Az Eluveitie ma kiadta új albumát: Evocation II - Pantheon

Post date: 18-Aug-2017 19:43:16

Az albumból már két számot hallhattunk az elmúlt hónapokban Epona és Lvgvs címen. Átkötő számokkal együtt az albumon 18 szám található. Az utolsó pár albumuk már kicsit kimerült és nem volt olyan nagy siker, de az énekesnő és zenészváltás (Anna Murphy távozott és a Cellar Darling énekesnője lett, helyére Fabienne Erni került; a dobos Merlin Sutter kilépett, helyére Alain Ackermann került; Ivo Henzi gitáros helyére pedig Jonas Wolf került; új tag pedig Michalina Malisz aki nyenyerén játszik) nagyon jót tett a hangzásnak és egy igen friss albumot hoztak össze. Az albumot már meg lehet hallgatni a Spotify-on, vagy megvenni a zenekar vagy kiadójuk oldalán.

Az oldal tekintetében, hogy ne csak a zenével foglalkozzunk, a lényeges számcímek és hátterük a következő (gall/kelta istenekről van mindig szó, a szóismétlés miatt nem mindig írom majd le; a szavaknál a v betű általában az u betűre utal):

Epona: Róla már lent írtam az előző hírben. A gallok termékenység istennője, lovak, szamarak, pónik és öszvérek védelmezője. Lovaival valószínűleg a lelkek vezetője is volt. Az istennő követése oly nagy volt, hogy az még Rómába is eljutott.

Svcellos, azaz Sucellos. Ő kelta isten, akit általában egy hosszú nyelű kalapácsot vagy hordót tartva ábrázolnak. A mezőgazdaság és bor istene.

Nantosvelta, vagyis Nantosuelta sokszor Sucellus mellett foglal helyet az ábrázolásokban. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy Nantosuelta valószínűleg a Morrígan másik neve. Nantosuelta a háború és halál istennője, aki képes varjúvá változni a harcmezők felett. összekapcsolják a vízzel és gyakran ábrázolják vízzel körbevéve. Ábrázolásain gyakoriak a kaptárak és a kerek házak, utóbbi utal a tündérekhez való kötődéshez is.

Tovtatis, azaz Toutatis a törzs istene, neve is a törzs szóból ered. Védelmező istenség, ám sokszor összekapcsolják a római Merkúr istennel is.

Lvgvs, azaz igen elterjedt a kelta világban. Elég rejtélyes a háttere, de ábrázolásain ott vannak a madarak, főleg holló és kakas, lovak, az élet fája, kutyák vagy farkasok, kígyópár, fagyöngy, cipők és pénzeszsákok. Gyakran tart lándzsát magánál, párja pedig Rosmerta ("a nagy gondoskodó"). Néha három arca van, vagy három fallosza, ami magyarázná a hármas felajánlásokat. Egy legenda szerint Lug hármasikrek egyikeként született, apja Cian ("távolság"), testvérei pedig Cú ("véreb") és Cethen (ismeretlen jelentés), de nekik nincsenek ismert történeteik. Ám szerte a kelta világban találunk több hármas formát a Lug nevű hősök körül.

Grannos, vagy Grannus nagy gyógyító isten. A gyógyító források és a Nap istene. Híres kultuszközpontja Aquae Granni (ma Aachen, Németország). Fizikai és mentális betegségek esetén is hozzá fordultak és tettek nekik felajánlást.

Cernvnnos, azaz Cernunnos az egyik legismertebb isten manapság. A termékenység, az élet, az állatok, a bőség és az alvilág istene. Agancsokkal ábrázolják, néha kezében pénzeszsák vagy torc. Természetisten.

Catvrix, azaz Caturix a helvétek (Svájc egykori keltái) háborúistene. Neve jelentése "hadúr".

Artio, medveistennő, neve a gall artos, azaz medve szóból ered. A vadon, az átalakulás és bőség istennője.

Aventia, forrásistennő, akinek számos király is felajánlást tett.

Ogmios, az ékesszólás istene. Kultusza igen elterjedt volt a régi időkben, igen hatalmas isten.

Esvs, azaz Esus kelta isten, nevének jelentés úr vagy mester. Bikával és darvakkal vagy kócsagokkal ábrázolják. Keveset tudni róla, de kapcsolódhat az újjászületéshez, termékenységhez is.

Antvmnos, vagyis Antumnos a gall-brit ande-dubnos másik formája, ami azt jelenti "alvilág". A kifejezés Annwn-ra utal.

Tarvos, azaz Tarvos Trigaranus bika istenség, aki három darvat hordoz a hátán (tarvos a gall taruos, bika szóból ered, míg a trigaranus tri - három, garanus - daru). Nagyon keveset tudni róla.

Belenos, a legrégebbi és legelterjedtebb kelta istenség. Főként a tűz istene.

Taranis, a villámlás, vihar, a kerék istene. Ábrázolásain egyik kezében villám, másikban kerék, s karján torcokat hordoz.

Nemeton, szent hely a kelta világban. Általában fákkal körbevett mező, liget. Leírások szerint a druidák ilyen helyeken gyűltek össze.