Könyvespolc‎ > ‎

Mara Meimaridi: A szmirnai boszorkányok

Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadási hely és idő: Budapest, 2011.
Eredeti címe és kiadási éve: Oi magisses tis Smyrnis. 2001.
Fordító: Hargitai Nóra
Borító (magyar és eredeti):

A könyv értékelése megtalálható volt a régi oldalon, de úgy gondoltam érdemes újat írni. Kicsit részrehajló is voltam, hisz ajándékba kaptam a könyvet. Ám egy kedves hozzászóló is felhívta a figyelmet a kiadó oldalán, hogy nem gondolta volna a kiadóról, hogy ilyen tematikájú oldalon is feltűnik. Mindezt nem túl kellemes hangnemben persze. (Azt gondolná az ember, hogy ha valaki olvas, nyitottabb lesz a világra… ugye. Nem kell mindent elfogadni, elhinni, de a nyitottság alapvető eleme a művelt elmének.)

A könyvírójáról számos dolgot megtudhatunk, például, hogy nagyon sok mindenbe belevágott, de nem mélyült el a témákban. Számomra az is sokat elárul, hogy ha egy könyvről nincs megfelelő értékelés idegen nyelven, mivel csak néhány országban bátorkodtak lefordítani, gondolván a könyv nem olyan jó, hogy sikeres is legyen.

A könyv érdekes történettel áll elő, Katina törekvéseiről, sikereiről, házasságairól, s nem kevés boszorkányságról. A "mese" maga érdekesnek indul, de nehéz olvasmány. Nem a hagyományos értelemben, hisz inkább nehézkes túljutni Meimaridi stílusán. Számomra kicsit szájbarágós, s nem elég konzekvens, elveszti a folyamatosságot.

Nagyon sok szereplő, aki fontos szerepet játszik-játszana a történetben, eltűnik, nem dolgozza ki őket, s az olvasó ottmarad kerek szemekkel, lezáratlan fonalakkal. Nem igazán lehet hova tenni a könyvet, bár minden jó szándékom megvan, hogy próbáljam pozitívan értékelni a könyvet, de azért megvan az oka, hogy nem fordították le túl sok nyelvre. Kicsit át kell gondolni, hogy milyen könyveket is veszünk át a magyar piacra.

Minden tiszteletem a fordítóé, hisz nem egyszerű egy (hogy az est.hu-t idézzem) gyermeteg stílusú írónőt fordítani. Nem is találtam a fordításban kivetni valót.

Nem is tudok hosszú értékelőt írni a könyvről. De mégis ajánlanám annyiban, hogy maga a sztori nem elvetendő, érdekes ötlet. Unalmas óráinkban nyugodtan foglalkozhatunk vele.

Értékelés:

5 pontból 2. Csak azért, mert olvastam már ennél rosszabb könyvet.