Zene ajánló: Danheim

Salem Sionnach, 2018. márc. 18. 9:09

Danheim a koppenhágai Mike Olsen zenei projektje. Középpontban az északi folklór és mitológia áll, míg hangulata többnyire atmoszferikus, intenzív és sötét. Debütáló albumát 5 millióan streamelték egy év alatt. Számait mindenképpen érdemes végighallgatni YouTube csatornáján vagy a Spotify-on.


Elhunyt Raymond Buckland

Salem Sionnach, 2017. szept. 29. 12:27


Szeptember 27-én, amerikai idő szerint szerda este elhunyt Raymond Buckland, wicca író, Seax-Wica alapító és gyakorló. 

Buckland 1992 óta élt visszavonultan ohioi farmján feleségével, Tarával. A pogány közösségtől is elvonult, noha időnként felbukkant néhány esemény kapcsán.

Művei mellett megalapította a Buckland Boszorkányság és Mágia Gallériát Ohioban.

2015-ben az egészsége megromlott, tüdőgyulladást kapott és még abban az évben szívrohama is volt. 2016-ban jobban lett és életmódja is aktívabb lett.

A hét elején légzési problémái lettek, tüdeje folyadékkal telítődött. A kezelések után szerdán még vidám volt, noha mikor az orvosok megkérték hogy kicsit sétáljon körbe, mellkasfájdalomra panaszkodott. 

Buckland szerda este távozott el szerettei körében. 

Hagyatéka, művei vitathatóak (de kegyeleti okokból nem ez a megfelelő hely és idő rá), ám Buckland életében elősegítette a Gardneriánus Wicca terjedését az Egyesült Államokban, illetve részben a boszorkányság megismertetésében is segítséggel volt. 

Életéről az oldalon itt olvashatsz.

Az Eluveitie ma kiadta új albumát: Evocation II - Pantheon

Salem Sionnach, 2017. aug. 18. 12:43

Az albumból már két számot hallhattunk az elmúlt hónapokban Epona és Lvgvs címen. Átkötő számokkal együtt az albumon 18 szám található. Az utolsó pár albumuk már kicsit kimerült és nem volt olyan nagy siker, de az énekesnő és zenészváltás (Anna Murphy távozott és a Cellar Darling énekesnője lett, helyére Fabienne Erni került; a dobos Merlin Sutter kilépett, helyére Alain Ackermann került; Ivo Henzi gitáros helyére pedig Jonas Wolf került; új tag pedig Michalina Malisz aki nyenyerén játszik) nagyon jót tett a hangzásnak és egy igen friss albumot hoztak össze.

Az albumot már meg lehet hallgatni a Spotify-on, vagy megvenni a zenekar vagy kiadójuk oldalán.

Az oldal tekintetében, hogy ne csak a zenével foglalkozzunk, a lényeges számcímek és hátterük a következő (gall/kelta istenekről van mindig szó, a szóismétlés miatt nem mindig írom majd le; a szavaknál a v betű általában az u betűre utal):

Epona: Róla már lent írtam az előző hírben. A gallok termékenység istennője, lovak, szamarak, pónik és öszvérek védelmezője. Lovaival valószínűleg a lelkek vezetője is volt. Az istennő követése oly nagy volt, hogy az még Rómába is eljutott.

Svcellos, azaz Sucellos. Ő kelta isten, akit általában egy hosszú nyelű kalapácsot vagy hordót tartva ábrázolnak. A mezőgazdaság és bor istene.

Nantosvelta, vagyis Nantosuelta sokszor Sucellus mellett foglal helyet az ábrázolásokban. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy Nantosuelta valószínűleg a Morrígan másik neve. Nantosuelta a háború és halál istennője, aki képes varjúvá változni a harcmezők felett. összekapcsolják a vízzel és gyakran ábrázolják vízzel körbevéve. Ábrázolásain gyakoriak a kaptárak és a kerek házak, utóbbi utal a tündérekhez való kötődéshez is.

Tovtatis, azaz Toutatis a törzs istene, neve is a törzs szóból ered. Védelmező istenség, ám sokszor összekapcsolják a római Merkúr istennel is.

Lvgvs, azaz igen elterjedt a kelta világban. Elég rejtélyes a háttere, de ábrázolásain ott vannak a madarak, főleg holló és kakas, lovak, az élet fája, kutyák vagy farkasok, kígyópár, fagyöngy, cipők és pénzeszsákok. Gyakran tart lándzsát magánál, párja pedig Rosmerta ("a nagy gondoskodó"). Néha három arca van, vagy három fallosza, ami magyarázná a hármas felajánlásokat. Egy legenda szerint Lug hármasikrek egyikeként született, apja Cian ("távolság"), testvérei pedig Cú ("véreb") és Cethen (ismeretlen jelentés), de nekik nincsenek ismert történeteik. Ám szerte a kelta világban találunk több hármas formát a Lug nevű hősök körül.

Grannos, vagy Grannus nagy gyógyító isten. A gyógyító források és a Nap istene. Híres kultuszközpontja Aquae Granni (ma Aachen, Németország). Fizikai és mentális betegségek esetén is hozzá fordultak és tettek nekik felajánlást.

Cernvnnos, azaz Cernunnos az egyik legismertebb isten manapság. A termékenység, az élet, az állatok, a bőség és az alvilág istene. Agancsokkal ábrázolják, néha kezében pénzeszsák vagy torc. Természetisten.

Catvrix, azaz Caturix a helvétek (Svájc egykori keltái) háborúistene. Neve jelentése "hadúr".

Artio, medveistennő, neve a gall artos, azaz medve szóból ered. A vadon, az átalakulás és bőség istennője.

Aventia, forrásistennő, akinek számos király is felajánlást tett.

Ogmios, az ékesszólás istene. Kultusza igen elterjedt volt a régi időkben, igen hatalmas isten.

Esvs, azaz Esus kelta isten, nevének jelentés úr vagy mester. Bikával és darvakkal vagy kócsagokkal ábrázolják. Keveset tudni róla, de kapcsolódhat az újjászületéshez, termékenységhez is.

Antvmnos, vagyis Antumnos a gall-brit ande-dubnos másik formája, ami azt jelenti "alvilág". A kifejezés Annwn-ra utal.

Tarvos, azaz Tarvos Trigaranus bika istenség, aki három darvat hordoz a hátán (tarvos a gall taruos, bika szóból ered, míg a trigaranus tri - három, garanus - daru). Nagyon keveset tudni róla.

Belenos, a legrégebbi és legelterjedtebb kelta istenség. Főként a tűz istene.

Taranis, a villámlás, vihar, a kerék istene. Ábrázolásain egyik kezében villám, másikban kerék, s karján torcokat hordoz.

Nemeton, szent hely a kelta világban. Általában fákkal körbevett mező, liget. Leírások szerint a druidák ilyen helyeken gyűltek össze.

Alice Hoffman új könyvvel érkezik

Salem Sionnach, 2017. aug. 16. 7:54

Mentés

Ki ne ismerné a szívmelengető Átkozott boszorkák c. filmet manapság? A film alapját szolgáltató könyvet, már kevesebben, annak íróját pedig még ugyancsak. Ám az író, Alice Hoffman új könyvvel érkezik az Owens családról.

Ezúttal a nagynénik hátterét, fiatalkorát ismerhetjük meg. Franny és Jet mellett harmadik testvérüket, Vincentet és édesanyjukat, Susannát is megismerhetjük. A történetben édesanyjuk nem csak a mágia használatát tiltja meg, hanem hogy egyáltalán szerelembe essenek, mert ugye ismerjük már a családi átkot... Ám mikor a gyerekek meglátogatják Isabelle nagynénit egy massachusettsi kisvárosban, ahol persze mindenki az Owens családot okolja mindenért, számos családi titokra derül fény, de önmagukat is jobban megismerik. Visszatérve pedig megpróbálják legyőzni az átkot.
 
A kötet angol nyelven október 10-én érkezik, The Rules of Magic, azaz A varázslat/mágia szabályai néven. A magyar fordításról nincsenek hírek, de a többi könyve alapján jövőre talán az is várható.

Az előzetes értékelések nagyon biztatóak, s ha van lehetőséged, még most olvasd el az Átkozott boszorkákat (itt kapható: link). Ha pedig már megvolt, az író másik könyve, A tizenharmadik boszorkány se okoz majd csalódást.

(Természetesen remélem meg se kell említeni, hogy ez könnyed szórakozás és nem karót nyelve kell megközelíteni.)

Gyilkosság áldozata lett amerikai pogány társunk

Salem Sionnach, 2017. aug. 9. 13:07

Kép: The Jaime Johnson Memorial Group
Jamie Johnson unokatestvérével, Amandával
Mentés
Augusztus másodikán holtan találták pogány közösségünk amerikai tagját, Jaime Johnsont. A otthonában két holttestet találtak, majd a nyomozás során kiderült, hogy a másik halott Jamie volt barátja, aki miután Jamiet megölte, magával is végzett.

Bár voltak problémáik, volt barátja nem volt erőszakos és nem is volt erre utaló jel. A pár júniusban szakított, de együtt éltek, Jaime szeptemberben költözött volna el.

Jaime elég ismert volt az amerikai pogány közösségben, ám Európában sem volt ismeretlen. Tagja volt Morrigu lányainak (Morrigu's Daughters), a nagyobb Tuatha de Morrígan közösség kisebb csoportjának, Morrígan követője volt. Írországba tervezte költözését, melyben sokan segítették.

Barátai megemlékezéseikben elmondják, hogy mennyire bátor, örömteli nő volt, aki sosem fukarkodott, kedves volt mindenkihez és kreativitásban nem volt párja. Meg akarta érteni az embereket, segíteni akart másokon. Mindenkit meghallgatott és számtalanszor mutatott példát másoknak a jótetteivel. Rendkívül szociális egyéniség volt, szívesen vett részt és segített pogány fesztiválokon, közösségekben, ünnepségeken.

Jaime 37 éves volt. Lánya és unokája gyászolja.

The Wild Hunt soraival zárva: Akire emlékeznek, az él.Forrás: The Wild Hunt

Róma rekonstrukciója (i.u. 306-315)

Salem Sionnach, 2017. aug. 5. 11:21

A kép a birodalmi Rómát rekonstruálja, noha némi pontatlansággal. Rómában ebben a korban nagyjából 700 ezer ember élt és a képen nincs elég ház hozzá. Valószínűleg a város "kevésbé szép" részeit, az összetákolt házakat, nyomornegyedeket lehagyta róla az alkotó. A kép szerint 56 ezer ember lenne kilométerenként, noha még a (mai korban) legsűrűbben lakott város is, Manila csak 41 ezret éri el kilométerenként. Manilának pedig felhőkarcolói is vannak, míg a római házak a maximum 20 métert értek el akkoriban.

A képen szereplő város korszaka nagyjából i.u. 306 és ~315 közöttre tehető, mert szerepel rajta Diocletianus termái (fürdői), de I. Constantinusé nem. A pontatlanságok ellenére is a kép szépen illusztrálja a birodalmi Rómát.

Nagyban: link


Eluveitie - Epona

Salem Sionnach, 2017. júl. 4. 12:42

A svájci zenekar már az új albumukat (Evocation II - Pantheon) adja ki, s ez alkalommal az egyik számukra készült videót ki is adták ma.


Az Eluveitie (ejtsd: elvéjti) egy svájci folk metál zenekar, akik főként a kelta kultúrkörben mozognak. A szám címe, Epona, aki a gallok termékenység istennője, lovak, szamarak, pónik és öszvérek védelmezője. Lovaival valószínűleg a lelkek vezetője is volt. Az istennő követése oly nagy volt, hogy az még Rómába is eljutott.

A leghosszabb nap: Napforduló a világban

Salem Sionnach, 2017. jún. 22. 5:50


Stonehenge-nél (Neil Hall / Reuters)
MentésMentésMentés

Tara dombján napfelkelte előtt (Alan Betson / The Irish Times)
MentésMentés

Stonehenge (Chris Ratcliffe / AFP)
Mentés

Stonehenge és jóga (Neil Hall / Reuter)

Tara dombján a napfelkelte (Alan Betson / The Irish Times)

Tara dombjánál (Alan Betson / The Irish Times)
Mentés

A grange-i, a legnagyobb és legidősebb ír kőkörnél játszanak Billy Mag Fhloinn és zenésztársai. A bronz kürtök több mint 2800 éves hangszerek Írország déli és nyugati területeiről. (Keith Wiseman)
Mentés

Énekes vezeti a tömeget Stonehenge-nél (Kim Ludbrook/EPA)

Stonehenge (Neil Hall /Reuters)

Napfelkelte előtt, Stonehenge (Chris Ratcliffe / AF)

Stonehenge (Steve Parsons/PA)

Előadóművész szórakoztatja a tömegeket a napfelkelte előtt, Stonehenge (Steve Parsons/PA)

Szárnyak, Stonehenge (Kim Ludbrook / EPA)

Az ausztrál Antarktisz állomás felfedezői ünneplik az ottani téli napfordulót (déli-félgömb) (Robert Bonney/ AFP / Australian Antartic Division)

Stonehenge (Paul Grover/Telegraph)

Gloucestershire, lantművészek (Simon Pizzy/SWNS)

Stonehenge (Jeff Gilbert/Telegraph)

A Nap első sugarainak fogadása, téli napforduló, egyben az ajmara újév Bolíviában (David Mercado/Reuters)

A pogány közösség egy tagját veszítettük el

Salem Sionnach, 2017. máj. 29. 16:27


Május 26-án pénteken egy férfi muszlim tinédzserekkel üvöltözött egy vonaton, s mikor mások a védelmükre keltek, a férfi kést rántott és két embert megölt, egyet megsebesített. A támadó még csak nem is érdemli, hogy itt szerepeljen, ám a három áldozat igen, többek közt azért is, mert egyikük közösségünk tagja is volt.

Az első áldozat Ricky John Best, 53 éves veterán, 4 gyermek apja a helyszínen meghalt. A 21 éves sebesült Micah David-Cole Fletcher, a kórházban próbál felépülni.

A harmadik áldozat Taliesin Myrddin Namkai Meche, 23 éves fiatalember a kórházban halt meg. Taliesin tavaly végzett az egyetemen, élete csak most kezdődött volna el igazán. Taliesin a híres pogány művész és építészeti tervező, Asha Deliverance fia volt.

Búcsúnk és a zárószavak legyenek édesanyjáé:

"Az én drága kisfiam tegnap hunyt el, mikor a portlandi vonaton két fiatal muszlim lányt védett meg egy rasszista férfitől. Hős volt és hős marad a fátylon túl is. Sugárzó fényes csillag örökké szeretni foglak."


Támadások a gloucesteri boszorkányok ellen

Salem Sionnach, 2017. máj. 29. 4:06

Kép forrása: Gloucestershire Live
A bolt tulajdonosa, Toni Hunt középen, alkalmazottaival Emily-vel (bal) és Bobbi-val (jobb).

Mentés
Gloucester, Egyesült Királyság - A híres katedrális melletti okkult bolt boszorkányai állítják, hogy gyűlölet kampány áldozatai lettek, ám a rendőrség semmit se tesz ellene.

A „Spellbound” bolt tulajdonosa Toni Hunt és alkalmazottai elmondták, hogy már nevezték őket terroristának, sőt ördögimádónak és halálos fenyegetéseket is kaptak. Ám nem számít hányszor jelentik az eseteket a rendőrségnek, nem veszik őket komolyan a hitük miatt, állítják.

A bolt, mely árul voodoo és vámpírbabákat, dísztárgyakat, mint sárkánykoponyát és komolyabb mágikus hozzávalókat is, néhány méterre van a Gloucester Katedrálistól, ami igazán kedvelt és népszerű környéke a városnak.

Hunt elmondta, hogy körülbelül két éve célpontjai a gyűlöletnek, de csak nemrég lettek igazán komolyak, mikor megfenyegették őket, hogy felgyújtják a boltjukat, mikor ők is bent vannak.

Számtalanszor jelentettem az ilyen eseteket, de mikor a rendőrség megérkezik, annyit mondanak, hogy az emberek csak a véleményüket fejezik ki,” mondja.

Ha más vallás tagjai vagy csoportja lennénk, ez gyűlölet-bűncselekménynek számítana, és ennek megfelelően kezelnék.

A boszorkány üldözés nem ért véget évszázadokkal ezelőtt, még mindig kitűnik a 21. században is és mi rendszeresen alanyai is vagyunk. Az elmúlt tizenkét hónapban kifejezetten egy nő vette célba a boltot. Felvettük a biztonsági kamerával, de nem tesznek ellene semmit és a két alkalmazottam fél is tőle.

Neveztek minket már mindenfélének, Sátán ivadékainak és az ISIS terroristáival tettek egy szintre. Ez teljesen elfogadhatatlan. Van két szeretni való alkalmazottam. Fiatal lányok, akiket rendszeresen zaklatnak és nevetnek ki a hitük miatt vagy ahogy öltöznek. Ez nem helyes, de akárhányszor jelentem, nem tesznek semmit és ez viselkedés folytatódik.

Elfogadom mindenkinek a saját hitét, de nem fogadom el, hogy valakit üldöznek miatta. Úgy gondolom, ha egy mecset vagy egy templom lenne a célpontja, több mindent tennének, de minket nem vesznek komolyan.

Toni elmondta, hogy az az egy személy, aki a legtöbb problémát okozta többször látható volt a bolt előtt, értük imádkozva vagy éppen az alkalmazottakat inzultálva. A bolt ablakait és ajtajait már összekenték mindenféle anyaggal is.

Egy alkalommal, mikor megérkeztünk ragasztószerű anyag volt az egész bolton, a kamerák is felvették, a rendőrségnek is jelentettük, de még mindig nem tettek ellene semmit. Minden napunk azzal kezdődik, hogy na vajon ma mi vár ránk megint.

Csak annyit akarok, hogy a rendőrség felfogja a helyzet súlyosságát. Ez nem csak annyi, hogy valaki azt mondja nem ért egyet a hitünkkel, ez már zaklatás és gyűlölet-bűncselekmény. Zaklatnak minket, tulajdonunkat rongálják és senkit se hallgatnak ki emiatt, így folytatódik.

A gloucesteri rendőrség Matt Puttock őrmestere elmondta, hogy az egyik tisztje, Adams közrendőr már dolgozik a bolttal, hogy megértse a problémát és támogatást nyújtson.

Próbáljuk azonosítani a kamerák felvételei alapján és Adams közrendőr rendszeresen látogatja a bolt tulajdonosait mióta az esetek megtörténtek.

Az őrmestere azt is elmondta, hogy a városi közbiztonságot is bevonták, hogy további támogatást nyújtsanak.

A megyei gyűlölet-bűncselekmény koordinátora, Steph Lawrence közrendőr bátorít mindenkit, aki úgy érzi, hogy ennek áldozata lett, hogy jelentse azt.

Ha bűn történt, mi kivizsgáljuk, és minden bizonyítékot összegyűjtünk, hogy segítse a büntető eljárást.Forrás: Gloucestershire Live

1-10 of 71