Főoldal‎ > ‎Hírek‎ > ‎

Gyűlölködő leveleket kap az izlandi Ásatrú szervezet

Salem Sionnach, 2015. júl. 14. 22:51   [ 2016. jan. 3. 12:45 frissítve ]
Kép: Stefán Karlsson
Hilmar Örn Hilmarsson
Hilmar Örn Hilmarsson, az Ásatrúarfélag főpapja a helyi újságnak elmondta, hogy a gyülekezet azon gondolkozik, hogy hogyan is reagáljon a külföldről érkező vallásgyakorlók leveleire, akik finoman szólva sem értenek egyet az izlandi vallás liberális hitével és hozzáállásával.

Az Ásatrúarfélag megkezdte a reykjavíki templomának építését. A templom lesz az első pogány templom, amit az északi országok építettek ebben az évezredben. A templom építése elég nagy érdeklődést is hozott magával. Hilmar hallott csoportokról, akik meg akarják látogatni a templomot és a saját maguk módján fel akarják szentelni, hogy „megjavítsák” az izlandiak „helytelen” toleranciáját.

A gyülekezet így tehát gondolkozik azon, hogy biztosítsa a templom szabad látogatását vagy a külföldiek csak vezetett túrán vehessenek részt.

Sajnos számtalan gyűlölködő levelet kaptunk külföldről, például azért, mert tiszteljük a meleg jogokat és harcolunk azért, hogy házasodhassanak. Úgy gondolom, mi az izlandi társadalmat képviseljük. És a nemzet kiállt mellettünk jóban és rosszban.

Az Ásatrúban nincs helye a konzervatív keresztény erkölcsöknek. Hilmar hozzáteszi, hogy ő és a gyülekezet nem akarja felhasználni az Ásatrú ősi vallását, mint a romantizált macsóság eszközét, emellett visszautasítanak mindent, ami az Ásatrú gyakorlatát a konzervatív keresztény morállal kötné össze.

„Ismerjük ezeket a szövegeket; ezekkel a szövegekkel éltünk ezer évig. Nem burkoljuk be valamiféle Viking vagy harcos romantikával. És nem vagyunk valami erkölcsi könyv megszállottjai, ami i.u. 70-től datálódik, ahogy ezek a külföldi Ásatrú gyakorlók teszik, gondolván, hogy az a könyv [Biblia] a forrása, hogy hogyan is kellene az ősi vallást gyakorolni.

Forrás: Iceland Magazine