Vasárnap elhunyt TipToe Chick

Salem Sionnach, 2018. nov. 2. 8:37   [ 2018. nov. 2. 8:39 frissítve ]


Múlt vasárnap, amerikai idő szerint október 28-án éjjel elhunyt közösségünk igencsak ismert tagja, TipToe Chick, azaz Dolores D. Chapman.

TipToe sokunk első Youtubere volt, akinek pozitív személyisége mindenkit megragadott. Dee, ahogy sokan ismertük, magánéletben is ugyanolyan őszinte, közvetlen, kedves és sokat mosolygó barát volt. Mindig volt egy jó szava hozzád, ha felkerested.

Csatornáját több, mint tíz éve kezdte, főként Wicca témakörben, ám minden kezdő, haladó boszorkány számára hasznos volt a segítsége. Találhattál videót a gyógynövényekről, elemekről, érzelmekről, vallásról, mágikus otthonról és családról. Köszöntése, "Hey Tubies!" fülünkben még mindig visszacseng.

Dee Port Townsendnél hajtott kocsijával egy oszlopnak. Szemtanúk szerint a harminc mérföldes körzetben legalább kilencvennel ment.

Utasát kórházba szállították, míg Dee a helyszínen meghalt. Drog és alkohol jelenlétét kizárták, s bár előzőleg esett, nem tudni, hogy mennyire volt nedves az út a baleset idején.

Többet a baleset körülményeiről sajnos nem tudni.

TipToe Chick, Dolores D. Chapman 38 éves volt, három gyermeket hagyott hátra.

2018. Halloween Hetek Harmadik hét

Salem Sionnach, 2018. okt. 20. 11:39

Szórakozás

Ha már előző héten ajánlottam a könyvet, most a sorozatot is elővenném. A sorozat - pár rész alapján ítélve - igen igényes, a színészek profik.HáttérképAjánlott könyv Youtube csatornák

Kivételesen most könyv helyett forrásokat ajánlanék, hisz rengetegen kérdeztek róluk. Minden leírás nélkül, lapozzátok át a csatornákat és lessetek bele a videókba. Néhány wicca, de legtöbb általános boszorkányságban is használható. Természetesen a legtöbb csak angol nyelven elérhető.

Old Tarot - magyar

Ajánlott meglepetés magunknak


Az előző heti kártyaajánló után páran írtatok, hogy szeretnétek, ha többet ajánlanék, így a héten is paklik kerülnek sorra.

Tarot of the Vampyres

Személyes kedvenceim közé tartozik Ian Daniels paklija, így nem hagyhatom ki az ajánlások közül.

Tarot of the Hidden Realm

A pakli a túlvilág, a tünde birodalom, elfek tematikájávál jeleníti meg a tarot szimbólumait.

The Green Witch Tarot


A mágikus világ, boszorkányok illusztrációi sokak kedvére lehet.

The Druid Plant Oracle


A druidák és kelták növényeivel illusztrált pakl elkészítésében a híres druida pár Stephanie és Philip Carr-Gomm segédkezett.


2018. Halloween Hetek Második hét

Salem Sionnach, 2018. okt. 11. 13:06

Szórakozás

A következő sorozatot felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlanám. Kedves történet mitológiai lényekkel, szép látványvilággal és tanulsággal. Kifejezetten kellemes kikapcsolódás minden korosztálynak.


Háttérkép


Ajánlott könyv


Kicsit ugyan régebbi könyvről van szó, de az HBO-n a könyv alapján készült sorozat miatt most újra előtérbe került.

Diana Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész - aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől - az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra.

A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. Deborah Harkness regénye ennek az izgalmas vállalkozásnak és kettőjük kapcsolatának története.


Ajánlott meglepetés magunknak

Azt hiszem ehhez kell fűznöm a legkevesebb magyarázatot. Ezt a csodaszép paklit Mark Evans készítette Ellen Dugan híres író-boszorkány segítségével.

2018. Halloween Hetek Első hét

Salem Sionnach, 2018. okt. 4. 14:23   [ 2018. okt. 4. 14:31 frissítve ]

Mivel az oldal valószínűleg változni fog, s egyelőre ezért új tartalmat nem is teszek fel, így péntekenként úgy döntöttem, hogy némi ajánló lesz a Halloween Hetek alkalmából.

Szórakozás

Első pontként azt hiszem rögtön a sorozat/filmajánlóval kezdhetjük, méghozzá a jól ismert Sabrina, a tiniboszorkány újabb verziójával, ami október huszonhatodikától lesz látható Netflixen, de azt hiszem mindenki megfogja találni hozzá a forrását. 

A sorozat ezúttal hű lesz az eredeti képregényhez is, így ezt azért már gyerekeknek nem ajánlanám, mint a legelső változatot.Háttérkép

Jobb klikk és kép mentése.Ajánlott könyvA fiatal és titokzatos Amelia Gray sírkő-restaurátor, aki látja a halottak szellemét. Az élősködő kísértetek azonban soha nem tudhatják meg, hogy látja őket, hiszen akkor élete veszélybe kerülhet. A lány ezért elkerüli azokat az élőket, akiknek nyomában szeretteik nyughatatlan szellemei járnak.

John Devlin detektívnek brutális gyilkosságok felderítésekor lesz szüksége Amelia segítségére, ám a férfit árnyékként követi elhunyt felesége és kislánya.

A lány hiába küzd a férfi iránt érzett vonzalmával, miközben látja azt is, ahogy a kísértetek parazitaként szívják el a férfi életerejét. Azonban hiába igyekszik tartani a távolságot, a kettejük közti vonzalom elmossa a határokat e világ s a másvilág között…

A 6 részes könyvsorozat első darabja igencsak jól sikerült, csak ajánlani tudom azoknak, akiket érdekelnek a hátborzongatóbb történetek, kísértetek, túlvilág és mágia izgalmas keveréke.Ajánlott meglepetés magunknak
Elsőként mit is ajánlanék, mint egy nagyon szép naplót varázslatainknak.

A napló A5-ös méretű és 128 üres lap van benne. Találsz benne heti lebontást is, ha esetleg szükséged volna rá. Ide akár a hét megfeleléseit is szépen levezetheted.

Ára: Kb. 3800 Ft

Megveheted itt: AliExpress

Új vezető kerül az OBOD élére

Salem Sionnach, 2018. jún. 11. 0:35   [ 2018. jún. 11. 0:35 frissítve ]

A szervezet 30 évnyi vezetése után Philip Carr-Gomm úgy döntött, hogy átadja a posztot másnak.

Az OBOD (Order of Bards, Ovates and Druids / Bárdok, Ováteszek és Druidák Rendje) 1964-ben alakult, akkor még Carr-Gomm mentora, Ross Nichols vezetésével. Bár Nichols 1975-ben meghalt, Carr-Gomm csak 1988-ban kérték meg rá, hogy vegye át a stafétát mint "Chosen Chief".

Az OBOD jelenleg 25 ezer tagot számlál a világon, 200 ligettel és ún. magcsoportokkal.

Carr-Gomm bár úgy érzi még itt lesz további 50 évig (jelenleg 66 éves), mégis felelőtlenség lenne nem gondoskodni az utódlásról. A döntést tehát meghozta és a folyamat el is kezdődött, melyben a következő vezető felkészítése és oktatása zajlik, a felavatás pedig 2020. júniusában történik meg.

A kiválasztott vezető pedig nem más, mint Eimear Burke. Burke pszichológusként dolgozik, férjével együtt alapították a Kilkenny-i Druida Ligetet (Kilkenny Druid Grove). A rendnek 15 éve tagja.

A tervek szerint 7-9 évig ő lesz a következő vezető, majd ő is kiválasztja utódját az előző vezetés tanácsadásával.

Philip Carr-Gomm bejelentését és beszélgetését Eimear Burke-kel itt láthatjátok:


Források:

Első képek és videó az új Charmed (itthon Bűbájos Boszorkák) sorozatból

Salem Sionnach, 2018. máj. 17. 13:28   [ 2018. szept. 1. 13:30 frissítve ]

Noha a honlap persze azért a komolyabb dolgokkal foglalkozik, de néha kihúzhatjuk az karót a hátsónkból és leülhetünk szórakozni is egy kicsit. Erre a legújabb Charmed sorozat alkalmat is ad. Sok olvasóm írta, hogy szereti, így nem is hagyhatom ki a megemlítését.

A történet már nem a Halliwell családot követi, már új és más generáció boszorkányai vannak a középpontban. A sorozat ősztől lesz látható az amerikai CW csatornán, itthoni sugárzásról egyelőre nincs hír, de azt hiszem a mai világban itthon is meg tudjuk majd oldani valahogy, hogy nézhessük.

Tehát az első videó és képek:


Hatalmas Alan Lomax gyűjtemény lett elérhető ingyen

Salem Sionnach, 2018. ápr. 7. 3:23   [ 2018. ápr. 17. 10:27 frissítve ]


Interjúk és dalok ezrei váltak elérhetővé online az egyik legismertebb etnomuzikológus és néprajzkutatótól, Alan Lomax-től.

Lomax rendkívül sok népdalt gyűjtött és rögzített. Az 1930-as évektől egészen a 90-es évekig dolgozott, beutazta Észak-Amerikát, Európát, a Karib-térséget és Ázsiát.

A hanganyag nagysága komoly gondot okozott a főként önkéntesekből álló csapatnak, de eddig 17 ezer anyagot digitalizáltak. Lomax gyűjtései nélkül számtalan mai dal nem született volna meg, többek közt olyan előadóktól mint Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Miles Davis, Nirvana vagy Eric Clapton.

Itthon kevésbé vagy egyáltalán nem ismert a kutató munkássága, sokaknak főként a nyelvi korlátok miatt, ám mindenki, aki át tudja ugorni ezt az akadályt, ajánlom a hanganyagok böngészését a kutatóközpont weboldalán.

Forrás: National Public Radio

Zene ajánló: Danheim

Salem Sionnach, 2018. márc. 18. 9:09

Danheim a koppenhágai Mike Olsen zenei projektje. Középpontban az északi folklór és mitológia áll, míg hangulata többnyire atmoszferikus, intenzív és sötét. Debütáló albumát 5 millióan streamelték egy év alatt. Számait mindenképpen érdemes végighallgatni YouTube csatornáján vagy a Spotify-on.


Elhunyt Raymond Buckland

Salem Sionnach, 2017. szept. 29. 12:27   [ 2018. ápr. 17. 10:24 frissítve ]


Szeptember 27-én, amerikai idő szerint szerda este elhunyt Raymond Buckland, wicca író, Seax-Wica alapító és gyakorló. 

Buckland 1992 óta élt visszavonultan ohioi farmján feleségével, Tarával. A pogány közösségtől is elvonult, noha időnként felbukkant néhány esemény kapcsán.

Művei mellett megalapította a Buckland Boszorkányság és Mágia Gallériát Ohioban.

2015-ben az egészsége megromlott, tüdőgyulladást kapott és még abban az évben szívrohama is volt. 2016-ban jobban lett és életmódja is aktívabb lett.

A hét elején légzési problémái lettek, tüdeje folyadékkal telítődött. A kezelések után szerdán még vidám volt, noha mikor az orvosok megkérték hogy kicsit sétáljon körbe, mellkasfájdalomra panaszkodott. 

Buckland szerda este távozott el szerettei körében. 

Hagyatéka, művei vitathatóak (de kegyeleti okokból nem ez a megfelelő hely és idő rá), ám Buckland életében elősegítette a Gardneriánus Wicca terjedését az Egyesült Államokban, illetve részben a boszorkányság megismertetésében is segítséggel volt. 

Életéről az oldalon itt olvashatsz.

Az Eluveitie ma kiadta új albumát: Evocation II - Pantheon

Salem Sionnach, 2017. aug. 18. 12:43   [ 2018. ápr. 17. 10:33 frissítve ]

Az albumból már két számot hallhattunk az elmúlt hónapokban Epona és Lvgvs címen. Átkötő számokkal együtt az albumon 18 szám található. Az utolsó pár albumuk már kicsit kimerült és nem volt olyan nagy siker, de az énekesnő és zenészváltás (Anna Murphy távozott és a Cellar Darling énekesnője lett, helyére Fabienne Erni került; a dobos Merlin Sutter kilépett, helyére Alain Ackermann került; Ivo Henzi gitáros helyére pedig Jonas Wolf került; új tag pedig Michalina Malisz aki nyenyerén játszik) nagyon jót tett a hangzásnak és egy igen friss albumot hoztak össze.

Az albumot már meg lehet hallgatni a Spotify-on, vagy megvenni a zenekar vagy kiadójuk oldalán.

Az oldal tekintetében, hogy ne csak a zenével foglalkozzunk, a lényeges számcímek és hátterük a következő (gall/kelta istenekről van mindig szó, a szóismétlés miatt nem mindig írom majd le; a szavaknál a v betű általában az u betűre utal):

Epona: Róla már lent írtam az előző hírben. A gallok termékenység istennője, lovak, szamarak, pónik és öszvérek védelmezője. Lovaival valószínűleg a lelkek vezetője is volt. Az istennő követése oly nagy volt, hogy az még Rómába is eljutott.

Svcellos, azaz Sucellos. Ő kelta isten, akit általában egy hosszú nyelű kalapácsot vagy hordót tartva ábrázolnak. A mezőgazdaság és bor istene.

Nantosvelta, vagyis Nantosuelta sokszor Sucellus mellett foglal helyet az ábrázolásokban. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy Nantosuelta valószínűleg a Morrígan másik neve. Nantosuelta a háború és halál istennője, aki képes varjúvá változni a harcmezők felett. összekapcsolják a vízzel és gyakran ábrázolják vízzel körbevéve. Ábrázolásain gyakoriak a kaptárak és a kerek házak, utóbbi utal a tündérekhez való kötődéshez is.

Tovtatis, azaz Toutatis a törzs istene, neve is a törzs szóból ered. Védelmező istenség, ám sokszor összekapcsolják a római Merkúr istennel is.

Lvgvs, azaz igen elterjedt a kelta világban. Elég rejtélyes a háttere, de ábrázolásain ott vannak a madarak, főleg holló és kakas, lovak, az élet fája, kutyák vagy farkasok, kígyópár, fagyöngy, cipők és pénzeszsákok. Gyakran tart lándzsát magánál, párja pedig Rosmerta ("a nagy gondoskodó"). Néha három arca van, vagy három fallosza, ami magyarázná a hármas felajánlásokat. Egy legenda szerint Lug hármasikrek egyikeként született, apja Cian ("távolság"), testvérei pedig Cú ("véreb") és Cethen (ismeretlen jelentés), de nekik nincsenek ismert történeteik. Ám szerte a kelta világban találunk több hármas formát a Lug nevű hősök körül.

Grannos, vagy Grannus nagy gyógyító isten. A gyógyító források és a Nap istene. Híres kultuszközpontja Aquae Granni (ma Aachen, Németország). Fizikai és mentális betegségek esetén is hozzá fordultak és tettek nekik felajánlást.

Cernvnnos, azaz Cernunnos az egyik legismertebb isten manapság. A termékenység, az élet, az állatok, a bőség és az alvilág istene. Agancsokkal ábrázolják, néha kezében pénzeszsák vagy torc. Természetisten.

Catvrix, azaz Caturix a helvétek (Svájc egykori keltái) háborúistene. Neve jelentése "hadúr".

Artio, medveistennő, neve a gall artos, azaz medve szóból ered. A vadon, az átalakulás és bőség istennője.

Aventia, forrásistennő, akinek számos király is felajánlást tett.

Ogmios, az ékesszólás istene. Kultusza igen elterjedt volt a régi időkben, igen hatalmas isten.

Esvs, azaz Esus kelta isten, nevének jelentés úr vagy mester. Bikával és darvakkal vagy kócsagokkal ábrázolják. Keveset tudni róla, de kapcsolódhat az újjászületéshez, termékenységhez is.

Antvmnos, vagyis Antumnos a gall-brit ande-dubnos másik formája, ami azt jelenti "alvilág". A kifejezés Annwn-ra utal.

Tarvos, azaz Tarvos Trigaranus bika istenség, aki három darvat hordoz a hátán (tarvos a gall taruos, bika szóból ered, míg a trigaranus tri - három, garanus - daru). Nagyon keveset tudni róla.

Belenos, a legrégebbi és legelterjedtebb kelta istenség. Főként a tűz istene.

Taranis, a villámlás, vihar, a kerék istene. Ábrázolásain egyik kezében villám, másikban kerék, s karján torcokat hordoz.

Nemeton, szent hely a kelta világban. Általában fákkal körbevett mező, liget. Leírások szerint a druidák ilyen helyeken gyűltek össze.

1-10 of 78