Főoldal‎ > ‎Hírek‎ > ‎

Kína leleplezte a legendás hős, Kuan Jü szobrát

Salem Sionnach, 2016. júl. 15. 10:01
A hatalmas szobrot Jingzhou városában készült el, mintegy 58 méter magas és 1320 tonnát nyom. A legendás hős, Kuan Jü nagy szerepet játszott a kínai mitológia és történelem során.

Kuan Jü Liu Pej hadúr alatt szolgált a késői Keleti Han dinasztia idején. A tábornok fontos szerepet játszott a polgárháborúban, ami a dinasztia bukásához vezetett és Su Han állam alapításához. Ő az egyik legismertebb történelmi figura, nagy tisztelet övezi legendás hűsége és igazságossága miatt.

Kuan Jü később isteni szerepet is kapott, a Szui dinasztia idején, a konfuciánus közösségek, a néphit, taoizmus és a kínai buddhizmus nagy alakja; rengeteg kisebb szentélye van boltokban és éttermekben. Kuan Jü ismert még Kuan Ti néven is, a háború és a gazdaság isteneként tisztelik.

A szobrot Han Meilin tervezte, aki a 2008-as olimpia kabaláit miatt is ismert. A szobor egy 10 méteres talpazaton áll, maga a test 48 méter. Meilin úgy tervezte, hogy hasonlítson egy ősi hadihajóra. A szobron belül egy 8000 négyzetméteres múzeum foglal helyet.

Jobb kezében Kuan Jü a híres „Zold sárkány félhold pengéjét” fogja, egy alabárdszerű fegyvert, mely önmagában 136 tonnát nyom. A szobrot 4000 sáv bronz borítja.

Képek a szoborról és építkezésről: