Jonne (Korpiklaani) - Pimeä On Oksan Taitto

Salem Sionnach, 2017. máj. 3. 3:57

A Korpiklaani frontembere nemrég adta ki második szólóalbumát Kallohonka címmel. A név kis magyarázatot igényel.

Ahogy nekünk magyaroknak, a finneknek is szent állatuk a medve. A magyaroknál annyira szent volt, hogy tabu volt a nevét is kimondani, így más nyelv szavát kezdtük el használni (más tabu esetekben pl. farkas vagy szarvas, körülíró szót használtunk), vagyis ezen esetben a szláv eredetű szót (a szláv szó is körülíró szó, "mézevőt" jelent).

A finnek úgy hitték, hogy a medve az égből jött és képes volt reinkarnálódni. Mikor medvét öltek egy rítust, ünnepet tartottak Karhunpeijaiset néven. A rítus azért volt fontos, hogy meggyőzzék a medvét, hogy lelke reinkarnálódjon vissza az erdőbe. Amikor a húsát megették, csontjait eltemették, de koponyáját egy fenyőre tették, melyet így Kallohonká-nak hívnak.

Bár az album címe pogány témát sejtet, ne várjunk ilyet. Hangzása mégis egészen sámánisztikus, s ahogy máskor is, most is ajánlom meghallgatásra.

Az album első klipje a Pimeä On Oksan Taitto számhoz készült. A szám a finn Backwood Madness horrorfilm főcímdala is.


Hivatalosan is elismerték a görög pogányságot Görögországban

Salem Sionnach, 2017. ápr. 18. 15:58

Április 9-én elismerték a Hellenizmust Görögországban, a görög politeizmus legális helyet kapott. Ezelőtt a görög pogányok nem élvezhették a vallás szabadságot, többek közt nem vehettek földet, hogy vallásos helyet hozzanak létre, nem vezethettek le házassági ceremóniákat.

Nagy sikernek örvendhetünk, hisz nem sok vallást ismertek el hivatalosan. 2015-ben még el is utasították a kérésüket.

A győzelmet az éves Charisia-Aphrodesia idején ünneplik meg, melyet Aphrodité és a Khariszok tiszteletére rendeznek április 22-én.

Elhunyt Donald Weiser

Salem Sionnach, 2017. ápr. 13. 13:42

89 évesen floridai otthonában, családja körében elhunyt Donald Weiser, az egyik legrégebbi okkult könyvkiadó és bolt alapítótagja.

Donald fiatal korában csatlakozott édesapjához, Samuel Weiserhez, aki megalapította a híres Weiser Antikváriumot, melyből könyvkiadó is lett idővel. A bolt 1926-ban nyitott meg New York városában, és a világ egyik legnagyobb ezoterikus könyvesboltja lett. Olyan vásárlóik voltak, mint Harry Houdini, Karl Germer (Aleister Crowley utódja az OTO-ban), Harry Smith, Alejandro Jodorowsky, Jimmy Page, Patti Smith, Barbara Somerfield, hogy csak néhányat említsünk.

A bolt 70 éve alatt négyszer változtatott helyet, s számtalan okkult ritkaságot adott el, mint például Aleister Crowley dedikált könyveit. Samuel szívrohama után kényszerült visszavonulni, így bátyja, Ben és fia, Donald vették át a helyét.

Kiadóként számtalan ma is híres íróval dolgoztak együtt és adtak ki rendkívül jó könyveket.

2000-ben a kiadót eladták, melynek neve Red Wheel/Weiser lett.

2005-ben Donald visszavonult és Floridába költözött feleségével, Yvonne Paglia-Weiserrel. A visszavonulás ugyan nem tartott sokáig, feleségével és barátjukkal megalapították az Ibis Press-t, ahol már több mint 150 okkult művet adtak ki.

Donald négy gyermeket, hat unokáját, feleségét és nővérét hagyta hátra. A megemlékezés New Yorkban lesz.

66 Szehmet szobrot fedeztek fel Luxorban

Salem Sionnach, 2017. márc. 9. 12:34

Az év eleje óta dolgozik egy német régészeti csoport III. Amenhotep templománál Luxorban, akik a napokban fedeztek fel 66 Szehmet szobrot.

A felfedezés a Memnón-kolosszusok, a III: Amenhotep templománál álló két hatalmas szobor restaurációja közben történt. A projekt még 1998-ban kezdődött azzal a céllal, hogy megőrizzék és újraépítsék a templomot.

A leletek az udvar és az oszlopsorok közötti részen bukkantak fel. Ezen ásatás eredetileg a két oldal közti fal maradványait kereste.

Néhány felfedezett szobor Szehmetet ülő pózban ábrázolja, míg mások állva, kezében egy papirusz virág botot tartva.

A szobrok, ahogy Professzor Horig Suruzaan is elmondja, diorit kőből (mélységi magmás kőzet) készültek. Nagyon jó állapotban vannak és szépen megmaradtak. Fontos leletei a templomnak, s így teljesebb képet kaphatnak a templomról is, főleg miután a templom egy földrengésben összeomlott még a fáraók idején.

A szobrokat még restaurálják, mielőtt visszahelyezik az eredeti helyükre a templomban.

III. Amenhotep számos Szehmet szobrot állított fel, hogy megvédje a templomot a veszélyektől és a fáraót a betegségektől.

Pogány bolt gyűlölet célpontja lett Kanadában

Salem Sionnach, 2017. márc. 3. 11:09   [ 2017. márc. 5. 10:59 frissítve ]

MentésMentés
Winnipeg, Kanada
- Manapság sajnos már egyáltalán nem újdonság ilyet hallani, noha Kanadáról jobb eszmék élnek az emberekben. Dominique Smith kis okkult boltja, az Elemental Book & Curiosity Shop nem először lett célpontja rongálásnak, már több ablakát betörték, rendszeresen leköpik vagy levizelik a boltot. Elmondása szerint rengetegszer tér be olyan is, aki meg akarja téríteni, sátáni szolgának tartja vagy hogy éppen gyerekek feláldozásával vádolja. Maga az üzlet egyáltalán nem kirívó, teljesen ártatlan dolgokat árul, mint növények, füstölők, ásványok, könyvek, tarot kártyák.

Bár a környező boltok varázslatos módon nem érintettek ugyanebben a problémában, nem törték be még senki ablakát, vagy vizelték le az ajtót, a rendőrség nem akarja ezt gyűlölet bűncselekménynek hívni, pedig teljesen nyilvánvalóan az. Az "alternatív" vallásokat rendkívül ritkán ismerik el hivatalosan, a winnipegi rendőrség pedig csak vandalizmusként kezeli, pedig a vallások ellen elkövetett bűncselekmények súlyosabb következménnyel járnak.

Sajnos a kanadai média is elég lekezelően beszél az esetről, a boltnak pedig nincs elég bevétele megjavítani az ablakokat, a biztosítása se fedezi a költségeit, melyek egészen 2 ezer dollárig felmehetnek.

Az utcában több kamera is van, a boltnak nincs pénze saját rendszert telepíteni, így csak azokra tudnak hagyatkozni. Smith azt is elmondta, hogy ha ez így folytatódik, akkor 7 év működés után be kell zárnia.

További képek rongálásról és a boltról: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Friss: Az alábbi linken lehet támogatni a boltot.


Források: CBC & Winnipeg Free Press

Kristálygömb 2 milliárdért

Salem Sionnach, 2017. jan. 27. 11:05


A 2014-es próbálkozás után újra előkerült a 2 milliárdos kristálygömb a Vatera oldalán.

A "grandiózus" és "bizonyítottan működő" kristálygömbről nem derül ki, hogy tulajdonosa miért is akar megválni tőle, de a leírás alapján "hasznosabbra nem is költhetnénk el a pénzt". Bár egy átlag kristálygömb, mérettől és anyagtól függően 1-50 ezer forint. 

Az eladó 2014-ben még egy másik kiváló ajánlattal is rendelkezett, még hozzá egy "hatszázezer-kilencmillió (sic!) éves állkapoccsal". A helyes kifejezés erre 600 milliárd 9 millió év lenne. Erről az időről nagyon sokat beszélhetnénk ám. Ha tudnánk valamit is. Mert ez még akkor volt, mikor még a bolygónk még csak nem is létezett. A bolygónk kb. 4,5 milliárd éves. 

Ugyanezen aukció ebben az évben már 600 ezer évre csökkent.

Sok kérdést vet fel a gömb is, minthogy ha ennyire jó, akkor miért nem ő használja, hisz többet kereshetne vele. Azt hiszem nekünk mugliknak ez örök rejtély marad, kivételesen megtartom a 2 milliárd forintomat. 


Rövid hírek

Salem Sionnach, 2017. jan. 5. 1:04   [ 2017. jan. 5. 1:06 frissítve ]

Victoria, Ausztrália – Robin Fletcher, elítélt szexuális bűnelkövető, ismét könnyített felügyeletért nyújtotta be kérelmét. Fletchert 1998-ban ítélték el két 15 éves lány megerőszakolásáért és prostitúcióra való kényszerítésért. Fletcher azt mondta a lányoknak, hogy ezek a boszorkánysághoz való bevezetéshez szükségesek. Állítását a bírósági meghallgatás alatt is tartotta. Fletcher szerint „hatalmas kulturális félreértésről” van szó és, hogy a „gyakorlatai szimbolikus vallásos jelentéssel bírnak és nem szexuális motivációról”.

A bíróságot (szerencsére) azonban nem győzte meg, 8 év börtönbüntetésre ítélték, majd 2006-tól szigorú felügyelet mellett engedték ki. Fletcher kiengedése óta munkálkodik azon, hogy enyhítse a bíróság rendeletét. 2015 második felében a felügyeletét kiterjesztették 2016. júniusáig.

A bíróság 2017. februárjában fog újra dönteni ennek változtatásairól. Fletcher ügyvédje szerint nem valószínű, hogy vaksága, fogyatékossága és hírhedtsége miatt nem túl valószínű, hogy újra megtenné a régi bűnöket, míg a másik oldal szerint még „a kis kockázat is túl nagy”.

Cosette Paneque, pogány blogger és újságíró az évek során folyamatosan követte az eseményeket és hatásait az ausztráliai pogány közösségben. Egy bejegyzésében azt írja: „Fletcher bűnei pusztító és hosszú távú hatással voltak a pogány közösségre nem csak Victoriában, de egész Ausztráliában. Ez egy seb a pogány közösségnek, ami nem gyógyult meg teljesen, és Fletcher figyelmeztető tanmese lett, egy mumus, ami még mindig óvatosságra inti a pogányokat egymással szemben.

Huntington, Nyugat-Virginia, Egyesült Államok – Az Appalache Pogány Lelkészség (APL) a közelmúltban bejelentette, hogy pogány rabokat segítő munkájuk tovább fog növekedni. Az APL az első pogány lelkészprogram, melyet beengedtek a nyugat-virginiai és ohiói börtönökbe. Donna Donovan, alapító elmondja: „A pogány raboknak mostanáig annyit engedtek meg, hogy hetente egyszer találkozzanak, és két ünnepet ünnepeljenek az évben, de semmiféle vallásos szertartás vagy rituálé nem volt megengedett pogány pap vagy képviselő nélkül."

Most Nyugat-Virginia illetékesei jóváhagyták, hogy az APL megkönnyítse a találkozókat, rítusokat és szertartásokat. A helyzet Ohioban is hasonló, s a szervezet folyamatosan növekszik. Donovan elmondása alapján a lelkészség havonta Nyugat-Virginiában öt, míg Ohioban négy létesítményben segít, beleértve a halálsoron is.

Ezek a rabok, férfiak és nők egyaránt, tudják, hogy hibát követtek el az életükben. Fizetnek a hibáikért. Mégis, ahelyett, hogy tobzódnának az önsajnálatban vagy másokat okolnának jelenlegi helyzetükért, magukat teszik felelőssé és megtesznek mindent, hogy mind testben, elmében és szellemben is növekedjenek, hogy ne követhessék el újra ezeket a hibákat.


Forrás: TWH

Yule ajándékok

Salem Sionnach, 2016. dec. 7. 8:27

Ha mást nem is, idén azért összegyűjtöttem pár ajándékötletet a fa alá. Talán magadnak, talán másnak. És persze az ünnepek után is elérhetőek. 


Árnyak Könyve színező

Tavaly igen nagy sikere volt a színező ajánlásomnak, idén pedig kiadták ezt. Attól függetlenül, hogy melyik ösvényhez is tartozik, azt hiszem sokan élveznék és inspirálná őket a könyv.

Ára: ~4900 Ft

Megrendelheted itt (ingyenes szállítás): 


Itt több képet is találhatsz:Wardruna - Ragnarök album

A zenekar harmadik, egyben befejező albuma a Runajold trilógiájuknak. Főként az északi mitológiából, spiritualizmusból merítenek. 

Ár: ~4700 Ft

Megrendelheted oldalukon:Mjöllnir pénztárca

Természetesen nem a külsőség a legfontosabb a világon, de mindenki szereti körbevenni magát a szeretett szimbólumaikkal, számukra fontos jelképekkel. Ára talán nem a legalacsonyabb, de kézzel készített bőr pénztárcáról van szó.

Ár: ~14500 Ft

Megrendelheted itt:

Könyv: Tüskék és rózsák udvara - Sarah J. Maas

A magyar fordításról sokat nem tudok mondani, de angolul nekem igen megtetszett ez a könyv(sorozat). Az első kötettel kezdem az ajánást (hol is kezdeném...), de igazán a második rész volt az, ami igazán tetszett. Az elsőt se kell persze elégetni, izgalmas olvasmány az is, ám csupán árnyéka a második könyvnek. A második részt még nem adták ki itthon, de érdemes lesz kivárni mindenkinek. A könyv fiatal felnőtteknek szóló fantasy, s nagyon fiatal olvasóknak nem is adnám (már ha ajándékoznád) bizonyos tartalmak miatt (igen erotika, de sok más talán nem gyereknek való téma is van benne). 

Megjegyezném azt is, hogy örülök, hogy a kiadó nem változtat az eredeti borítón. Már csak ezért megbocsátom a Könyvmolyképzőnek az Alkonyat könyvek kiadását. 

Ára: (eredetileg) 3500 Ft (most akciósan) 2900 Ft

Megrendelheted itt:
Moziest: Dr. Strange

Itthon ugyan nem olvasták olyan sokan a képregényeket, de talán nem is baj, hisz anélkül is élvezhető Dr. Strange története. Ha olvastad is a képregényt, akkor is élvezheted, ugyan azért nem tökéletes ebből a szempontból, de meg lehet érteni, hisz valahogy át kellett formálni a mozivászonra is.

Azért is ajánlanám, mert a mondanivalójára mindenképpen figyelni kell a történetnek. Elhangzanak olyan mondatok, melyeket az itteni spirituális mumusok jobban megértenek, mint az átlagnézők. A képregény tele is van ezekkel, sőt tiszta szívvel ajánlom mellé. Érdemes egy estét eltölteni vele a moziban vagy otthon.

Én ugyan Dr. Strange-hez valamivel karizmatikusabb, szeretnivaló s*ggfejet képzeltem el (már bocsánat, de csak így lehet leírni), de Cumberbatch jó színész és az alakítása se rossz a filmben.

Remélhetőleg a jövőben lesz folytatása.

Mozi információk itt:Játékok:

Bár nem egészen az oldalhoz tartoznak, azért remek inspiráció és öröm források. Sokan kritizálják, ha egy ilyen oldal felhozza a szórakozás bármilyen formáját, de talán ők is megkönnyebbülnének, ha legalább az ünnepekre kivennék azt a bizonyos uborkát a hátsójukból.


The Last Guardian

Sajnos csak Playstationre kapható játék, de rengeteget várt rá a nagyközönség, főleg azok, akik anno a nagyszerű Shadow of the Colossus játékkal is játszottak.

Nem mesélném el a teljes sztorit, de lélekkel és mélységekkel rendelkező játékról van szó. Szerethető és egyéniséggel rendelkező karakterek, szellemi mélységek és csodálatos történet vezet minket a nagyszerű narratívával együtt. Az animáció és látványvilág gyönyörű. 

Előzetes: 
Seasons after Fall

Azért a szívemnek közelebbi platformon a PC-re is legyen itt valami jó. A Seasons after Fall nem teljesen új játék, de nagyon szép és szórakoztató történetről van szó. Főszereplőjeként egy róka, aki az erdőben bóklászva menti meg a négy évszak elveszett szellemeit. 

Nagyon szép játék, melyhez egy jó történet és pár órányi szórakozás is társul. Szívből ajánlom az erdők és rókák szerelmeseinek. Nos és azoknak, akik szeretik az ügyességi platformer/puzzle játékokat. 

Előzetes: 


Szuperhold közeleg

Salem Sionnach, 2016. nov. 11. 14:10   [ 2016. nov. 11. 14:12 frissítve ]

Most hétvégén olyan szuperhold jön el, amekkorát 1948 óta nem tapasztalhattunk.

A szuperhold 4-6 alkalommal történik évente, mikor a telihold legközelebb van a Földhöz. A Hold pályája egy ellipszis, tehát nem tökéletes kör, így van alkalma tehát távolodni és közeledni a bolygónkhoz. Ám a földközeli pontja minden keringéskor változik, mert hatással van rá a Nap gravitációja is.

A legtávolabbi pontja átlagban 384400 km, míg a legközelebbi átlagban 357000-370000 km között van. Néha a földközeli pont egészen 357000 km alá esik, pont mint most hétfőn.

A mostani esetben a földközeli pont 356511 km, s 14%-al nagyobb és 30%-al fényesebb lesz. A Hold nem lesz ilyen közel 2034 novemberéig. A Hold (nov.14.) 14 óra 52 perckor lesz teljes, de vasárnap és hétfő este is igen nagy lesz.

Érdemes ilyenkor feltölteni az ásványaitokat, Holdmágiához folyamodni, illetve akár ti is feltöltődhettek a Természet ezen szépsége alatt. Semmiképpen se hagyjátok ki, nézzetek fel az égre ezen időszakban!

1-10 of 61