[Hírek] Összefoglaló

Post date: 25-Feb-2016 08:50:44

A következő események történtek az elmúlt hetekben:

    • Vesebetegségben elhunyt John Belham-Payne, Doreen Valiente utolsó papja, a Pogány Tanulmányi Központ társalapítója és a Doreen Valiente Alapítvány alapítója.
    • Letartóztatták és vád alá helyezték David Brown Jr., aki megölte a wicca Marc Pournert. Pourner számos pogány közösség és csoport résztvevője és szervezője volt. Brown Pourner régi barátja volt. A rendőrségi információk alapján Brown hazáig követte Pournert, majd vitába keveredtek, mikor megölte és összekötözte áldozatát. Pourner kocsiját használva Brown egy félreeső helyre vitte, majd rágyújtotta az autót. A bírósági tárgyalás csak most kezdődik.
    • Facebook kitörölte az Ízisz követők csoportját (Following Isis / Ízisz követése). Az angol nyelvterületen használt Isis az Iszlám állam (Daesh) egyik neve, noha az istennő nyilvánvalóan mindenképpen előbb „használta” a nevet. A csoport alapítója, AJ Melia Brokaw zaklatott a történtek miatt, s bár nem volt egy túl aktív csoport, mégis bántja a történet. Sajnálatosan ISIS néven terjedt el terrorista csoport, ám a mai megfelelő neve Daesh, ami az arab nevének rövidítése. A neve más pogány csoportoknál is problémát okozott, legutóbb az Isis Books & Gifts (Könyvek & Ajándékok) cégtábláját rongálták meg az Egyesült Államokban.
    • Steven A. McNallen a híres/hírhedt Ásatrú követő újabb mondatával háborította fel az északi panteon követőit, melyben a Freikorpsot, az első világháború után alakult fegyveres csapatot hiányolta világunkból, reagálva a Németországban történt zaklatásokra. Freikorps egyik legismertebb tette, hogy 21 fegyvertelen szanitécet ölt meg kommunisták elleni csetepatéban. Későbbi feloszlásuk után, legtöbb tagja náci csoportokhoz csatlakozott. Nem ez volt az első rosszindulatú kijelentése McNallennek, de ettől most számos Ásatrú csoport határozottan elzárkózott.
    • Ghánában állítólagos okkult tevékenységek miatt letartóztattak hat diákot. Források szerint a fiatalok gazdagok és erősek akartak lenni, emellett lányokat meghódítani. Ennek elérése céljából valami főzetet ittak és kántáltak, természetesen az iskola időn kívül.