Útmutató és unaloműzés a járványhoz - Maszlag nélkül

Post date: 24-Mar-2020 10:54:55

Azt hiszem életemben nem gondoltam volna, hogy ilyen címmel közlök bármit is, de ide is eljutottunk. Talán, ha esetleg a pestis vonatkozásában egy újabb történelem cikket?

Távol álljon tőlem, hogy orvost játsszak. Ám sajnos a mi közösségünket is elérte a sárkányfű, amit azt hiszem gyorsan ki kellene irtani. Rengeteg fiatal olvasóm is van, így talán érdemes az elején kicsit tisztázni néhány alapvető dolgot.

Ha tudod mit kell tenni, akkor csak ugord át, lesz ennél szórakoztatóbb része is a cikknek. Tudom, hogy még a csapból is ez folyik, de fontos, hogy beszéljünk erről.

A megfelelő védekezés és hozzáállás

Mindenki látta mar a diagramot. A lényege, hogy ha kerüljük a tömeget, otthon maradunk, hetente egyszer megyünk vásárolni (ha nagyon muszáj), akkor csökkenthetjük a megbetegedések számat.

A szám így csökken egy adott rövid perióduson belül, eloszlik hosszabb távon, melyet az egészségügy már tud kezelni. És azt hiszem mindenki tisztában van azzal milyen az egészségügy otthon, így azt nagyszerű, ám kis csoportnyi dolgozót nem kellene terhelni. Nincsenek elegendő erőforrásaink, nincsenek elegendő eszközeink, s így egy magasabb hullám eseten több ember fog meghalni. Sajnos teszt sincs elég, így a szűrés sokkal lassabb, valószínűleg kisebb számot is mutat a megbetegedések száma, mint az valójában látjuk. Nem ijesztegetni akarok, de ez a mai valóság otthon.

Sajnos nincs rá gyógymód egyelőre, se vakcinánk. Egy dolog az egészséges étkezés, életmód és vitaminok, de kérlek ne dőlj be, hogy csak ezzel megelőzheted vagy egyáltalán kiirthatod a vírust. (Harvard, Járványügyi központ)

Amit megtehetsz:

 • Kerüld az embereket, tömegeket. Csak akkor menj ki, ha az nagyon muszáj. Bevásárlás maximum hetente egyszer, tarts 2 méter távolságot sorban álláskor.
 • Ha beteg vagy, legyen az akár egy cukorbetegség, magas vérnyomás, de akár egy szimpla megfázás: Maradj otthon.
 • A lappangási idő 5-8-14 nap, ezalatt másokat is megfertőzhetsz, meg ha nem is tudsz a saját fertőzésedről. Maradj otthon.
 • Ha kint vagy, ne érj az arcodhoz. Kerüld a szemeket, szájat, orrot.
 • Használj arcmaszkot vagy zsebkendőt. A maszk nem ad teljes védettséget, de ha tüsszentesz vagy köhögsz mindig legyen nálad egy zsebkendő vagy maszk, amibe ezt megteheted. Sose használd csak a kezeidet. Ha más nincs akkor használd a vámpír pózt (lásd Annwn Facebook oldalán a cikkhez tartozó bejegyzést), tüsszents a könyökhajlatodba.
 • Mindig moss kezet! Ha hazaérsz vagy olyan helyen vagy, moss kezet. Meleg víz és szappan, alaposan egészen a csuklódig, 20 másodperc minimum! Ha nincs lehetőséged szappanra, akkor használj alkoholbázisú fertőtlenítőt.
 • Takaríts ki otthon és mindig fertőtlenítsd le a gyakran használt felületeket. Vonatkozik ez billentyűzetekre és telefonokra is!
 • Aludj eleget, igyál eleget és egyél tápláló ételeket. Próbálj keveset stresszelni. Nem gyógyír, de segít a testednek (egy bizonyos fokon), ha elkapod a vírust.

Sajnos tényleg komolyan kell vennünk a járványt. Olaszországban százak halnak meg naponta, mert nem bírják kezelni a tömeges megbetegedéseket. Életekről kell dönteniük az orvosoknak, hogy kit mentsenek meg és kit nem.

Tudom, hogy a fiatalabb/közép korosztály úgy van ezzel, hogy "Jaj hát nekem csak 3% esélyem van, hogy meghaljak! Ez csak egy keményebb megfázás semmi több!". De hadd hozzak fel erre is pár pontot.

  • Hogy egy tweet-et idézzek: "Ha adok neked 100 Skittles-t (cukorkát), de megmondom, hogy 3 ebből halált okoz, akkor biztos elkerülöd az egész csomagot." Nem éri meg kockáztatni, ezt nagyon komolyan mondom.
  • A vírus egyik borzalmas szövődménye, hogy ha meg is gyógyulsz, meg van az esélye, hogy hosszútávú tüdőkárosodást okozhat. Minden korosztály veszélyeztetett.
  • Az idősek és gyermekek igen nagy veszélyben vannak, meg ha sokan legyintenek is a halálozások számán, hogy "ugyan azok mar idősek és/vagy betegek voltak". Nem tudom, hogy az ilyen ember hogyan néz reggel tükörbe. Borzalmas egy életet elveszíteni, kortól függetlenül.

Az utolsó pontom pedig a pogány/okkult füleknek szólna.

Hogyan ne legyél te a következő pogány/okkult/new age/alternatív s*ggfej:

Nem szoktam vulgáris lenni az oldalon, de ezt nem lehet jobban kifejezni.

  • Ne próbáld meg kihasználni a járványt, hogy pénzt szerezz. Gyakori olvasóim tudják, hogy mennyire ellene vagyok a fizetős "szolgáltatásoknak", "jósoknak", sarlatánoknak, stb. Minden esetben elítélendő, mikor valaki az elesetteken, kétségbeesett embereken próbál hasznot szerezni.
   • Se olaj, se kristály, se varázslötty, se varázslat nem fog meggyógyítani, tisztítani vagy megelőzni. A legjobb varázslat a tájékozottság!
  • Ez a járvány nem a vakcina az emberiség ellen. Nem valami univerzumi karma, amit most kaptunk vissza, mert nem kezeltük jól a Földet.
   • Emberek halnak meg. Ártatlan emberek, sokuk semmit se ártott másoknak. Ezen örvendezni kifejezetten kegyetlen.
  • Ne menj vagy tarts közösségi programokat. Az ünnepek a négy fal között is ünnepek maradnak.
  • Ne terjessz hamis információt. A tudomány még számunkra is fontos kellene, hogy legyen. Vakcinák, gyógyszerek, orvostudomány igenis fontos és képes a vallásunkkal, hitünkkel egyaránt megférni. Nem egy megfázással, gyomorrontással állunk szembe, amin egy kis tea segíteni fog.

Tartsd be a biztonsági intézkedéseket. Figyelj embertársaidra és maradj otthon! Ne legyél oka a további megbetegedéseknek.

Hogyan maradj a fenekeden

avagy te is kibírod otthon, ha muszáj.

TV és mozi

Az alábbi listát próbáltam úgy összeállítani, hogy minden műfaj kedvelőjének akadjon egy-egy darab. Sokat elérhettek Netflixen, de más megoldások is vannak ugye...

Black Spot - Szólít az erdő

A rendőrfőnök és a különc új ügyész hátborzongató bűncselekmények és kísérteties jelenségek nyomába ered egy erdő szélén fekvő elszigetelt kisvárosban.

Carnival Row

A Carnival Row egy amerikai neo-noir sorozat, mely fantázia lények (tündérek, elfek, faunok, koboldok, stb.) életet koveti, akiknek el kellett hagyniuk a szülőföldjüket egy háború után. A dráma központjában többek közt egy megoldatlan gyilkossági sorozat áll. Főbb szereplők: Orlando Bloom, Cara Delevingne. Kosztümös filmek kedvelőinek fokozottan ajánlott

Buffy, a vámpírok réme & Angel

.A fő kedvenceimet se hagyhattam ki a listából, főként mivel egyre kevesebben ismerik a sorozatot, a fiatalabb generáció pedig egyenesen ki is hagyja. Pedig őszintén a televíziós sorozatok legjobb darabjairól van szó, meg ha a következő ket leírás igencsak szerény képet is fest:

"Buffy Summers egy átlagos, szőke amerikai gimnazistalány – a szülei elváltak, az édesanyjával – aki egy galériát vezet – egy kaliforniai kisvárosba, Sunnydale-be költöznek. A Sunnydale gimnázium akkori könyvtárosa közli Buffy-val, hogy a legenda szerint ő az új „kiválasztott”, a következő Vadász (Slayer). Buffy mindezt nem veszi komolyan, amíg vámpírok meg nem támadják, ő pedig felfedezi, hogy természetfeletti ereje, gyorsasága és ügyessége révén könnyedén végez velük, minden félelem nélkül.

A könyvtáros, Rupert Giles lesz Buffy Figyelője (watcher), aki tudása és a démonok, varázstárgyak, átkok fölötti ismerete lévén segíti Buffy küzdelmeit. Buffy két osztálytársa, a félénk Willow és a csetlő-botló Xander ) is csatlakoznak a vámpírvadász-kommandóhoz, legtöbbször több bajt okozva, mint amennyit segítenek."

"A Buffy, a vámpírok réme című televíziós sorozat egyik szereplője, Angel a főszereplője a sorozatnak. Angel egy vámpír, ám emberi lélekkel rendelkezik. Amikor rájön, hogy nem adhat Buffy-nak igazi szerelmet, Los Angelesbe költözik. Arra teszi fel életét, hogy korábbi bűneit jóvátegye és ezzel feloldozást nyerjen. Azáltal, hogy a várost megtisztítja az ott garázdálkodó vámpírok tömegétől. "

Dark - Sötétség

"A Netflix első német sorozata egy lebilincselően izgalmas apokaliptikus időutazós történetet mesél el. Mindkét évada elérhető a Netflixen magyar felirattal. Egy gyermek eltűnik és négy család indul kétségbeesett kutatásra, miközben egy három generációt érintő elképesztő rejtélyre derítenek fényt."

Virgin River

Az új élet reményében Los Angelesből egy észak-kaliforniai kisvárosba költöző ápolónőt meglepi, hogy mire – és kire – bukkan új lakhelyén.

One of Us

A történet egy szerelmespár brutális gyilkosságával indul egy skóciai faluban. A család és szomszédok megdöbbenve állnak a tragédia előtt, mikor egy éjjel a pár gyilkosának tűnő férfi feltűnik a küszöbükön miután autója felborult az úton.

The Marvelous Mrs. Maisel

"Egy zsidó háziasszony, akiből humorista lesz, egy New York-i lány, aki tökösen színpadra áll és tarol. Ez önmagában is elegendő lenne a sikerhez, azonban ez a sorozat még ennél is sokkal több."

A 40-es, 50-es évek rajongóinak üdítő sorozat, humorral, érzelmekkel, drámával. Nem tudom elégszer ajánlani.

Anne with an E - Anne, E-vel a végén!

"Egy téves üzenet a Zöld Oromhoz vezeti a talpraesett árvát, Anne Shirley-t, ahol a kettesben élő testvérpár, Matthew és Marilla Cuthbert egy fiúra vár."

Sajnos a sorozat a harmadik évaddal véget ért (bár még mindig van remény, hogy nem!), de rettenetesen szeretnivaló változata a klasszikus történetnek. Ha egy kis napfényre vágynál a borongós napokban.

Skam

"Skam (magyarul Szégyen) egy norvég tini dráma sorozat, ami egy oslói gimnázium, a Hartvig Niessen Iskola, pár tanulójának mindennapi életét követi végig. A Skam minden évadban egy másik főszereplőre koncentrál, és ezzel együtt egy másik témakört jár körül."

Noha tinédzserekről szóló sorozat, főként ennek a korosztálynak is szól, mégis ajánlanám mindenkinek. Elgondolkodtató, egészen emberi, noha sokszor a magyar szokásokkal nagyban ellentétes (és nem feltétlenül követendő).

Penny Dreadful - Londoni rémtörténetek

"A klasszikus rémtörténetek legfélelmetesebb karakterei, Dr. Frankenstein és teremtménye, az örökifjú Dorian Gray, boszorkányok és vámpírok keresztezik egymás útját a viktoriánus Londonban. Az új horrorsorozat ezen rémes figurákat hozza össze, megspékelve mindezt egy amerikai pisztolyhőssel, sajátos, hátborzongató művet alkotva ezáltal. Őket béreli fel a gazdag angol úriember, hogy megtalálják a lányát, akinek nyoma veszett."

Little Women - Kisasszonyok (2020)

A Kisasszonyok egy 2019-es romantikus filmdráma Greta Gerwig rendezésében. A film alapjául Louisa May Alcott azonos című műve szolgált.

Emma (2020)

Emma Woodhouse egy fiatal és gyönyörű nő, aki apja hartfordi birtokán él egy nagy kastélyban, Highbury faluban. Nem akar feleség lenni. A film Emma és barátnője, Harriet nyomát követi. Tele van barátsággal, szerelemmel és szívfájdalommal.

Gone with the Wind - Elfújta a szél (1939)

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara. A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be, a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés és halál kíséri végig Scarlett életét, melyben egy különös férfi, Rhett Butler válik főszereplővé.

The Invisible Man - A láthatatlan ember (2020)

"Cecilia Kass eddig egy híres és gazdag, de erőszakos és szociopata feltaláló, Adrian Griffin élettársa volt, akitől egy éjjel megszökött. Néhány hétre rá hírt kap róla, hogy egykori párja állítólag öngyilkos lett és minden vagyonát ő örökölte. Cecilia azonban úgy érzi nincs egyedül, mintha valaki állandóan figyelné. Egyre inkább biztos benne, hogy Adrian nem halt meg: valamilyen módon láthatatlanná tette magát, hogy így zaklassa tovább amúgy is labilis idegzetű korábbi barátnőjét, akinek valahogy be kéne bizonyítani, hogy nem csak képzeleg…"

The Letter for the King - Levél a királynak

A Levél a királynak c. holland könyv alapján készült sorozat a fiatal, lovagnak készülő Tiuri történetét követi. Tiuri egy veszelyes kalandban találja magát, mikor egy titkos levelet kell kézbesíteni a királynak, aki a hegyvonulaton túl el.

Chilling Adventures of Sabrina - Sabrina hátborzongató kalandja

"Sabrina Spellman tizenhatodik születésnapjának elérkeztével kénytelen szembenéznie azokkal a feladatokkal, melyekre létének kettőssége kötelezi őt - mivel félig halandó, félig boszorkány -, mindezt úgy, hogy harcol a sötét erőkkel szemben, melyek veszélyt jelentenek mind rá, a családjára, valamint a varázstalan világ polgáraira."

A Quiet Place - Hang nélkül

"Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel.

Egy leleményes családnak sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár."

Peaky Blinders - Birmingham bandája

"A múlt század eleji Birminghamben játszódik ez a nagy ívű brit gengsztersorozat, amely egy bűnbanda félelmet nem ismerő vezére, Thomas Shelby ambícióinak köszönhető gyors feltöréséről szól. A bűnszervezet magára irányítja a Belfastból érkezett Chester Campbell főfelügyelő figyelmét, akit maga Winston Churchill nevezett ki a helyi rendőrség élére. Kettejük háborúja az egész várost vérbe borítja."

The Haunting of Hill House - A Hill-ház szelleme

A múlt és a jelen történései között egy megtört család szembesül régi otthonuk és az ott történt rettenetes események kísértő emlékeivel.

Mary Shelley - Mary Shelley - Frankenstein születése

Életrajzi dráma Mary Shelley, eredeti nevén Mary Wollstonecraft Godwin történetéről, aki 18 évesen megalkotta a világ legismertebb gótikus regényét, sokak szerint az irodalomtörténet első horror művét Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel.

Hercules - Herkules (1997)

"Nagy az öröm az Olümposzon, Zeusznak és feleségének, Hérának gyermeke született. Csak a főisten fivére, Hadész nem örül az erős kis Herkules érkezésének, utód híján esélye sincs, hogy Zeusz örökébe lépjen. Az alvilág ura megbízza a két ügyefogyott szolgáját, Pechet és Pánikot, hogy tegyék el láb alól Herkulest. A dolog félig sikerül, a varázsitaltól Herkules elveszti halhatatlanságát, az ereje viszont megmarad. Más kérdés, hogy mindenáron be akarja bizonyítani az apjának, hogy hős a javából. A saját bőrén tanulja meg, hogy nem elég az erő, hanem szív is kell ahhoz, hogy valakiből igazi hős legyen"

In the Tall Grass - A magas fűben

"Egy testvérpár utazás közben egy kisfiú kiáltozására lesz figyelmes, aki azt kéri tőlük, mentsék meg. A hangok az útmenti, szokatlanul magas fűből álló kaszáló felől érkeznek, amibe a srác és a lány azonnal bele is vetik magukat. Csakhamar azonban kiderül, hogy a magas fűben lehetetlenség bárkit és bármit megtalálni, mert gonosz erők játszanak velük, amiknek köszönhetően csak kóvályogni tudnak a növényzet labirintusában."

Breakfast at Tiffany's - Álom luxuskivitelben (1961)

"Holly Golightly reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja. Ez álmai netovábbja, hiszen tizennyolc évesen otthagyta szülővárosát és férjét, hogy divatos frizurával és negyven centis szipkából pöfékelve mint playgirl meghódítsa New York előkelő világát. Adakozó kedvű kísérőkben és hóbortos partikban nincs is hiány, épp csak érzelmeknek van szűkében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrólszakadt, sikertelen íróba."

Locke & Key - Kulcs a zárját

Apjuk halála után három testvér anyjukkal a család ősi birtokára költözik, ahol mágikus kulcsokat találnak, amelyek különleges képességeket és titkokat nyitnak meg.

Podcastek

"Lore egy kéthetente megjelenő podcast ködös történetekről. Minden egyes epizód körbejárja a rejtélyes lényeket, tragikus eseményeket és különös helyeket, melyek betöltik a történelem oldalait. Mert az igazság néha ijesztőbb, mint a fikció."

Spotify

Rejtély. Manipuláció. Gyilkosság. Mind, amihez a szektákat kötik. De mi megy végbe egy szektában? Még pontosabban, mi megy végbe azoknak az emberek elméjében, akik csatlakoznak, vagy akik vezetik azt? Minden kedden Greg és Vanessa felkutatja a hírhedt szekták történetét és pszichológiáját.

Spotify

Interjúk, beszélgetések a mai kor legbefolyásosabb pogány művészeivel, íróival, zenészeivel, tanáraival, vezetőivel, bloggereivel, podcastereivel. Mindeközben hallgathatod a legjobb pogány és pogány ihletésű dallamokat.

Spotify

Egy pár borivó, varázsló boszorkány beszélgetései a boszorkányságról, jóslásról és más szellemes témákról.

Spotify

Két barát, két tapasztalt boszorkány beszélgetései változatos témákról.

Google Podcasts

Videójátékok & Mobil játékok

Tudom nagy a kapuőrzés a játékok világában és a mobil játékok "nem igazi játékok", de nem mindenkinek van lehetősége vagy eszköze leülni a számítógéphez és játszani. Próbáltam mindenkit bevonni a szórakozásba, kicsiket, nagyokat.

Ori and the Will of the Wisps (2020)

"A számtalan díjat bezsebelt és óriási sikert elért Ori and the Blind Forest után már itt is van a Moon Studios nagyszerű alkotásának folytatása, amelyben konkrétan ott folytathatjuk majd kalandjainkat, ahol az első részben abbamaradt.

Az Ori and the Will of the Wisps a nagy elődhöz hasonlóan egy újabb megható és hatásos sztorit tár elénk, miközben az aprócska Ori terelgetésével felfedezhetünk egy számtalan problémától szenvedő, ámde varázslatos világot, amelyben a kis fénylény képességeit kihasználva teljesítjük a változatos pályák által elénk tárt kihívásokat."

Steam link

Potata: Fairy Flower (2019)

Kalandos platformer Potata utazásairól a tündér erdőben. Fedezd fel a titkokat, rejtett kincseket és persze ne felejtsd el megmenteni a világot.

Faerie Solitaire Harvest (2019)

Kártyajátékok és tündérek kedvelőinek ajánlanám a következő játékot. Nagyon egyszerű, kis történettel kevert játék, ha csak 15-30 perced lenne rá naponta.

The Wanderer: Frankenstein's Creature (2019)

Írd meg a saját Frankenstein változatod ebben a elbeszélő kalandjátékban, ahol a grafika sem utolsó.

Call of Cthulhu (2018)

1924. Pierce magándetektívet elküldtek, hogy derítse fel a Hawkins család tragikus halálának körülményeit. Merülj el az őrület és kozmikus horror világában.

Assassin's Creed Odyssey (2018)

Írd meg saját legendás Odüsszeiádat és élj át epikus kalandokat egy világban, ahogy minden döntésed számít. A családod által halálra ítélve indulj útnak, hogy kitaszított zsoldosból legendás görög hőssé válj, és felfedd az igazságot múltadról. Alakítsd utadat belátásod szerint egy háború szabdalta világban a hegyek és a tenger találkozásánál, melyet az istenek és férfiak formálnak. Találkozz az ősi Görögország híres alakjaival a történelem meghatározó időszakában, mely megformálta a nyugati civilizációt.

Stardew Valley (2016)

Megörökölted nagyapád farmját Stardew Valley-ben. Néhány eszközzel és némi pénzzel készen állsz, hogy elkezd az új életet.

A játék bár 4 éves, világszerte nagy rajongótábornak örvend. Fejlesztője folyamatosan szolgáltatja a frissítéseket (ingyen), újabb es újabb tartalmakat adva. Nem lehet eléggé ajánlani.

Exploding Kittens (2016)

Stratégiai kártyajáték, avagy cica-hajtású orosz rulett. A játékosok addig húznak lapokat, míg valaki nem húzza a robbanó cicát, ami felrobban, tehát kiesnek a játékból. Persze, ha a játékosnak van hatástalanító kártyája, mint pl. a pocak simi vagy a lézermutató, akkor benn maradhat. Természetesen a kártyajátékban nagy szerepe van a stratégiának, így a paklid úgy kell alakítanod, hogy mozgathasd, enyhítsed vagy elkerüljed a robbanó cicákat.

Hidden Through Time (2019)

A Hidden Through Time egy egyfajta "bújócska" játék, ahol különféle tárgyakat, embereket, lényeket kell megkeresni a történelmi színhelyeken.

Google Earth

Ha nagyon unatkoznál, vágynál ki a szabadba, akkor a Google segíthet neked ebben. Fedezd fel a Földet,

Különös befutók

Itt azokat a tartalmakat emelném ki, amik nem feltétlenül tartoznak a megszokott médiumok közé, de érdemes követni.

Dr. Colleen Darnell (@vintage_egyptologist)

https://www.instagram.com/vintage_egyptologist/

Egy rendkívül érdekes személyiség Instagramjával kezdeném.

Dr. Darnell egyiptológus, aki emellett a vintázs divat nagy kedvelője. Minden egyes képe alatt egy nagy adag információval szolgál az ókori kultúrákkal kapcsolatban, természetesen főként az egyiptomi világgal.

Könyvei nagy kincsei az egyiptológia tudományának. Férjével, John-nal együtt mind kora 20. századi divat, mind az ókori Egyiptom, történelem és régészet nagy szakértői.

Második fiókján kevesebb múlt századi divat, több Egyiptom található: https://www.instagram.com/howtoreadhieroglyphs/

Külön érdekességként megemlíteném Rachel Maksy videóját Dr. Darnell-lel, ahol a Múmia c. mozifilmet elemezték: https://www.youtube.com/watch?v=VjFFrYEZsAQ

Amerikai Természettörténeti Múzeum (@amnh)

https://www.instagram.com/amnh/

Rengeteg információ, érdekesség a New York-i múzeum oldalán. Dinoszauruszoktól kezdve a virágokon át a komodói sárkányokig.

Finálé

Végezetül egy olyan projektet ajánlanék, ami segít a betegségek kutatásában.

A Folding@home program a te géped segítségével dolgozza fel az adatokat, szimulálva azokat, mint például a fehérje térszerkezet alakulását, fehérjék mozgását a különféle betegségekben.

Ha tudsz pár órát szánni a számítógép üresjáratából, akkor mindenképpen segítsd a Stanford Egyetem projektjét, amit veled együtt már egy millióan segítenek világszerte.