetek. 


Cethlion 

Más nevei: Cetnenn. 

Hely: Írország. 

Leírás: Formorianok (Fomoiria-k vagy Fomoré, Fomhoire nép) istennője, akit kampós fogúnak hívtak. Ő jósolta meg népének bukását a Tuatha De Dannan számára. 

Uralkodik: Prófécia, divináció. 


Chlaus Haistic 

Hely: Írország. 

Leírás: Ősi istennő, akinek funkcióját nem ismerjük, a fold alól jött, mint erőteljes boszorkány. Talán egy banyaistennő. 

Uralkodik: Mágia, druidák. 


Cian 

Hely: Írország. 

Leírás: Gyógyítás istene, aki visszahozta Balor ellopott teheneit. Lugh apja, Dian Cecht fia, Ethlinn férje. Ethlinn apja, Balor az Írország északnyugati partjához közeli Tory szigeten egy kristálytoronyban tartotta fogva, mert felt a jóslattól, mely szerint saját unokája öli meg. Cian, Goibhniu kovácsisten fivére mégis sikerrel ostromolta a lányt: tőle fogant Lugh napisten. Balor mindent elkövetett, hogy megölje a fiút, de Goibhniu vagy Manannan Mac Lir tengeristen megmentette és fel is nevelte. A jóslat beteljesedett, Lugh a második Magh Tuireadh-i csatában megölte Balort. 

Uralkodik: Szerelmi mágia. 


Cliodna 

Más nevei: Cleena, Cliodhna, Szép haj Cliodnája. 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: A Tuatha De Danann tenger és Másvilág istennője, aki fel tudta venni egy tengeri madár alakját és így szimbolizálja a kelta túlvilágot. Mint a hullámok istennője, úgy gondolták minden kilencedik hullám őt testesíti meg. Azt hiszik, ez a hullám magasabb és erősebb mindegyiknél. Az ír mitológiában a szépség istennője, a világ összes asszonyánál szebb. Három színes varázsmadara állítólag olyan szépen énekelt, hogy dalukra a beteg elaludt és gyógyultan ébredt. Cliodna szenvedélyesen beleszeretett egy Ciabhan nevű halandóba, akinek csodálatos gyűrűs fürtjei voltak. Egy nap, míg az ifjú vadászni járt, Cork közelében, a tengerparton Manannan Mac Lir tengeristen varázslattal álmot bocsátott Cliodnára, majd egy nagy hullámot küldött, hogy vigye őt vissza az istenekhez, az Ígéret Földjére. 

Uralkodik: Szellem kapcsolatok, elismerés, szépség, vízmágia. 


Clota 


Más nevei: Clud, Cludoita, Clwyd. 

Hely: Skócia, England, Wales. 

Leírás: Jól ismert istennő és neve a Clyde folyón maradt. A vizek melyeket felügyelt, jól uralták a rohamokat. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Coinchend 

Leírás: Egy félisten harcosnő, akinek otthona a Másvilág. 

Uralkodik: Szellem kapcsolatok. 


Condatis 

Leírás: A kereszteződések istene, akinek szent helyei azok, ahol két folyó találkozik vagy két víz találkozik. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Condwiramur 

Hely: Wales. 

Leírás: Függetlenség istennője, aki röviden megjelenik a Grál legendákban, mint Percival (Parszifál, Perceval, Parzival) felesége. 

Uralkodik: Felfedezni saját feminin erőd, segít felfedezni az ősi grál misztériumokat, függetlenség. 


Corchen 

Hely: Írország, Man-sziget. 

Leírás: Ősi kígyó istennő, akiről keveset tudni. Valószínűleg egy helyi földanya istennő, vagy újjászületés istennője. 

Uralkodik: Előző életek, földmágia, reinkarnáció. 


Corra 

Hely: Skócia. 

Leírás: Prófécia istennő, aki néha daruként jelenik meg. Ő szimbolizálja a felsőbb tudást és az átmenetet a Másvilágba. 

Uralkodik: Divináció, prófécia. 


Coventina 

Hely: Skócia. 

Leírás: Egyike a legfontosabb kelta folyóistennőknek. Valószínűleg római eredetű. Ő volt a tollatlan repülés istennője is, aki szimbolizál valamiféle torlaszt a Másvilág felé. Bizonyíték van rá, hogy a kelta gallok követték őt. 

Uralkodik: Idő, új kezdetek, élet ciklusok, kívánságok, madarak védelme, divináció, öninspiráció. 


Cred 

Más nevei: Creide. 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Tündérkirálynő, akit összekapcsolnak Dana hegyeivel, "Anu csecseivel". Megígérte, hogy sosem fog aludni, míg meg nem találja azt a férfit, aki megírja neki a leglenyűgözőbb verset, amit valaha is írtak. Coll, a harcosnak sikerült és Cred hozzáment. Összekapcsolják a tiszafával, rózsaolajjal, és a rózsaszínnel. 

Uralkodik: Szerelmi mágia, a tökéletes társ keresése, titkok őrzése, szellemi kapcsolatok. 


Credne 

Más nevei: Creidne, Creidhne 

Hely: Írország. 

Leírás: A fémművesség és a kovácsmesterség istene. A Tuatha De Danann bronzkovácsa és aranyművese, Goibhniu kovácsisten és Luchtar ácsisten fivére. Ők együtt készítették a nép fegyvereit. 

Uralkodik: Önvédelem, művészet, áldó eszközök. 


Creiddylad 

Más nevei: Creudylad, Cordelia. 

Hely: Wales. 

Leírás: Összekapcsolják a Beltanenal és gyakran hívják májuskirálynőnek. A nyári virágok istennője. 

Uralkodik: Szerelem, bátorság, akaraterő és virágok. 


Crobh Dearg 

Más nevei: Crove Dairg. 

Hely: Írország. 

Leírás: A vörös karom. Háborúistennő, aki talán egy formája Badb banyaistennőnek. Egy leinster-i erődöt neveztek el utána. 


Cromm Cruaich 

Hely: Írország. 

Leírás: Ősi istenség, akiről manapság keveset tudunk. Úgy tekintik, mint aratás, halál és áldozati isten. Azt gondolják, emberáldozatokat végeztek számára Samhain idején. A Dinnshenchas elmeséli, hogy egyszer Meg Slecht-nél, egy tiszta arany állókövet, köré tizenkét követ állítottak tiszteletére (a 13-as szám még mindig hagyományos tagszám a kelta kovenekben). Tigernmas vezette a tiszteletét ezen az oldalon. 

Uralkodik: Aratás, sötét fesztiválok, halál, átkelő rítusok, másvilági kapcsolatok. 


Cronos 

Leírás: Kisebb arató és Napisten, akit bezártak más alárendelt isteneivel a nyugati szigeteken, amit a Holtak szigetének ismernek manapság. Úgy tűnik nincs kapcsolatban a görög időistennel, aki szintén ezt a nevet viseli. 


Cuchulainn 

Más nevei: Cú Chulainn, Cuchulinn, Kuhulin. 

Hely: Írország. 

Leírás Az ír mitológiában a legnagyobb ulsteri hős. Neve Chulainn-nak tett szolgálata miatt kapta, eredetileg Setanta volt a neve, de megölte Chulainn mérges kutyáját, ezért megígérte hogy a gazdája kutyája lesz, míg az nem talál házőrzőt. Cú Chulainn azt jelenti Chulainn kutyája. Kiváló harcos volt, de könnyen dühbe gurult. Nem ismerte fel fiát, Conlait, akit a harcosnő Aoifa szült, és megölte küzdelmükben. Csak a harc után ismerte fel és bánattól sújtottan vitte házába és temette el. Conlai távol nőtt fel apjától és csak az ujján lévő aranygyűrűről ismerte fel apja, aki annak idején azt anyjának adta. Cuchulainn az Árnyékországban találkozott Aoifával, de el kellett hagynia. Később a hős Emer-t vette feleségül. Cuchulainn számára rövid élet volt szabva, halálos sebet kapott, de utolsó leheletéig harcolni akart. Egy oszlophoz kötözte magát, és állva halt meg. Halálát a vállára telepedett varjú adta hírül. 

Uralkodik: Szolgálat, hűség, bátorság, kitartás, háború, csata, gyász, Másvilág. 


Cyhiraeth 

Hely: Wales. 

Leírás: Csermelyek istennője, aki később tündérszellemként jelenik meg, mint a halál előjele, nagyon hasonló az ír Beansidhe vagy a cornwalli Ford-i mosónőhöz. 

Uralkodik: Vízmágia, átkelés (halál), tündér kapcsolat, belső átalakulás. 


Cymidei Cymeinfoll 

Hely: Wales. 

Leírás: Háborúistennő, aki férjével Llasar Llaesyfnewid jelenik meg a történetekben. A saját mágikus üstjükben újraélesztették az elesett harcosokat, de azok nem voltak képesek beszélni. Ő volt a teremtés egyik fele. Mint a walesi fő háborúistennő, minden hatodik héten adott életet a harcosoknak. 

Uralkodik: Erő, háború, előző életek, teremtő mágia. 


Dahud-Ahes 

Más nevei: Dahut. 

Hely: Britannia. 

Leírás: Az erkölcstelenség istennője a becsmérlői szerint, míg más legendák odáig mennek, hogy lerombolta saját birodalmát kicsapongásaival és bálványimádásával. Követői szerint a földi élvezetek istennője. Britannia halászai néha látják városát a francia tengereknél, és úgy hiszik néha visszatér oda. 

Uralkodik: Élvezetek, bátorság, vízmágia, szexmágia, tengeri tündér kapcsolat. 


Dagda 

Más nevei: Daghdha, Eochaidh Ollathair, Dagdé, Dagdze, Dagodevos. 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha De Danann legfőbb istene. A halál és az újjászületés istene, minden csere istene, a tökéletes tudás ura. Volt egy üstje melyet az "Undry"-nak neveztek és sosem fogyott ki az ételből. Élő tölgyfahárfája volt, mely az évszakokat arra sarkalta, hogy váltakozzanak ahogy azt kell. Barna, mélykivágású tunikát visel, mely éppen eléri csípőjét és a ruhán egy csuklya is van, mely befedi vállait. Lábain lóbőr cipőt visel. Maga mögött 8 ágú furkósbotját húzza egy keréken. 

Uralkodik: Védelem, harcosnők, tudás, mágia, tűz, prófécia, időjárás, reinkarnáció, művészetek, beavatás, a papok patrónusa, a Nap, gyógyítás, regeneráció, növekedés, hárfa, mágusok, művészek, minden tudás. 


Damara 

Hely: Anglia. 

Leírás: Termékenység istennő akit Beltane-nal kötnek össze.. 

Uralkodik: Termékenység. 


Damona 

Leírás: Tehénistennő, akiről keveset tudni. 

Uralkodik: Termékenység, bőség. 


Danu 

Más nevei: Danann, Dana. 

Hely: Írország. 

Leírás: Fő anyaistennő, a Tuatha De Danann Ősanyja. Ő adta nevét a Tuatha De Danann számára (Danu népe). A Tuatha kormányozta Írországot, míg Milesius fiai el nem űzték őket. Morrigu másik aspektusa. 

Uralkodik: Varázslók, folyók, víz, kutak, növekedés, bőség, mágia, bölcsesség. 


Daronwy 

Hely: Wales. 

Leírás: Taliesin könyvében, a Daronwy dalában összekapcsolják néhány kalanddal, de máshol nem jelenik meg. Talán Daronwy Ossian. 


Deae Matres 

Hely: Britannia. 

Leírás: "Anyaistennők". Földistennők hármasa, akik latin nevet kaptak a kontinensen. Nincs egyetlen legenda sem róluk, noha feliratok és szobrok, mutatják követésük erejét. Úgy hiszik, imádatukat a rómaiak lerombolták, mikor elfoglalták Galliát. A hármas köpenyt visel és virág, gyümölcs, gabona kosarakat cipelnek, amik bemutatják bőséget. 

Uralkodik: Termény, termékenység, bőség. 


Dechtere 

Más nevei: Dechtiré, Dechtine. 

Hely: Írország. 

Leírás: Egy hármasság egymagában, ez az istennő önmagában képviseli a szüzet, az anyát és a banyát. Az ír mitológiában Cuchulainn anyja. Egy elveszett tiszavirág, magában hordozza Lugh "lelkét", boros poharába zuhant. Mikor megitta, megtermékenyült Cuchulainnal. Ámbár mikor megszülte őt, örökké szűz maradt. Át tudott változni követőivel madárrá, hogy gyorsabban utazzon, és át tudott repülni a Másvilágra. Noha akárhol állt meg enni, majdnem lerombolta a földet, így kapcsolódik a sötétebb oldalhoz. 


Deirdre 

Más nevei: Deirdré, Derdriu 

Hely: Írország 

Leírás: Az ír mitológiában az Ulsteri férfiakat sújtó baj okozója. Cathbad, a druida még születése előtt megjósolta, milyen csodálatosan szép hajadon lesz belőle. Amikor felnőtt, szemet vetett rá Conchobhar Mac Nessa király, és hajlott kora ellenére feleségül akarta venni. Deirdre természetesen hallani sem akart a dologról. Rábeszélte Naoise-t és fivéreit, hogy szökjenek el együtt Albába. Életüket teljes bizonytalanságban töltötték Írországban és Skóciában. Több eves száműzetés után az idővel megenyhült ulsteriek rávették őket, hogy térjenek vissz, nem esik majd bántódásuk. A szószegő Conchobar azonban elrendelte, hogy öljék meg Naoise-t, a lányt pedig kényszerítette, hogy legyen a felesége. Deirdre búskomorságba esett, és nem engedte magához a királyt, aminek következtében maga is Naoise gyilkosainak a kezébe került. Nem akart együtt élni ezzel az emberrel, ezért kiugrott kocsijából, testét az út menti sziklák zúzták halálra. Naoise és Dreidre sírján egy-egy fenyő nőtt, amely végül egyetlen fává nőtt össze. 

Uralkodik: Szerelem, bátorság, önfeláldozás, kitartás, erő. 


Devona 

Leírás: A Devon folyó istennője. 


Diancecht 

Más nevei: Dian Cecht. 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha gyógyítója. Az ír mitológiában a gyógyítás istene. Airmid nevű lányával egy forrást fakasztott, melynek vize életre keltette a holt isteneket. Miután Nuada a Tuatha vezére az első Magh Tuireadh-i csatában, a Firbolg nép elleni viadalban elveszítette karját, Dian Cecht ezüstből készített neki pótlást, és Nuada ettől kezdve viselte az "ezüst karú" nevet. Bár az istenek elismerték remek keze munkáját, Nuada ettől kezdve nem számított hibátlannak, így nem lehetett vezér. Bres vette át a helyét, aki származását tekintve félig Fomoirai volt. Ő azonban nem született vezetőnek, zsarnok volt, úgyhogy Nuadát mégis újraválasztották, miután Dian Cecht fia, Miach húsból és vérből új kart ügyeskedett neki. A gyógyítás istene ezek után féltékenységből megölte saját fiát. 

Uralkodik: Gyógyítás, orvosság, regeneráció, mágia, ezüst munkák. 


Dil 

Hely: Írország. 

Leírás: Nagyon régi marhaistennő, akiről manapság keveset tudnak. 

Damona a galloktól. 

Uralkodik: Termékenység. 


Dispater 

Más nevei: Dis Pater. 

Leírás: Gall isten, neve jelentése "az apa", elsődleges teremtő isten volt, aki később összeolvadt Donnal és Cernunnos-szal. A gallok leszármazottainak vallották magukat. 

Uralkodik: Termékenység mágia, mágia. 


Domnu 

Hely: Írország. 

Leírás: A formoriak istennője, akit Fir Domnann-hoz (Domnu emberei) kötnek. A fomoirai faj volt az egyike a megszállóknak az öt részű invázió ciklusnak az ír mítoszokban. Neve azt jelenti "a mélység", arra utalva, hogy a formoriakat elűzte a Tuatha De Danann, és azok groteszk tengeri szörnyekké váltak az ír partoknál. 

Uralkodik: Vezetés, tengeri tündér kapcsolat. 


Don 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: A walesi mitológiában az ír dana megfelelője, anyaistennő, Math nővérének, Mathonwynak a lánya, Belinek, halál istenének a felesége. Sok gyermeke volt, többek között Amaethon, Arianrhod, Govannon, Gwydion, Gilvaethwy és Nudd. Don családjához igen terjedelmes hagyománykincs kapcsolódik. 

Uralkodik: Elemek irányítása, ékesszólás. 


Donn 

Helye: Írország. 

Leírás: Az ír mitológiában a halálisten. Néha összetévesztik Eber Donnal, Milesius (Mil) fiainak egyik vezérével, aki megsértette Eriu-t, a Tuatha egyik istennőjét, és ezért Írország partjainál vízbefulladt. Donn házát, a holtak találkozóhelyét szintén ezen a területen, egy kis sziklás szigetre képzelték az írek. 


Druantia 

Leírás: "Druidák királynője." Fir Istennő. 

Uralkodik: Termékenység, élvezet, szexuális aktivitás, fák, védelem, tudás, kreativitás. 


Dubh Lacha 

Hely: Írország. 

Leírás: Korai ír istennője a tengernek, s elég keveset tudunk róla. Talán másik verziója Dubh druidahölgynek. 


Dunatis 

Leírás: Gall istene a megerősítésnek. Szent helyek védelmezője. 

Uralkodik: Szent helyek és rejtett helyek védelmezője a rítusok alatt. 


Dylan 

Más nevei: Dyonas. 

Hely: Wales, Britannia. 

Leírás: Védelmező istensége a Conway folyó torkolatának. Szimbóluma az ezüst hal, Gwydion és Arianrhod fia. Születése után kitépte magát anyja karjaiból és egyenesen nekivágott a tengernek. A tenger hullámai, a halak mind nagyon szerették. Amikor nagybátyja, Govannon kovácsisten megölte őt, a Britannia és Írország partjait nyaldosó hullámok mind az ő halálát siratták. Halálhörgése a mai napig halható a zúgó hullámverésben. 

Uralkodik: Tenger, halak, vizek. 


Eadon 

Hely: Írország. 

Leírás: A költészet istennője, aki bárd is volt egyben. 

Uralkodik: Kreativitás. 


Easal 

Hely: Írország, Man-sziget. 

Leírás: Növekedés és jómód istene, aki az Arany oszlopok legendás királyává vált. Ő volt az, aki hét mágikus malacot adott Tuirrean fiainak, amelyek újrateremtek miután megették őket. 

Uralkodik: Jómód, növekedés. 


Ebhlinne 

Hely: Írország. 

Leírás: Munster istennője, akit Nyárközép ünnepén tisztelnek hegyi otthonánál Tipperary megyében. Noha sok legendája elveszett, valószínűleg Nap vagy tűzistennő volt. 

Uralkodik: Tűzmágia. 


Echtghe 

Más nevei: Aughty. 

Hely: Írország. 

Leírás: Úgy gondolják Dana egyik formája, az első nagy anyaistennője Írországnak. Szeretője a völgyeknek adta őt, melyek a mai napig viselik nevét: a Slaibh na Echtghe. Az ezüst kezű Nuada lánya volt. 


Eibhir 


Hely: Írország, Man-sziget. 

Leírás: Ossian első felesége, akit úgy írtak le mint egy idegent egy másik földről. Valószínűleg elfelejtett Napistenő. 


Elaine 

Hely: Wales, Britannia. 

Leírás: Az istennő szűz aspektusa. 


Elphame királynője 

Más nevi: Elphlane, Elphane. 

Hely: Skócia. 

Leírás: A betegség és halál istennője, aki gyakran egyenlővé tesznek a görög Hekaté istennővel. Leginkább, az elmúlt pár száz évben, olyan volt mint egy Tündérkirálynő és Beltane-nel kapcsolnak össze. Thomas és Rhymer mindig úgy írták le őt, hogy majális idején zöld selyembe öltözve fehér lovon vágtat, melynek kilencven kilenc ezüst harang van a sörényén (régi társítás mióta kelta tündérekről úgy gondolják, hogy kikerülik a csilingelő harangokat). 

Uralkodik: Halál, pusztítás, járvány, harc, Másvilág, újjászületés, tündér kapcsolat. 


Eostre 

Leírás: Istennő, akiről elnevezték Ostarát, Easter-t (Húsvét). A tavaszt személyesíti meg. A állati menstruációra használt szó, az "estrus", jelentése termékeny periódus, az ő nevéből ered, így ő az istennője az állati reprodukciónak is. 

Uralkodik: Ostara, Nagy Rítus, állatok/jószágok szaporodása, új kalandok, reinkarnáció, új élet. 


Epona 

Hely: Britannia, Gallia. 

Leírás: "Isteni Ló". A lovak istennője, anyaistennő, lidérc. A kelta mitológiában lóistennő. A római hadsereg lovasai különösen kedvelték, a kaszárnyájukban álló emlékművön meg is örökítették. 

Uralkodik: Termékenység, anyaság, a lovak patrónusa, bőség, kutyák, gyógyítás, források, termények. 


Epos Olloatir 

Leírás: Lóisten, akit gyakran Epona férfi formájának vagy hitvesének tekintenek. 

Uralkodik: Éjszaka, álommágia, lovak. 


Erce 

Leírás: Földanya és Terményistennő, aki a méhe vagy túláradó Bőségszarú, úgy gondolják baszk eredetű. 

Uralkodik: Arató ünnepek, földmágia. 


Az aranyhajú Eri

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha szűz istennője. Bres anyja volt, akit egy ismeretlen napisten nemzett. A férfi aranygyűrűt (Nap szimbólum) hagyott neki hátra, hogy emlékezzen rá. 

Uralkodik: Teremtés, Hold. 


Eriu 

Más nevei: Erin, Eire. 

Hely: Írország. 

Leírás: Tuatha De Danann három királynőjének egyike, Dagda lánya. Milesius fiait ő és két nővére, Banba meg Fotla fogadták azzal a kéréssel, hogy a hódítók róla nevezzék el a szigetet. Amairgen, a híres druida, Mil fiainak tanácsadója ezt megígérte, és a szigetet azóta nevezik Eriuról Írországnak. 


Essus 

Más nevei: Esus. 

Hely: Britannia. 

Leírás: Aratásisten, akit Britanniában és Galliában is ismertek, mint Essuvi. Szent fáján lógva halt meg, mint a skandináv Ódin (Ódin nem halt meg csupán ott lógott, hogy megismerje a rúnák titkát), akivel összekapcsolják. Legendája elveszett. 

Uralkodik: Termékenység, aratás, szellem kapcsolatok, átkelő rítusok. 


Ethlinn 

Más nevei: Ethleen, Ethniu, Ehnea. 

Hely: Írország. 

Leírás: Balornak, az egyszemű óriásnak a lánya. Apja az Írország északnyugati partjához közeli szigeten egy kristálytoronyban tartotta fogva, mert félt a jóslattól, hogy unokája megfogja ölni. Egy kisebb termékenység és holdistennő. 

Uralkodik: Szépség, termékenység, reinkarnáció. 


Ethne 

Hely:Írország. 

Leírás: Az ír mitológiában Rocnak Aonghus szerelemisten intézőjének a lánya, aki Manannan Mac Lir tengeristen lányának szolgálatában állt. Attól kezdve, hogy a Tuatha egyik tagja meg akarta erőszakolni, visszautasított minden ételt és italt. Aounghus és Manannan találtak két bűvös tehenet, amelyeknek soha nem apadt el a teje, és Ethne attól kezdve csak ezen a táplálékon élt. 


Fachea 

Hely: Írország. 

Leírás: Költészet istennője és a bárdok patrónusa. 

Uralkodik: Kreativitás. 


Fea 

Hely: Írország. 

Leírás: Háború istennő, kinek eredeti neve "a gyűlöletest" jelenti. Morrigu alárendelt istensége. Brugh és Elcmar lánya. 

Uralkodik: Háború. 


Finncaev 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha De Danann kisebb hercegnője. Úgy gondolják a szerelem és szépség istennője. 

Uralkodik: Szerelem és szépség. 


Finvarra 

Más nevei: Fionnbharr. 

Hely: Írország. 

Leírás: Egy erős isten, aki mára a Tuatha De Danann Tündérkirálya lett. 

Uralkodik: Kihívások, mentális erők, tündér kapcsolat. 


Fionn MacCumhal 

Más nevei: Finn MacCool, Finn McCual, Fin Man-szigetéről, Fingal, Demna (eredeti neve), Fionn Mac Cumal. 

Hely: Írország, Man-sziget, Skócia. 

Leírás: Az ír mitológiában a Fiana vezetője. Apját megölték, s távol nevelkedett népétől. Nevelője Finegas volt, aki rábízta hogy főzze meg a Bölcsesség Lazacát. Fionn megégette ujját és fájó sebét szopogatva nagy bölcsességre tett szert. Hogy Fionn milyen körülmények között halt meg, nem tudni. Egyes bölcsek szerint felkelés tort ki a féniek között, és akkor lelte halálát. Mások viszont úgy gondolják, hogy Arthur királyhoz hasonlóan ő is halhatatlan. Talán csak mély álomban pihen, és ha Írországnak szüksége lesz segítségére, visszatér népéhez. Írország hatalmas hőse. 

Uralkodik: Bölcsesség, ellenségek, teremtés, védelem, tudás, divináció. 


Firbolg 

Más nevei: Fir Bholg, fir bolg 

Hely: Írország. 

Leírás: Az íreknél a legendás honfoglaló nép. "Zsákos emberek"-nek is nevezik tagjait, mert amikor Thrákiában rabszolgaként dolgoztak, zsákban kellett a földet hordaniuk. Írországban a Tuatha De Danann érkezése előtt a fomoiriak adtak nekik menedéket, hogy később elnyomják őket. Az első Magh Tuireadh-i csatában Dana istennő népe legyőzte a firbolg törzseket, bár vezérük Nuada elvesztette fél karját. A második Magh Tuireadh-i csatában az új istenek megverték a fomoiriakat, és elsősorban Lugh napisten bátorságának köszönhetően mindörökre visszaszorították őket a tengerbe. 


Fomoiriak 

Más nevei: Fomorai nép, Fomoré, Fomhoire nép. 

Hely: Írország. 

Leírás: Az ír mitológiában Írország később a tengerbe szorított őslakói. A fomoiriakat gyakran ábrázolják egyszemű, egylábú, egykarú, torz óriásoknak, vagy állatfejű ijesztő lényeknek, akik varázserővel bírnak. 


Fland 

Hely: Írország. 

Leírás: Flidais erdőistennő lánya. Egy tóistennő, amit a modern folklór gonosz víztündérnek tekint, aki lehúzza az úszókat a mélybe. 


Flidais 

Hely: Írország. 

Leírás: Eredetileg a marhacsordák és termékenység istennője, csak később lett a vadak, erdők úrnője. De ez igen kortárs változás, így nem feltétlenül tekinthetjük valósnak.

Uralkodik: Alakváltás, termékenység, mezők, tavasz, átalakulás. 


Garbh Ogh 

Hely: Írország. 

Leírás: Óriásnő és a vadászatistennője, akinek szekerét jávorszarvasok húzzák. Ez az istennő egy kőhalom hármast épített magának, ahol meghalt. Neve durva fiatalságot jelent. 

Uralkodik: Környezeti mágia, szezonális rítusok, beleértve az áldozati istent. 


Garmangabis 

Hely: Britannia. 

Leírás: Istennő, akinek emlékét a rómaiak őrizték meg a kriptafeliratokon. Lancashire régióban imádták északnyugat Angliában. Funkciója ismeretlen. 


Gavida 

Hely: Írország. 

Leírás: A kovácsműhely kisebb istene. 


Goewin 


Más nevei: Goewyn. 

Hely: Wales. 

Lerás: Függetlenség istennője. A régi északi és nyugat európai kultúrák királyai gyakran tekintették félistennek. Május királynő: 

Uralkodik: Függetlenség. 


Goidniu 


Más nevei: Gofannon, Govannon, Goibhniu, Goibné. 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Luchtaineés Creidne hármasának tagja. Azt mondják varázskalapácsának három ütésével képes volt fegyvert készíteni. A legenda szerint ő volt a házigazdája a túlvilágon rendezett Fled Goibnenn nevezetű lakomának, ahol még sört is főzött. Söre adta a sebezhetetlenséget a Tuatha számára. 

Uralkodik: Kovácsok, fegyverkészítők, ékszer készítés, sörkészítés, tűz, fémmunkák. 


Goleuddydd 

Hely: Wales. 

Leírás: Kocaistennő, Culwch anyja. Arthur király nagynénje. 

Uralkodik: Családi kapcsolatok, függetlenség. 


Grainne 

Hely: Írország, Man-sziget, Skócia. 

Leírás: A növények mesteri ismerője és napistennő, aki Cormac MacArt király lánya volt és Fionn MacCumhal felesége. Bár Finn testi erő dolgában jól állt, de bizony már öregecske volt, a lány pedig egyébként is Diarmuid Ua Duibhne, Aonghus szerelemisten nevelt fia tetszett. Grainne az egyelőre a még vonakodó Diarmuid társaságában varázslat segítségével megszökött Tarából, az ír fővárosból. A fiatalok aztán komolyan megszerették egymást, s szerelmük kitartott tizenhat éven át, amit a féniek elől menekülve kellett eltölteniük. Cormac és Fionn végül beleegyezett a házasságukba, de a fiatalok boldogsága nem tartott sokáig: Diarmuidot vadászat közben halálosan megsebesítette egy vadkan. Grainne férje haláláért Fionnt vádolta, míg végül beleegyezett, hogy feleségül megy hozzá. 

Uralkodik: Gyógynövények, tudás, Nap, tűzmágia. 


Grian 

Hely: Írország. 

Leírás: Tündér istennő Tipperary megyéből, s még mindig úgy gondolják a Pallas Green völgyben él palotájában. Neve jelentése napos, valószínűleg fontos Napistenség volt. Noha mára legendája elveszett, sokan úgy gondolják Aine ikertestvére, aki az év hanyatló részét jelképezi, míg Grian a növekvő év királynője. 

Uralkodik: Szezonális rítusok, Nap. 


Guaire 

Más nevei: Guary. 

Hely: Írország. 

Leírás: Védelmező isten/szellem Bruigh na Boinne-ből és Ebhlinne apja. 

Uralkodik: Védelem. 


Gwawl Ap Clud 

Más nevei: Gwawn. 

Hely: Wales. 

Leírás: Clug istennő fia. Kisebb Napisten. 

Uralkodik: Szoláris mágia. 


Gwen 

Hely: Wales. 

Leírás: Egy fiatal nő, aki oly gyönyörű volt, hogy sokáig senki sem bírta nézni. Talán kisebb Nap vagy Holdistennője volt a fénynek. 


Gwydion

Más nevei: Gwyddion.

Hely: Wales. 

Leírás: A szárazföld isteneinek druidája, Don fia. Govannon, Arianrhod és Amaethon bátyja.Varázsló és bárd Észak-Walesből. Számos képességgel rendelkezik, a levegő erejének hercege, alakváltoztató. Szimbóluma a fehér ló. Az elbájolók közül a legnagyobb. Harcos varázsló. Elhozta a malacokat az emberiségnek. 

Uralkodik: Illúzió, változások, mágia, az ég, gyógyítás, zenemágia, segítség, tanulás, mentális erő. 


Gwyddno 

Hely: Wales. 

Leírás: Egy időben tengeristen volt. Legendája később szörnnyé vagy tündérre változtatta az óceánban. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Gwynn Ap Nudd 

Hely: Wales. 

Leírás: A Tündérek és az Alvilág királya. Később "Plant Annwn"-ná vált (földalatti tündérek). Esküvője napján elrabolta Llud Llaw Ereint lányát, Griddyladet. (Egyébként az apát, aki Belinek, a halál istenének volt a fia, London alapítójaként tartják számon.) Arthur király Griddylad után küldte a vőlegényt, hűséges kísérőjét, Gwythyrt, hogy ha kell, harcok árán is kényszerítse visszatérésre. A túlvilági király vára ellen indított hosszú, nehéz ostromot félbeszakítva Arthur rávette a feleket a békülésre. A lány visszatért apja házába, Gwyn és Gwythyr pedig megegyeztek, hogy minden Beltane napján megküzdenek érte, egészen a Végítélet napjáig, amikor is Griddylad a győztesé lesz. 

Uralkodik: Szellem kapcsolat, erő, átkelő rítusok, szezonális rítusok. 


Gwethyr 

Más nevei: Gwyrthur Ap Gwreidawl. 

Hely: Wales. 

Leírás: Gwynn Ap Nudd ellentéte. A Felsővilág királya. 


Habetrot 

Leírás: Egy fonó istennő, akiről úgy gondolják a varázslás vagy az évkerék istennője, mióta mindkettőt a fonáshoz kapcsolják. Jól ismert gyógyító erejéről. Azok, akik viselik ruháit sosem lesznek betegek. 

Uralkodik: Gyógyítás, szezonális rítusok, megemlékezés. 


Habondia 


Más nevei: Abondia, Abunciada, Habonde. 

Leírás: A bőség és jómód istennője, akit lefokoztak gonosz boszorkánnyá a középkori Angliában, hogy megnyírják erejét, amiben a vidéki emberek hittek, hogy megsegíti a termést és a jószágokat. A germán földistennőtől származik. 

Uralkodik: Szezonális aratási rítusok, termékenység, növekedés, földmágia. 

Harimella 

Más nevei: Viradechthis. 

Hely: Skócia. 

Leírás: Tungrain istennője, akit Dunfriesshire-ban imádtak. Leginkább a védelem istennője. 

Uralkodik: Védelem. 


Henwen 

Leírás: Malacistennő, leginkább a walesi megfelelőjére hasonlít, Cerridwen. 

Uralkodik: Termékenység, szülés, termés. 


Hevydd Hen 

Más nevei: Hereydd 

Hely: Wales. 

Leírás: Rhiannon apja. Története sajnos elveszett. 


Magyal király és Tölgy király 

Leírás: Két áldozati isten, akik egy lény két oldala. A Magyal király jelképezi a fogyó holdat, megküzd a Tölgy királlyal Nyárközepén (a múltban valószínűleg Beltane idején) az uralomért. A Tölgy király a növekvő év istene és megküzd Yule napján (talán régen Samhain napján) ugyanezért. Manapság a kelta boszorkányok úgy gondolják, hogy ők tündérek vagy spirituális energiák, inkább mint isteni lények. 


Ialonus 

Leírás: Termékenység isten, aki minden megművelt mezőt felügyel. 

Uralkodik: Termékenység, kertek. 


Ibath 

Hely: Írország 

Leírás: Egy Nemed, akiről úgy gondolják hogy a Tuatha ős/apa istene. 


Inghean Bhuidhe 

Más nevei: Crobh Dearg. 

Hely: Írország. 

Leírás: Nevének jelentése "szőke hajú lány". Története nagy része elveszett, de azt tudni, hogy három testvér középső testvére. Ő jelképezi az eljövendő nyarat vagy Beltane-t, és a szabbatot. Fiatalabb testvére Latiaran, idősebb testvére Lassair. 

Uralkodik: Beltane, virágünnepek, tavaszi ültetés. 


Iubdan, Faylinnből 

Hely: Írország. 

Leírás: Ulster-i isten, az ír mitológiában a törpék uralkodója. Nagyon szeretett dicsekedni, és udvari költője, hogy erről leszoktassa, elhitte vele, hogy Ulster az óriások földje. Rávette a királyt és feleségét, Bebo királynét, hogy titokban utazzanak oda, és kóstolják meg Fergus Max Leda ulsteri király páratlan zabkásáját. Közben sajnálatos baleset történt: Iubdan beleesett a zabkásába, amiért is a király feleségestül börtönbe vettette. Váltságdíjat nem fogadott el értük, még a felajánlott töméntelen mennyiségű gabonát sem tartotta elegendőnek. Az apró emberkék taktikát változtattak, és támadásba lendültek: a tejet és a vajat ellopták, a folyókat beszennyezték, a hegyeket feldúlták, a malmokat felgyújtották, és az éj leple alatt levágták a nők meg a férfiak haját. A zaklatást egy évig és egy napig tűrte Fergus Mac Leda, aztán beleegyezett, hogy szabadon engedi Iubdant és a feleségét, mégpedig egyetlen feltétellel: ha megkapja legértékesebb és legféltettebb kincsüket, a vízjáró cipőt. A király megkapta, s élete végéig használta. 

Uralkodik: Tündér kapcsolat, bölcsesség. 


Keevan 

Más nevei: Cebhain. 

Leírás: Cliodna kedvese, valószínűleg termékenység és vadászathoz köthető. Minden mítosza elveszett. 

Uralkodik: Termékenység, vadászat. 


Kele-De 

Más nevei: Ceile De. 

Hely: Írország. 

Leírás: Nagyon régi istennő, akit minden nő követhetet a korai egyházban. Ott Kelles néven ismerték. Főpapnőjüknek meg volt a joga hogy bármelyik és mindegyik szeretőt kiválaszthassa. Eléggé furcsa, talán banya kép volt Írországban és gyakran kapcsolták a férfi teremtőhöz. Néhányan úgy gondolják, ő a megromlott fajtája az indiai Káli istennőnek. Hogy lerombolják emlékét, a korai ír és skót papok adoptálták nevét. 

Uralkodik: Feminin erő és szexmágia. 


A Tó Hölgye/asszonya 

Hely: Wales, Britannia 

Leírás: Tündérasszony egyesek szerint, mások szerint az élet, halál és regeneráció erős istensége. Ő volt az Excalibur (Britanniában Caliburn-nek hívják), a mágikus kard, melyet Arthur királynak adott. Egy független istennő, odaadta Arthurnak a kardot azzal a feltétellel, hogy igazságosan uralkodjon, majd visszavette, mikor szerepe, mint áldozati király beteljesült. A bretonok szerint breton adaléka volt az Arthur legendáknak és hogy soha nem jelent meg az eredeti walesi verzióban. Ellentmondóan a "kőben lévő kard" sztorinak, a breton verzió elmondja, hogy Merlin és Arthur a Dosmary tó közepére csónakázva mutatta meg magát az Excalibur, beágyazva egy lebegő kőbe. A tó hölgye, azt mondják, hogy nevelőanyja volt Sir Lancelotnak, Arthur lovagjai egyikének, tehát egy újabb breton adalék a történetben. Úgy írják le, hogy nád trónján ül a tó közepének mélységeiben. Többek között számos mágikus írás írja le úgy mint gyógyítót. Összekapcsolják a daruval, vízililiomokkal és a márvánnyal. 

Uralkodik: Megtisztítás, gyógyítás, Nagy Rítus, bármilyen mágikus cselekedet, ami a feminin elemekkel kapcsolható össze. 


Lassair 


Hely: Írország. 

Leírás: Nyárközép istennője, Latiaran és Inghean Bhuidhe triad egyike. Nevének jelentése "láng". 

Uralkodik: Szezonális rítusok. 


Latiaran 

Hely: Írország. 

Leírás: A legfiatalabb a hármas istennők között. Latiaran jelképezi a Lughnasadh első aratását. 

Uralkodik: Szezonális rítusok, tűzmágia. 


Latis 

Hely: Anglia. 

Leírás: Tó istennő, aki később a sör és a mézsör istennője lett. Imádatának bizonyítéka Birdsowald-ban maradt meg, Angliában. Latis szerelembe esett egy lazaccal, ami a tudást jelképezi, és könyörületből a többi isten harcossá változtatta. Ámbár minden télen újra lazaccá változott tavaszig. 

Uralkodik: Az évkerék megértése, Samhain rítusok, gyász. 

LeFay 

Hely: Wales. 

Leírás: A tenger és Avalon szigetének istennője. Kiváló gyógyító volt. 

Uralkodik: Gyógyítás. 


Leucetios 


Leírás: Villám és vihar isten. 

Uralkodik: Időjárásmágia 


Litavis 

Hely: Britannia. 

Leírás: A kohó istene. 

Uralkodik: Lásd Goibniu. 


Llasar Llaesgyfnewid 

Hely: Wales. 

Leírás: Harcosisten, aki mindig párban van feleségével, Cymidei Cymeinfoll-lal. 

Uralkodik: Erő, előző életek, kreativitás. 


Llyr 

Más nevei: Lear, Lir. 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Tenger és víz isten. 

Uralkodik: Víz, tenger. 


Logia 

Hely: Írország. 

Leírás: Lagan folyó istene. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Lot 

Hely: Írország. 

Leírás: Rejtőzködő formoriai háborúisten. Azt mondták ajkak vannak mellein és szemek a hátán. Gyakran vezette a Formoriaiakat a csatákba. 


Luaths Lurgann 

Leírás: Harcosistennő, neve jelentése "gyorsléptű egy", azt mondják ő volt a leggyorsabb futó Írországban. Összekapcsolják a bogánccsal. 

Uralkodik: Ellenség, család, hűség, tanítás, fizikai egészség, asztrális kivetítés. 


Luchtain 

Más nevei: Luchtar. 

Hely: Írország. 

Leírás: Kisebb háború és halálisten.

Uralkodik: Kreativitás, szellem kapcsolatok, energia, mágikus eszközök. 


Lud 

Más nevei: Llud, Llud Llaw Ereint, Ezüst kéz Lludja, Nuada, Nudd, Nodons, Nodens, Lludd. 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Törzsfőnök isten. Legyőzhetetlen kardja volt, egy a Tuatha De Danann négy nagy kincse közül. 

Uralkodik: Gyógyítás, víz, óceán, halászat, a Nap, hajózás, születés, kutyák, fiatalság, lándzsák, parittyák, kovácsok, favágók, hárfázók, költők, bűbájolók, írás mágia, mondókák. 


Lugh 

Más nevei: Lugh Lamhfada, Llew, Lug, Lugus, Lug Samildananch, Lleu Llaw Gyffes, Lleu, Lugos, Llew, Llew Llaw Gyffes, Lugus, Ioldanach, Samhioldananach, Lamhfada. 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Egy hős isten. Ünnepe a Lughnassadh, egy aratási fesztivál. Kapcsolatban áll a hollókkal. Walesben szimbóluma a fehér szarvas. Lughnak van egy mágikus lándzsája és parittyája. Mágikus kutyái közül az egyiket Tuirenn fiaitól nyerte el, mert azok megölték apját, Ciant. Favágó, kőműves, kovács, hárfás, költő, druida, gyógyító és aranyműves. 

Uralkodik: Háború, mágia, érintkezés, reinkarnáció, villámlás, víz, művészetek és mesterség, kézművek, utazás, harcművészetek, kovácsok, költők, hárfa, zenészek, történészek, bosszú, beavatás, prófécia. 


Mabb 

Hely: Wales. 

Leírás: Harcosnő, ír változatta Maeve királynőnek. Manapság a walesi folklórban egy tüdnér, aki rémálmot hoz és a walesi tündérnép bábája, a Twlwwyth Teg. 


Mabon 

Más nevei: Maponos, Maponus. 

Leírás: Kisebb napisten, ami ironikusan elnyomás. Néhány hagyomány úgy tekint rá, mint eredeti létezőt, az első isten, első élet amely megszülettet a méhből. 

Uralkodik: Minden igyekezet, szezonális rítusok, termékenység rítusok, a vadászat, halál, szellem kapcsolat. 


MacCecht 

Hely: Írország. 

Leírás: Oghma fia. Az ékesszólás istene, de a Tuatha számára az eke istene. 

Uralkodik: Termékenység, termény, védelem mágia. 


MacCuill 

Hely: Írország. 

Leírás: Kisebb tengeristen a Tuathánál. 

Uralkodik: Vízmágia. 


MacGreine 

Hely: Írország. 

Leírás: Oghma fia, kisebb Tuatha napisten és Eire férje. 

Uralkodik: Nap, jómód. 


Macha 

Más nevei: Mania, Mana, Mene, Minne. 

Hely: Írország. 

Leírás: A hármas Morrigu egyike. Nuada felesége. Összekapcsolják a hollókkal és a varjakkal. Lughnassadh idején ünneplik. Védelmező háborúban és békében. A háború és halál istennője. Férje egyszer azzal dicsekedett, hogy felesége gyorsabb az ulsteri király lovainál. A király versenyfutásra kényszerítette a várandós asszonyt. Az megnyerte ugyan a versenyt, de megátkozta az ulsteri férfiakat, hogy amikor a királyság veszélybe kerül, öt nap és öt éjszaka feküdjenek szülési fájdalmaktól gyötörten. Macha egyébként ikreket szült, talán ezért hívják az ulsteri királyok várát Emain Machának, vagyis "Macha ikrei"-nek. 

Uralkodik: Ravaszság, fizikai erő, szexualitás, termékenység, dominancia a férfiak felett, születés, bölcsesség, ellenség, előző életek. 


MacKay 

Hely: Skócia. 

Leírás: MacKay legendája talán egy régi történet újradolgozása egy tűzistenről. 

Uralkodik: Tündér kapcsolat, Nap. 


Maeve királynő 

Más nevei: Medb, Medhbh, Madb. 

Hely: Írország. 

Leírás: Connacht királynője, a feminin erő magassága. Kétségtelenül, egyszer erőteljes istennő volt, akit összevontak egy későbbi történelmi figurával. Neve azt jelenti, hogy "részeg nő", hosszú aranyhajáról, tüzes természetéről és erős akaratáról ismert. Azzal kérkedett, hogy egy este harminc férfit képes szexuálisan kifárasztani. Feminin erejének bizonyítéka, hogy a csatákat szüneteltetni tudta, míg menstruált. Az elődök úgy hitték, hogy ebben az időben van a nő az erejének a csúcsán. Nemcsak erőteljes vezető, de egy tapasztalt harcosnő, vadász és lovas volt. Általában az állatok, főleg a lovak állnak kapcsolatban velük. 

Uralkodik: Szexmágia, vezetés, állhatatosság, erő, kivédeni az ellenséget, feminin erő. 


Magh Mor 

Hely: Írország. 

Leírás: Egy FirBolg hercegnő/istennő. Lugh nagyanyja. 


Mal 

Hely: Írország. 

Leírás: A Banya felföldje a leghíresebb sziklája Írországnak. Mal az istennő aki felügyeli és határozza meg azoknak a sorsát, akik idekerülnek. 


Manannan MacLir 

Más nevei: Manawydan Ap Llyr, Manawydden, Manann, Oirbsen. 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Zöld köpenyt és arany fejpántot visel. Alakváltó Az ír mitológiában tengeristen, Lir fia és akiről Man-szigete a nevét kapta. Egyúttal hatalmas és gyógyító erejű varázsló is volt, az Ígéret földjének Emhain Abhlach nevű szigetén élő uralkodója. Túlvilági otthonát Írország nyugati partvidékénél, valahol az Atlanti-óceánban fekvő szigetként képzelték. Felesége, a vakító szépségű Fand beleszeretett Cuchulainn-ba, egy hónapot együtt töltött vele, majd követte őt Írországba, de aztán visszatért férjéhez. Manannan megrázta varázsköpenyét Fand és Cuchulainn között, hogy soha többé ne találkozzanak. Manannan kiváló harcos és jóképű férfi volt, aki hullámokon, mint lovakon száguldott. Isteni és halandó gyermekei egyaránt akadtak. Híres fegyverei voltak, mint a Sárga dárda és Vörös gerely, kardok amiket úgy hívtak, Megtorló, Nagy Düh és Kis Düh. Mágikus páncélja volt, ami megelőzte a sebeket és ha akarták a Tuathát láthatatlanná tette. 

Uralkodik: Tenger, navigátorok, viharok, időjárás a tengeren, termékenység, hajózás, időjárás-előjelzés, mágia, művészetek, kereskedők és kereskedelem, újjászületés. 


Marcia Proba 

Hely: Anglia. 

Leírás: Kelta harcos királynő, aki i.e. élt. Törvénye a "Marciai kiáltványok" hasonlóak az ír Brehon törvényekhez nagyon igazságos volt és egyenlő státuszt biztosított a nők számára. 

Uralkodik: Ítélet, igazság, igazságosság, egyenlőség. 


Math Mathonwy 

Más nevei: Mathu, Math Ap Mathonwy. 

Hely: Wales. 

Uralkodik: Bűbáj, mágia, varázslat. 


Mathonwy 

Hely: Wales. 

Leírás: A walesi mitológiában Don istenanya fivére és hatalmas varázsló. 

Uralkodik: Jólét. 


Matrona 

Más nevei: Modron. 

Leírás: Marne folyó istennője. Isteni anya. Modron korai neve. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Melusine 

Más nevei: Melsuline. 

Hely: Britannia, Skócia. 

Leírás: Kígyó istennő, akitől mindenki félt köszönhetően a francia író, Rabelais írásainak. Az istennő és nővérei, Melior és Palatina, hármasság. 

Uralkodik: Könyörület, tudás, mikor a bosszú nem jó vagy nem a te dolgod. 


Melwas 

Más nevei: Meleagant. 

Hely: Cornwall. 

Leírás: Egy sötét isten, aki egész évben várt hogy elvigye Guinevere-t palotájába Avalonon. A Nyárföld istene. 

Uralkodik: Szellem kapcsolatok, átkelő rítusok. 


Merlin 

Más nevei: Merddin, Myrddin, Merlyn, Emrys. 

Hely: Wales, Britannia. 

Leírás: Nagy varázsló, druida, magus. Az erdők vadembere profetikus képességekkel. Többféleképpen írják le, hogy kitől tanulta a mágiát, Morgan, Viviane, Nimue, Tündérkirálynő vagy Tó Hölgyétől. Úgy gondolják elrejtett kristály barlangjában alszik. Állítólag ő készítette Arthur király híres Kerek Asztalát is. Eltűnését vagy halálát másképp írják le. Egyik változat szerint Viviane, a Tó hölgye, vagy Nimue bezárta egy fába, miután elárulta minden tudományát. Merlin egyszer a következőképpen jellemezte magát, amikor megjelent Sir Gawain előtt: "Nagy balga vagyok én. A másikat jobban szerettem, mint magamat, megtanítottam rá, hogyan köthet örökre magához, és most senki sem tud kiszabadítani". Kiválóan ismerte a növényeket, erdőket, mezőket, s rendkívül bölcs volt. 

Uralkodik: Illúzió, alakváltás, gyógynövények, gyógyítás, erdők, Természet, védelem, tanácsadás, prófécia, divináció, pszichikus képességek, előrelátás, kristály olvasás, tarot, mágia, rituálék, varázslatok, beavatások, művészetek és kovácsok. 


Midhir 

Más nevei: Mider, Midir, Midhir Bri Leithből. 

Hely: Másvilág/tündér isten/király, Dagda és Boann fia. Három madara volt, a Tagadás, Kétségbeesés, Durvaság Darva. Volt egy mágikus üstje, melyet lánya Blathnat segített Cuchulain-nak, hogy lopja el. 

Uralkodik: Tündér kapcsolatok, jólét varázslatok. 


Milesius 

Más nevei: Mil, Míl, Mile, Milé. 

Hely: Írország. 

Leírás: Mil volt az a hispániai katona, akinek fiai a hagyomány szerint utolsóként hódították meg Írországot. Mil Ith nevű fiát megölték Írországban, társait tehát bosszú késztette a hosszú útra. Miután a sziget délnyugati részén partra szálltak, le kellett győzniük a Tuatha De Danann (Dana istennő népe) uralmon lévő tagjait. A mindent eldöntő csata után a régi istenek visszavonultak a túlvilágra. Milesius maga nem érte el az ír partokat, de fiai bevégezték akaratát. 


Moccus 

Hely: Britannia. 

Leírás: Malac istene, akinek gyökere valószínűleg kelta Galliából ered. Galliában saját ünnepe van. 

Uralkodik: Szent helyek. 


Modron 

Hely: Wales. 

Leírás: "Nagy Anya", az egyik legerősebb kelta anyaistennő. Termékenység és aratóistenség. Mabon anyja volt, akit elraboltak tőle, mikor hároméves volt. 

Uralkodik: Anyaistennő, Mágia és rituálé, arató rítusok, szülőágyak, szexmágia. 


Momu 

Hely: Skócia. 

Leírás: Völgyek és kutak istennője. 


Morgan LeFay 

Más nevei: Morgause. 

Hely: Wales, Britannia. 

Leírás: LeFay lánya, Arthur király féltestvére, valószínűleg Glastonbury Tor egy istennője volt, egy szent pogány oldalé. Mára úgy gondolnak rá, mint Halálistennőre, egyelővé teszik Morriguval. A függetlenség istennőjeként, támogatta a Zöld Lovagot, hogy vegye vissza Camelot királyságát. 

Uralkodik: Zenemágia, függetlenség, átkelő rítusok, szellem kapcsolat, víz varázslatok, pletyka, vakbuzgóság. 


Morgay 

Hely: Skócia, Anglia. 

Leírás: Arató istennő a skót/angol határvidékről. 

Uralkodik: Szezonális rítusok. 


Morrigu 

Más nevei: Morrigan, Morrighan, Morgan. 

Hely: Írország, Wales, Britannia. 

Leírás: A harcmezőket kormányozza, segít mágiájával, de nem csatlakozik a harchoz. Összekötik a varjakkal és hollókkal. Sötét formájában ő a háború sors és halál istennője. A dögevő varjú a kedvenc álcája. Vele Fea (Gyűlöletes), Nemon (Harc) feltüzelik a harcosokat a csata őrületével. 

Uralkodik: Folyók, tavak, friss víz, papnők, boszorkányok, bosszú, éjszaka, mágia, prófécia, elűző mágia, ellenségek, harcok, harcosnők, durvaság. 


Muireartach 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Harcistennő, nevének jelentése "keleti tenger", megtestesíti a viharral teli tengereket Írország és Skócia között. A modern időkben a barátságtalan skót tengeri tündérek egész faja viseli a nevét. Egyszemű banyának írták le, fekete és kék arccal és sovány testtel. A Fianna azt mondja, hogy néha látni lehetet a csata mezők felett repülni. 

Uralkodik: Lásd Morrigu. 


Mullo 

Hely: Britannia. 

Leírás: A kocsisok védelmező istene. 

Uralkodik: Védelem utazáskor, állatok. 


Murigen 

Hely: Írország, Skócia, Man-sziget. 

Leírás: Tó istennő akit az özönvíz legendákkal kapcsolnak össze. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Naas 

Hely: Írország. 

Leírás: Istennő. Lugh felesége, Kildare megyében halt meg, ahol egy rész még mindig viseli nevét. 


Nair 

Hely: Írország. 

Leírás: Jól ismert istennő, ő kísérte a nagy királyt, Crebhant a Másvilágra, ahol nagy kincseket adott neki. Nevének jelentése "mérséklet". 

Uralkodik: Szellem kapcsolat, Samhain rítusok, jólét. 


Nehalennia 

Hely: Britannia. 

Leírás: Kutya istennő, aki védelmezi a tengeri kereskedőket, talán képe a Szíriuszból ered (a Kutya csillag, amely egy fontos navigációs csillag). 


Neit 

Más nevei: Net. 

Hely: Írország. 

Leírás: Tuatha De Danann háborúistene. 

Uralkodik: Termékenység rítusok. 


Nemain 

Más nevei: Neman, Nemhain, Nemontona, Nemona. 

Hely: Írország. 

Leírás: "Mérgező egy". Háború istennő. Badb, Morrigan és Macha istennőkkel együtt a csatamezőn olykor fiatal nők alakjában harcoltak, máskor rekedten károgó varjakként károgtak. 

Uralkodik: Lásd Morrigu. 


Nemetona 

Hely: England. 

Leírás: Védelmező istennője minden mágikus helynek, mint például a köröknek és a mágikus ligeteknek. Szent helye Bath-ban, Angliában van, ahol ülve ábrázolják körbevéve három csuklyás figurával és egy kossal. Ez a három figura jelképezi a hármas istennőt és a kos a férfi termékenységet. 

Uralkodik: Védelme a szent köröknek/ligeteknek/földeknek. 


Nemglan 

Hely: Írország. 

Leírás: Madáristen, akinek gyermeke Conaire Mor. 

Uralkodik: Divináció, termékenység, szellem kapcsolat. 


Niamh 

Hely: Írország. 

Leírás: Badb istennő egyik aspektusa, aki segíti a hősöket haláluk idején. Az ír mitológiában Manannan Mac Lir tengeristen lánya. Beleszeretett Oisin-ba, a költőbe, akivel boldogan éltek a túlvilágban, az Ígéret Földjén. Gyermekük is született, a Plur nam Ban ("a Nő Virága") nevű kislány. 

Uralkodik: Névadó rítusok, szellem kapcsolat, szerelemmágia, átkelő rítusok. 


Nicevenn 

Hely: Skócia. 

Leírás: Banya istennő, akit Samhain-nal kötnek össze. A modern időkben "boszorkánynak" vagy "gonosz tündérnek" tartják. 

Uralkodik: Samhain rítusok. 


Noctiluca 

Hely: Gallia. 

Leírás: A mágia istennője kelta Galliából, ahonnan nem igazán tudni róla semmit. Valószínűleg római eredetű. 

Uralkodik: Mágia. 


Nwyrve 

Hely: Wales. 

Leírás: Arianrhod férje, csak nevét tudni. Egy időben valószínűleg égapaisten volt. 


Oanuava 

Hely: Britannia. 

Leírás: Nagyon régi földistennő a kelta Galliából. Egy anyaistennő, akitől minden élet ered. 


Ogma 

Más nevei: Oghma, Ogmios, Grianainech, Cermait. 

Hely: Írország. 

Leírás: A Tuatha egy harcosa, aki hatalmas furkós botját cipeli. Ő dolgozta ki a Ogam ábécét.

Uralkodik: Ékesszólás, költők, írok, fizikai erő, ihlet, nyelv, irodalom, mágia, varázslat, művészetek, reinkarnáció. 


Partholon 

Hely: Írország, Wales. 

Leírás: Sera fia, a hagyomány szerint Írország egyik korai hódítója. A vízözön után huszonnégy emberével és azok családjával érkezett nyugat felöl. A mítosz szerint vagy ötezer éves itt-tartózkodás után Partholón népében betegség ütötte fel a fejét, és egy hét alatt mindenkit a sírba döntött. 


Pwyll 

Más nevei: Pwyll Pen Annwn (Pwyll, Annwn feje). 

Hely: Wales. 

Leírás: Egy időben az alvilág ura. Egy nap vadászgatás közben Pwyll arra lett figyelmes, hogy egy falka vadászkutya a földre teper egy szarvasbikát. A hófehér, piros fülű kutyákat elzavarta és saját kutyáit eresztette a vad után. Ekkor egy talpig szürkébe öltözött lovas tűnt fel, aki udvariatlansággal vádolta Pwyllt, amiért kutyáit elkergette. Ő beismerte bűnét, és megígérte, hogy megpróbálja jóvátenni. A lovas erre felfedte kilétét: ő volt Arawn, Annwn ura. A túlvilág ura elmondta Pwyllnek, hogy egy régi riválisa, Havgan elől fut, mert nem tud mit tenni: csak egyetlen csapással lehetne leteríteni ellenségét, mivel a második tovább fokozná erejét. Pwyll beleegyezett a tervébe, hogy egy évre testet és rangot cserélnek, és közben megöli Havgant. Arawnnak csak egyetlen kikötése volt: a szerepcsere ideje alatt nem szeretheti az ő feleségét. Miután megölte Havgant, Pwyll hazatért. Udvarolni kezdett Rhiannonnak. Elvette Rhiannont, de Gwawl, akinek Rhiannont elígérték, megátkozta őket, évekig nem született gyermekük. Pwyll egyre rosszabbul bánt Rhiannonnal, majd mikor fiút szült neki a gyermek rejtélyes módon eltűnt. A szolgák annyira féltek uruktól, hogy csontokat helyeztek Rhiannon mellé és vérrel kenték be kezét. Pwyllnek azt mondták, hogy Rhiannon az éjszaka megette gyermekét. Pwyll arra kényszerítette Rhiannont, hogy várának kapujában ülve mondja el minden arra járó idegennek, mondja el bűnét, majd a hátán cipelje be őket a fogadóterembe. Bűnéért való vezeklése akkor ért véget, mikor fia, akit keserű sorsára emlékezve, Pryderi-nek (Gond) nevezett el, végre megkerült. 

Uralkodik: Ravaszság, hűség, apai szeretet, szellem kapcsolat. 


Ratis 

Leírás: Védelmező erősítés istennője, neve jelentése "az erődből". Birdoswaldban és Chester mellett imádták. 

Uralkodik: Védekezés, védelem. 


Rhiannon 

Hely: Írország. 

Leírás: "A Nagy Királynő". Madarak és lovak istennője. Gyors fehér lovon száguldott. Hereydd lánya. Miután fia visszatért (lásd Pwyll) az átok rajtuk maradt és évekig még robotolniuk kellett. Valamennyit megtartott varázserejéből, madarainak éneke például feltámasztotta a halott és álomba ringatta az élőt. 

Uralkodik: Lovak, varázslat, termékenység és az Alvilág, ellenség, megértés, kitartás, mágia, Hold rítusok, álommunka. 


Rosmerta 

Hely: Kelta Gallia és Római Gallia. 

Leírás: A kelta és római Gallia istennője. Miután Róma elfoglalta a területet, Rosmerta egy helyi római panteonba került, ahol Merkúr társa lett. A kelta galloknál képe teljesen összezavarodott, de valószínűleg víz vagy Napistennő volt. 

Uralkodik: Gyógyítás, kommunikáció. 


Saitada 

Leírás: Róla csak egy feliratból tudunk, ami Tyne Völgyében található. Valószínűleg a gyász istennője. 

Uralkodik: Átkelő rítusok, gyász. 


Scathach 

Más nevei: Scota, Scatha, Scath, Scathach nUanaind, Scathach Buanand, Skatha. 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Árnyékország hercegnője, a harci művészetek avatott mestere és tanítója. 

Uralkodik: Kovácsok, gyógyítás, mágia, prófécia, harcművészetek, védelem, tanítás. 


Segomo 

Leírás: Háború isten. Képein ragadozó madarakkal látható, mint sas vagy sólyom. 


Sequana 

Más nevei: Sequena. 

Hely: Britannia. 

Leírás: Földistennő, aki Britannia folyóiban él, és csak akkor látható ha a folyó kiszárad, vagy alacsonyan van. Más folyóistennők istennője. 

Uralkodik: Jólét, földmágia, vízmágia, megtisztítás. 


Sheila-Na-Gig 

Hely: Írország. 

Leírás: Nem sokat tudni róla, de tény hogy védelmező vagy áldó istenség. Ír kolostorok ajtain találtak rá. Az apácák rendkívül szerették figuráját. Mikor a szerzetesek megtalálták, elborzadtak és eltörték őket. Úgy írják le, mint egy nő akinek szeméremteste igen feltűnő. Ma a kelta pogányok a regeneráció istennőjének tekintik. 

Uralkodik: Feminin erő, előző/jövőbeli életek. 


Shoney 

Hely: Skócia, Írország, Man-sziget. 

Leírás: Ma a Shoney-t tengeri tündéreknek tartják, akik Skócia partjain és Észak-Írországnál élnek, de valószínűleg az Északi-tenger istene volt. 

Uralkodik: Tündér kapcsolat, tenger. 


Sin 

Hely: Írország. 

Leírás: Egy időben a harcosok védelmező istennője volt, aztán egy kisebb tündérré redukálódott, aki harcokon táplálkozik. A legrégebbi legendája erős istennőként írja le, aki a vízből bort képes csinálni, és levelekből malacot hozott létre, hogy etesse és felkészítse a harcos légiókat. 

Uralkodik: Életerő, erő, ellenség, védelem, jólét, éhség, otthontalanság. 


Sionnan 

Hely: Írország. 

Leírás: Shannon folyó istennője. A kút szellemek királynője Írországban. 

Uralkodik: Tündér kapcsolat, kút rítusok. 


Sirona 

Más nevei: Dirona. 

Hely: Britannia. 

Leírás: "Csillag". Számos fontos meleg forrás istennője Dél-Franciaországban, ahonnan néhány legendája fennmaradt. Égistennő is, valószínűleg a Nap istene. Borvo anyja, akitől elvették helyét a patriarchális időkben. 

Uralkodik: Gyógyítás, megtisztítás. 


Slaine 

Hely: Írország. 

Leírás: Gyógyítás és gyógyító művészetek istene. Partholan fia. 

Uralkodik: Gyógyítás. 


Somhlth 

Hely: Írország, Skócia, Man-sziget. 

Leírás: Isten akinek nincs testi megjelenése. A tiszta férfiasságot testesíti meg, az isteni energiát. 

Uralkodik: Férfias energiák. 


Sucellos 

Leírás: A halál és egy folyó istene, akiről a nevén kívül nem sokat tudunk. Sokak szerint Nantosuelta társa, akinek a nevének jelentése "a kalandozó folyóból". Mások úgy látják, mint a halál jelképét. 

Uralkodik: Víz, halál. 


Sul 

Más nevei: Sulla, Sulis, Sulevia. 

Leírás: Meleg források istennője, akinek Bladud herceg szentélyt épített Aguae Sulis mellett, ahol manapság egy modern fürdő működik. 

Uralkodik: Imbolg rítusok és gyógyító rituálék. 


Taillte 

Más nevei: Taultiu, Tailtu, Telta. 

Hely: Írország. 

Leírás: Lughnassadh istennője. Az ír mitológiában a Firbolg nép uralkodójának lánya és Eochaidh MacErc felesége. A hagyomány szerint kiirtotta a bregi erdőt, és ez az életébe került. Lugh dajkája volt, és a napisten kihirdette, hogy az eredetileg nagyszabású versenyjátékokkal egybekötött Lughnassadh ünnepet az ő tiszteletére kell megrendezni. 

Uralkodik: Szezonális és arató rítusok, termékenység mágia. 


Taliesin 

Hely: Wales. 

Leírás: Egy költő, a Dal hercege. A Bárdok vezetője. Alakváltó. Nevének jelentése "Tündöklő homlok". Lásd még Cerridwen. 

Uralkodik: Írás, költészet, bölcsesség, varázslók, bárdok, zene, tudás, mágia. 


Talesin 

Hely: Wales. 

Leírás: Kisebb árpa isten akit a tizenhatodik században imádtak. Ne keverd össze a bárddal, Taliesinnel. 

Uralkodik: Termékenység, árpa. 


Tamara 

Leírás: Tamar folyó istennője. Valószínűleg vízistennő volt. 

Uralkodik: Kötöttségek teremtése. 


Tamesis 

Leírás: A Temze istennője, akit később a patriarchális időkben Llud cserélt fel. 

Uralkodik: Vízmágia. 


Taranis 

Más nevei: Tinnus, Taranus. 

Hely: Britannia. 

Leírás: Villámisten. A gallok legfőbb istene. Nevének jelentése "Mennydörgő". A "taran" szót még ma is mennydörgés kifejezésére is használták. Termékenység és ég isten is. 

Uralkodik: Szezonális rítusok, időjárás mágia, termékenység varázslatok. 


Tethra 

Hely: Írország. 

Leírás: A FirBolgok királya, miután elűzték őket a tengerbe. Ma kisebb halálistennek tekintik. 

Uralkodik: Vízmágia, tündér kapcsolat, időjárás mágia, tenger. 


Tlachtga 

Hely: Írország. 

Leírás: Áldozat istennője. Meghalt mikor hármas ikreknek adott életet, akik három különböző férfitól születtek. Samhain ünnepéhez kapcsolják, Meade megyében rítusai rendkívül szentek voltak. 

Uralkodik: Samhain rituálék, Banyakor átkelő rítusa. 


Triduana 

Hely: Skócia. 

Leírás: Edindburgh istennője, aki kivájta saját szemeit, hogy szépségét eltorzítsa. Néhányan úgy gondolják, hogy az ír istennő Brid skót verziója. 


Tuan MacCarell 

Más nevei: MacCairill. 

Hely: Írország. 

Leírás: Partholan unokaöccse, hős, akit az állatok és erdők istene teremtett Dana istennő segítségével. Számtalan formát váltott élete során.

Uralkodik: Előző életek, alakváltás, állatok, környezeti mágia, erdők. 


Tuatha De Danann 


Más nevei: Tuatha Dé Danann 

Hely: Írország. 

Leírás: Az ír mitológiában Dana istennő népe. Tagjai az Írországban utolsóként uralkodó istenek voltak, őket váltották fel a mai írek ősei, Milesius fiai. A hagyomány szerint varázstudományukat, bölcsességüket és mesterségbeli tudásukat négy pompás, Falias, Gorias, Finias és Murias néven ismert városban tanulták. Ebből a négy városból az istenek talizmánt vittek Írországba: Fal Kövét, amely hangosan felkiáltott, mikor Írország jogos uralkodójának talpa érintette; Nuada a legnagyobb vezér varázskardját, amely mindig végzetes csapást mért; Lugh lándzsáját vagy parittyáját; és Dagda bőségüstjét. Az Írországban Dana népéhez tartozó isteneket az egész kelta világ ismerte. Milesius fiainak megérkezése után A dombok mélyébe visszahúzódva tündérként éltek tovább Írország földjében. Samhain idején megengedik, hogy a halandók belépjenek birodalmukba. 


Turrean 

Más nevei: Tureann. 

Hely: Írország. 

Leírás: Gyönyörű istennő, akit nagy bozontos ír farkaskutyává változtatott a féltékeny Uchtdealbh tündérkirálynő. A varázslat eltűnt, másodszorra kutyává változtatta, de a legszebb kutya lett a világon. Őrizni kezdte a tündérkirálynőt otthonában, mígnem Fionn meg nem mentette őt és két fiát, Brant és Segolant. 

Uralkodik: A rossz helyzetekből a legjobban kikerülni, kutyák, kutya familiárisok, Újévi rítusok. 


Uairebhuidhe 

Hely: Írország. 

Leírás: Madáristennő, akiről keveset tudni. Talán az alvilág vagy halál istennője. 


Uathach 

Hely: Írország, Skócia. 

Leírás: Istennő, aki segített a harcosoknak. Egyike a Cuchulain körül keringő hölgyek egyikének. 

Uralkodik: Védelem és erő. 


Vaga 

Leírás: Wye folyó istennője. 


Verbeia 

Leírás: Wharfe és Avon folyók istennője. 


Wachilt 

Leírás: Kisebb tengeristennő, akit később boszorkánynak hívtak. Wayland a kovács anyja, aki egy germán isten, még Angliában is tisztelték.