[Ajánló] Természetfeletti hármas

Post date: 27-Jan-2016 12:14:02

Az új évvel három sorozat is elindult, mely a természetfeletti témáját fogja meg, persze mindet más oldalról.

LuciferNem a tinédzsereknek szól, témáját tekintve inkább az idősebb korosztályt célozza meg, ám mindenki találhat benne valamit.

A bevezető rész már tavaly látható volt, rendkívül szórakoztató kezdés.

A sorozat képregény alapján készült, néhány eltéréssel persze, de talán a többi olvasónak se lesz igazán zavaró, hogy például Lucifer itt barna és nem szőke.

A képregény Neil Gaiman The Sandman képregényéhez kapcsolódik, bár egy új más szálon futó sztorival.

Lucifer a képregény szerint megunja a pokol urának szerepét, nem érzi jogosnak hogy lázadása miatt örökké uralkodnia kell és átadja a pokol kulcsát Morpheusnak (The Sandman képregény főszereplője, szerepel még mint "Álom/Dream"). Idővel persze két angyal veszi át az uralmat a pokol felett, de ez már persze túl nagy ugrás a sorozat történetében.

A történet leginkább a szabad akaratról szól a képregényben, a sorozatról még nem derült ki, hogy mennyire vesz filozofikus fordulatot. Egyelőre Lucifer egy igen megnyerő személyiség, akinek különös kapcsolatát követhetjük a "földiekkel" és a hátrahagyott múltjával.

Nagyon jó sorozatnak tűnik az első rész alapján, kifejezetten ajánlom mindenkinek (a képregény mellett).

The Shadowhunters / ÁrnyvadászokErről már nem tudok igazán jókat mondani, bár mindenképpen megemlítem, hisz akadhatnak olyanok, akiket érdekel. A sorozat "A végzet ereklyéi" könyvek alapján készült, ami számomra unalmasabb volt, bár igyekeztem több esélyt adni és folytatni a könyvsorozatot ahogy tudtam.

Maga a filmsorozat már talán egy fokkal jobb, de az első két rész még nem győzött meg. Unalmas, szájbarágós és tele van klisékkel. Mindenesetre esti időtöltésnek elmegy. Tudom sokat fogok kapni, hisz igen népszerű könyvsorozatról van szó, de én nem éreztem olyan jónak, mint amilyen a hírneve. Ennek ellenére adok még a sorozatnak is esélyt, hisz a legtöbb is 2-4 rész után indul be igazán. Nem oly elveszett számomra, mint a könyv.

A színészek nem annyira borzalmasak, talán a karakterek idegesítőbbek. Mindenképpen fiatalabbaknak ajánlom leginkább. Túlzottan is látható, hogy mennyire nekik készült ez az egész.

A történet a következő a wikipédia szerint: "A történet egy bizonyos urban fantasy, vagyis a mi világunkban titkosan léteznek a természetfeletti lények. Ezeket a lényeket a könyvekben előszeretettel nevezik Alvilágiaknak (Downworlders), ők a vámpírok (démon energiával fertőzött emberek), a vérfarkasok (szintén démon energiával fertőzött emberek), a tündérek (az angyalok és a démonok gyermekei) és a boszorkánymesterek (az emberek és a démonok gyermekei). Felettük állnak a nephilimek, azaz az Árnyvadászok. A nephilimek legendája szerint az első Árnyvadász egy Jonathan Shadowhunter nevű ezer évvel ezelőtt élt ember volt. Mikor a világot démonok rohanták le, Jonathan Shadowhunter egy boszorkánymester segítségével megidézte Raziel angyalt, ki nephilimet csinált néhány kiválasztott emberből. Az angyal három bűvös tárgyat hagyott az Árnyvadászokra: a Végzet Kelyhét, a Végzet Kardját és a Végzet Tükrét."

A sorozatban találkozunk Claryvel, akinek édesanyját elrabolja pár különös természetfeletti fickó, ő maga pedig belekerül az árnyvadászok világába, miután kiderül, hogy ő is annak született.

The Magicians / A varázslókNo ez már határozottan sokkal jobb sorozat, mint az említett Árnyvadászok. Érdekes karakterek, érdekes színészek, érdekes történet.

Ez a sorozat is könyv alapján készült, méghozzá Lev Grossman 2009-ben indult könyvtrilógiája alapján. A karakterek többsége igen emberi és könnyen kapcsolódhat hozzá a néző. A látványvilág szép és nem esik túlzásba. A történet egyes helyeken borzongató, humoros, cinikus, realista (a témája ellenére).

A korosztályt talán már picit feljebb helyezném, inkább 16+. Már az első részhez kell gyomor, de van benne némi... "intimitás" is. A mai világban igazából a fiatalabbak meg se lepődnek ezen, de javaslom, hogy ne kisgyermek közelében lessünk bele.

A történet Quentin Coldwaterrel indul, aki belecsöppen az életbe középiskola után, de elég nehezen megy, hisz többnyire a fantázia világába menekül előle. Kis ugrással a történetben, felvételt nyer a Brakebills Főiskolára, ahol varázsló növendékek merülnek el a mágia világában. A sztori elég rejtélyes, de már az első részben találkozunk a gonosszal, aki kétségkívül borzongató egy figura.

Ne számítson senki Harry Potterre, abszolút más oldalon ragadja meg ezt a világot, valahogy emberközelibb és esendőbb karakterekkel (igen, a Harry Potter kiváló könyvsorozat, nem erről beszélek).